De Volkskrant tv-selectie voor 9 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Beeld geen

The Band's Visit (Eran Kolirin, 2007)

Daar staan ze dan, de acht mannen van het Alexandria Police Ceremonial Orchestra. In strak lichtblauw kostuum steken ze af tegen de desolate achtergrond van de Israëlisch-Egyptische grens, midden in de woestijn. Ze zijn klaar voor een bezoek aan het Arabisch Cultureel Centrum van een stadje. Maar hoe komen ze daar, nu het verdere vervoer niet geregeld blijkt? Een bus lijkt uitkomst te brengen, maar zet de acht af in een stadje met een net iets andere naam. Er rest ze niets anders dan ter plekke te overnachten. Ze krijgen onderdak op verschillende plekken: in het huis van de gastvrije eigenares van een snackbarretje en bij een paar bezoekers. En beleven zo ieder een bijzondere nacht. Uren van voorzichtige, ongemakkelijke gesprekken, van troosteloos vermaak (denk aan Sunny van Boney M. in een rolschaatsdiscotheek) en van een enkele vrijpartij. Gegoten in sobere beelden, vol van droge humor, trieste dialogen en een hart vol van melancholie.

NPO 2, 00.00-01.20 uur.

De marathon

(Diederik Koopal, 2012) Het zijn de acteurs die van De marathon een feest maken. Met de film begeven makers Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk (scenario) en reclameman Diederick Koopal (regie) zich op het terrein waarop Engelsen normaal gesproken uitblinken: de buddyfilm. Daarin zet een groepje zich, vaak voor een goed doel, aan een schier onmogelijke opgave. Hier zijn het de vier mannen uit de garage van Gerard (een uitmuntende Stefan de Walle) die gesponsord de Rotterdamse marathon gaan lopen als laatste redmiddel voor de financieel op instorten staande zaak.

RTL 5, 20.30-22.45 uur.

Beeld X

Side Effects

(Steven Soderbergh, 2013) Ablixa. Zoloft. Effexor. In Side Effects zijn het de toverspreuken van de moderne tijd. Spreek ze uit bij een apotheek en weg zijn de angsten en onzekerheden. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. En dat leert Emily Taylor (Rooney Mara) - een jonge vrouw met een depressie - nadat de grond onder haar voeten is weggeslagen. Psychologische thriller, zo gladjes en visueel aanlokkelijk, dat je dat pas doorhebt als je er middenin zit.

Canvas, 21.10-22.55 uur.

Het leven volgens Nino

(Simone van Dusseldorp, 2014) 'Ik ben psychisch beschadigd en ik heb rust nodig.' Wanneer de 8-jarige Nino wordt gevraagd waarom hij niet naar school gaat, een jaar nadat zijn moeder bij een auto-ongeluk is overleden, antwoordt hij met een grotemensenwijsheid. Het is een van de sterke momenten in Het leven volgens Nino, waarin een zinnetje of situatie exact tegelijk schrijnend en komisch is. Regisseur Simone van Dusseldorp bewaakt de balans met precisie, in een rouwverwerkingsdrama dat een jonge én volwassen doelgroep volstrekt serieus neemt. De kracht van de film schuilt daarnaast in de verschijning van het door natuurtalent Rohan Timmermans vertolkte hoofdpersonage. In zijn pogingen grip te krijgen op een gevoel dat hem eigenlijk boven het hoofd groeit, overtuigt de jonge acteur volledig.

Film1 Premiere, 16.00-17.17 uur.

De Dag van de Duurzaam heid

NPO 2, 19.20 uur

De NOS doet verslag van de landelijke 'Dag van de duurzaamheid', waarvoor in het hele land evenementen zijn rond duurzaam omgaan met voedsel, afval, vervoer en energie. Art Rooijakkers gaat in gesprek met bedenkers van vernieuwende duurzame initiatieven en producten. Om 23.00 uur is het vervolg op NPO 2.

College Tour

NPO 3, 20.30 uur

Deze week neemt er een minder bekende naam plaats bij Twan Huys en een zaal vol nieuwsgierige studenten: Denis Mukwege is een gynaecoloog uit Congo, met een expertise op het gebied van vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Naast zijn werk als arts zet hij zich in voor vrouwenrechten in oorlogsgebied.

Presentator Twan Huys bij de opname van het tv-programma College Tour.Beeld ANP

De Strijd

NPO 2, 21.05 uur

Nieuwe VARA-serie waarin Gerdi Verbeet, Kees Driehuis en Erik Dijkstra de geschiedenis van de arbeidsklasse in Nederland uiteenzetten. In de eerste aflevering De fabriek is te zien hoe halverwege de 19de eeuw de bewoners van het platteland naar de steden trokken om daar in de eerste fabrieken te gaan werken.

Homeland

NPO 3, 21.20 uur

Onlangs gelanceerd in Amerika, en nu meteen ook op NPO 3: het vijfde seizoen van de spionageserie rond agente Carrie Mathison (Claire Danes), die nu in Berlijn voor een particulier beveiliginsbedrijf werkt. Maar al snel krijgt het Berlijnse CIA-kantoor te maken met cyberterrorisme. Uiteraard raakt Carrie betrokken.

Legends of the Canyon

Canvas, 22.55 uur

Muziekdocumentaire over de oorsprong van de Amerikaanse West Coast rock. Eind jaren zestig en in de jaren zeventig werd Laurel Canyon in de Hollywood Hills van Californië een communeachtig toevluchtsoord voor grote folk- en rockmuzikanten als Crosby, Stills & Nash, The Mamas and the Papas en Joni Mitchell.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 uur

Er zitten drie topactrices op de rode bank van Graham Norton: Meryl Streep en Carey Mulligan zijn samen te zien in de film Suffragette, over de begindagen van de Britse feministische beweging. Ook aanwezig is Nicole Kidman, die momenteel veel succes heeft op het Londense toneel met het stuk Photograph 51.

Beeld X
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden