De Volkskrant tv-selectie voor 9 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Richard Gere in Brooklyn's Finest. Beeld
Richard Gere in Brooklyn's Finest.Beeld

Sinterklaasjournaal 2015
NPO 3, 18.00 uur

De Sint zelf is nog onderweg en arriveert pas aanstaande zaterdag in het land, maar Dieuwertje Blok begint alvast met de vijftiende jaargang van het immer veelbesproken Sinterklaasjournaal. Over de verhaallijn en de kleur van de Pieten wordt geheimzinnig gedaan. Wat hebben Dieuwertje en co voor ons in petto?

Dieuwertje Blok Beeld anp
Dieuwertje BlokBeeld anp

Met het mes op tafel
NPO 2, 19.50 uur

Begin van een nieuwe reeks met Herman van der Zandt, de NOS-man die na een geslaagde invalbeurt nu officieel Joost Prinsen opvolgt. De formule van de kennis- en blufquiz blijft ongewijzigd. Wel heeft Van der Zandt beloofd dat hij niet zal meezingen met pianist Martin van Dijk en barvrouw Mylou Frencken.

2Doc: Sex? Yes please
NPO 2, 20.25 uur

In deze VPRO-documentaire vertellen twintigers openhartig en zonder gêne over hun seksleven. Zijn jongeren van nu preutser of oversekster dan vroegere generaties? Kun je het bed delen met iemand met een andere politieke overtuiging? En hoe is het om dates te scoren met de homo-app Grindr in de Achterhoek?

Volgens Jacqueline
NPO 2, 21.25 uur

Als antwoord op de geprezen komische dramaserie Volgens Robert schreef Maria Goos een vervolg vanuit het vrouwelijke perspectief. Jacqueline (Jacqueline Blom) neemt hierin afscheid van haar huwelijk met Robert (Peter Blok), de huisarts die haar verliet voor zijn jonge assistente Anna (Fockeline Ouwerkerk).

London Spy
BBC 2, 22.00 uur

Acteur Ben Whishaw is alomtegenwoordig: in de bioscoop is hij te zien in de filmhits Spectre en The Lobster en nu start in Engeland ook een nieuwe spionagethrillerserie over de gedoemde liefde tussen de onschuldige Danny (Whishaw) en Alex (Edward Holcroft), een codekraker van MI6, die op mysterieuze wijze sterft.

Ben Winshaw Beeld anp
Ben WinshawBeeld anp

Wolf Hall
NPO 2, 23.00 uur

Start van dit Britse kostuumdrama gebaseerd op de met de Booker Prize bekroonde romans van Hilary Mantel. De serie speelt zich af aan het hof van de Engelse Koning Hendrik VIII (gespeeld door Damian Lewis uit Homeland). Shakespeare-acteur Mark Rylance is te zien als Thomas Cromwell, de raadsman van de koning.

Brooklyn's Finest (Antoine Fuqua, 2009)
Veronica, 22.40-01.15 uur.

Een kantoor, pak en stropdas, méér verlangt hij niet. Maar 'Tango' zit al jaren undercover in het drugscircuit en niemand die hem eruit haalt. Ingeburgerd tot op het bot loopt hij rond in baret, leren jack en legerbroek, met gouden ringen in elk oor. Tango, een prachtige rol van Don Cheadle, is een van de drie getroebleerde agenten die in Brooklyn's Finest door regisseur Antoine Fuqua worden gevolgd. Ethan Hawke overtuigt eveneens als de wanhopige Sal, die drugsgeld verstopt om een huis voor zijn hoogzwangere, doodzieke vrouw te kunnen kopen. Ook Richard Gere is sterk, als de uitgebluste oudgediende die een week voor zijn pensioen nog kersverse agenten op sleeptouw moet nemen - een directe link met Fuqua's hit Training Day (komende donderdag te zien), waarin Hawke precies zo'n groentje speelt dat door de corrupte veteraan Denzel Washington flink onder handen wordt genomen. Fuqua heeft veel aandachtige close-ups over voor al die markante hoofden en voor dat van Wesley Snipes, die met indrukwekkende terughoudendheid Tango's beste gangstermaatje speelt.

Schuld en boete, de onzichtbare grens tussen goed en kwaad, geluk dat binnen handbereik ligt en toch ongrijpbaar blijft - Brooklyn's Finest gaat zelfverzekerd om met thema's waaraan menig politiedrama zich vertilde. Fuqua en debuterend scenarist Michael C. Martin wisselen steeds soepel van het ene personage naar het andere. Af en toe, zoals het hoort in zo'n snipperfilm, ook door de agenten letterlijk elkaars pad te laten kruisen. Zelfs dan voelt het script niet geforceerd aan. Elke scène, hoe ook, is precies diepgravend en relevant genoeg, zodat de film nooit een mozaïek met te veel steentjes wordt.

Police Academy (Hugh Wilson, 1984)
SBS 9, 20.30-22.30 uur.

Het succes van de kolderieke avonturen van een stel klunzen op de politieschool moet worden geschaard, zoals een krant schreef, onder de wonderen van de jaren tachtig. Een periode waarin de grootste rotzooi zomaar een gigantisch succes kon worden. En toch, het is allemaal zo flauw dat je een glimlach niet kunt onderdrukken. Uitgangspunt van de film (en het succes) is dat geslacht, gewicht, lengte en intelligentie geen criterium meer mogen zijn om leerlingen te weren van de politieschool.

Five Minutes of Heaven (Oliver Hirschbiegel, 2009)
HBO 2, 22.35-00.05 uur.

Zo ging het nu eenmaal, toen in Noord-Ierland. Je was jong, protestant en schoot een katholiek dood. Als vergelding of omdat je indruk wilde maken op je vrienden en ook eens met opgeheven hoofd de dorpsdisco wilde binnenlopen. Niemand in zijn omgeving vertelde hem dat dat verkeerd was, verklaart Alistair (Liam Neeson) 33 jaar later, in een tv-programma dat als doel heeft daders en nabestaanden van de slachtoffers bij elkaar te brengen. De tv-makers willen hem koppelen aan de jongere broer van het slachtoffer, die getuige was van de moord. Joe (James Nesbitt) heeft voor de gelegenheid een mes meegenomen. Enkel op papier is Five Minutes of Heaven al een bijzonder project. De scenarist sprak uitvoerig met de echte betrokkenen, maar de twee kwamen in de werkelijkheid niet bij elkaar. In de film, die van waargebeurd overvloeit in fictie, vindt die ontmoeting juist wel plaats. De Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel (Das Experiment, Der Untergang) haalt veel uit zijn hoofdrolspelers, die elkaar met geladen spel tegenwicht bieden als diep beschadigde mannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden