De Volkskrant tv-selectie voor 9 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
François Cluzet en Emmanuelle Devos in À l'origine Beeld .
François Cluzet en Emmanuelle Devos in À l'origineBeeld .

Eric van Sauers - Ontroert
NPO 3, 20.25 uur

Geslaagde cabaretsolo van Eric van Sauers, die na enkele jaren podiumstilte terugkeerde met dit verhaal over het 'stopmoment': het moment waarop je niet meer kunt meekomen met de nieuwste techontwikkelingen. Over ouder worden dus.

Kijken in de ziel
NPO 2, 21.15 uur

In de slotaflevering van de reeks praat Coen Verbraak met wetenschappers over hun persoonlijke leven. Hoe eenzaam is het om vakgebieden te doorkruisen waarvan buitenstaanders vrijwel niets begrijpen?

Building Star Trek
Arte, 21.45 uur

Star Trek-fans opgelet, want naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van de roemruchte sciencefictionserie zijn twee documentaires te zien. Eerst een reportage over het geheim van de serie en daarna True Stories (23.20 uur).

Rectify
NPO 3, 22.10 uur

Na Canvas zendt nu ook de NPO het eerste seizoen uit van deze geprezen Amerikaanse serie over de 37-jarige Daniel Holden (Aden Young), die bijna twintig jaar in de dodencel op zijn executie wachtte, maar nu onverwacht wordt vrijgelaten.

Andere tijden sport
NPO 1, 22.20 uur

Herhaling van de aflevering Ria Stalman: De andere kant van de medaille, waarin discuswerpster Ria Stalman voor het eerst haar verhaal vertelt over de gouden medaille die zij won op de Spelen van 1984. Wat is waar van de dopinggeruchten?

Haagse lobby
NPO 2, 22.55 uur

Nieuw WNL-programma waarin Rick Nieman de machten en krachten in politiek Den Haag onderzoekt. Per aflevering neemt hij een dossier onder de loep. In aflevering één de nieuwe gokwet, waarin het online gokken moet worden gereguleerd.

Ria Stalman tijdens het discuswerpen op de Olympische Zomerspelen in Los Angeles. Ze gooit 65.36 meter en wint goud Beeld anp
Ria Stalman tijdens het discuswerpen op de Olympische Zomerspelen in Los Angeles. Ze gooit 65.36 meter en wint goudBeeld anp

À l'origine (Xavier Giannoli, 2009)
NPO 2, 23.35-01.40 uur.

Hoe ziet de handtekening van een projectmanager eruit? Paul probeert en probeert, tot hij de handtekening van zijn alter ego Philippe Miller beheerst. Hij zit in een tamelijk overtuigend kantoor dat in één dag tijd door zijn kersverse werknemers bij elkaar is gesprokkeld. Nu nog een voorschot lospeuteren bij de lokale bank, zodat de eerste lonen uitbetaald kunnen worden en Pauls luchtkasteel is compleet.

Aan het begin van het op feiten gebaseerde À l'origine beperkt beroepszwendelaar Paul zich tot overzichtelijke helingklusjes. Het wordt andere kost wanneer hij zich in een dor stadje uitgeeft als vertegenwoordiger van een bouwbedrijf en de bewoners valse hoop biedt op een toekomst vol welvaart. Geraffineerd én verschrikkelijk, hoe Paul de boel bedriegt; tragisch dat de burgemeester een mooie rol van Emmanuelle Devos en hij verliefd op elkaar worden. Knap hoe regisseur Xavier Giannoli je voortdurend met Paul laat meezwenken. Wat gaat er in hem om? Waarom wordt die zogenaamd door hem gebouwde snelweg ook voor Paul zo belangrijk?.

The Thing (Matthijs van Heijningen jr., 2011)
SBS 9, 22.50-00.55 uur.

In John Carpenters horrorklassieker The Thing (1982) stuit een Amerikaanse Zuidpoolexpeditie op het volledig verwoeste kamp van Noorse collega-wetenschappers. De schuldige blijkt een almaar muterende, bloeddorstige alien. Hoe de Noren precies aan hun einde kwamen, wordt duidelijk in deze prequel van Matthijs van Heijningen jr. Zijn in Hollywood gefabriceerde regiedebuut is serieuze horror geworden, die behalve spanning ook flink wat viezigheid brengt: bloed en buitenaardse organen vliegen je om de oren. Gelukkig zijn die uitzinnige creaties het 'ding' muteert met elke gastheer op een andere, smerig-surrealistische manier vaak zo afschrikwekkend mooi dat ze de film naar een hoger plan tillen. The Thing, opnieuw naar John W. Campbells griezelnovelle Who Goes There? (1938), had wel meer ruimte mogen laten voor de benauwende sfeer in het kamp.

Kundun (Martin Scorsese, 1997)
Canvas, 23.00-01.10 uur.

Een peperdure film maken over een tamelijk gecompliceerde bekendheid als de veertiende dalai lama, een film zonder sterren ook nog eens het was en is naar de maatstaven van Hollywood gekkenwerk. Martin Scorsese maalde daar niet om. Hij maakte Kundun, over Tenzin Gyatso, die op 2-jarige leeftijd als de veertiende reïncarnatie van de dalai lama wordt erkend. De dalai lama, die door vier, steeds weer oudere acteurs wordt gespeeld, blijft een vlak personage. Zijn vlucht voor de Chinezen is het boeiendste deel van de film; de pulserende muziek van Philip Glass voert de druk op, met beeldschone maar abstracte cinema als resultaat.

Frances Ha (Noah Baumbach, 2012)
BBC 2, 00.05-01.25 uur.

'Iedere filmmaker zou minstens één keer in zwart-wit moeten werken', zei regisseur Noah Baumbach in interviews bij de presentatie van Frances Ha. 'Het leidt tot instantnostalgie.' Critici vergeleken zijn fraaie grotestadsfilm over de zoveelste twintiger die weigert volwassen te worden (gespeeld door Baumbachs geliefde Greta Gerwig) met Woody Allens Manhattan, maar Frances Ha kan prima op eigen benen staan. Er gebeurt ogenschijnlijk weinig, maar onderhuids bruist de film van het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden