De Volkskrant tv-selectie voor 9 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Still uit Choose the Right Puppy for You. Beeld null
Still uit Choose the Right Puppy for You.

Hope Spings (David Frankel, 2012)
RTL 8, 20.30-22.35 uur

Met gemak houden Tommy Lee Jones en Meryl Streep de ongemakkelijke komedie Hope Springs overeind. Geen geringe prestatie, want het script scheert langs gevaarlijke gemeenplaatsen en genante scènes. Jones en Streep vormen een aanvankelijk stereotiep uitgeblust stel van middelbare leeftijd. Deze Arnold en Kay slapen niet meer in hetzelfde bed, raken elkaar nauwelijks nog aan en wisselen voornamelijk korte, liefdeloze zinnetjes uit. Voor haar op een goede dag voldoende aanleiding een relatietherapeut in te schakelen, iets wat hij natuurlijk niet ziet zitten.

Wat de therapeut het echtpaar aanraadt, leidt tot even komische als pijnlijke en ontroerende scènes. Wat Hope Springs geslaagd, grappig en soms licht ontroerend maakt, is dat regisseur Frankel het onderwerp serieus en liefdevol aanpakt en zijn acteurs tot mooi, bedrieglijk 'gewoon' spel aanzet. Zodat zelfs een potentieel smakeloze scène als die waarin Kay in een bioscoop haar man oraal probeert te bevredigen, niet onderuitgaat. Knap.

The Bourne Supremacy (Paul Greengrass, 2004)
Veronica, 20.30-22.40 uur

Met deze spionagethriller, het eerste vervolg op het degelijke The Bourne Identity (2002), blies de Engelse regisseur Paul Greengrass (op dat moment net doorgebroken met het ongepolijste Londonderry-drama Bloody Sunday) de verfilming van Robert Ludlums trilogie op virtuoze wijze nieuw leven in. Hij laat zijn hoofdpersonage, een geheim agent met geheugenverlies, als in één ademteug door Goa, Napels, München, Washington, Amsterdam, Berlijn en Moskou denderen.

Paranoia, overheidscontrole, complottheorieën; Greengrass veegt al zijn contemporaine thema's bij elkaar en komt tot een ambitieuze, genre-overstijgende film die vooral vanwege zijn hedendaagse, rauwe guerrillastijl overtuigt. Als Bourne valt, tuimelt de camera mee. Auto-ongelukken toont hij bij voorkeur vanuit bijrijdersperspectief. Net als in deel één wordt de ex-CIA'er sterk gespeeld door Matt Damon.

The Recruit (Roger Donaldson, 2003)
Veronica, 22.40-00.55 uur

De eerste Hollywoodfilm waaraan de CIA officieel meewerkte is een gelikte en eenduidige film die voor een groot deel oogt als een wervingsfilm van de Amerikaanse inlichtingendienst. Al is regisseur Donaldson te goed en te ervaren om het daarbij te laten; met zijn vakmanschap verheft hij het kat-en-muisspel, ondanks een voorspelbaar scenario, tot onderhoudend en bij vlagen spannend vermaak. Vooral de toespelingen op het leeftijdsverschil tussen hoofdrolspeler Al Pacino (1940) en diens tegenspeler Colin Farrell (1976) werken goed.

l'Inconnu du lac (Alain Guiraudie, 2013)
Arte, 22.05-23.40 uur

Steeds dezelfde parkeerplaats in het bos en hetzelfde zandpaadje naar hetzelfde strand. Altijd weer die vorsende blikken waarmee de bloot uitgestalde badgasten naar nieuwkomers loeren. Dertiger Franck komt dagelijks op deze plek, zwemt een paar rondjes en struint daarna de bosjes af voor anonieme seks. Regisseur-scenarist Alain Guiraudie laat veel over aan de verbeelding. Hij legt niet uit waarom Franck nog terugkeert naar het meer nadat hij heeft gezien hoe een van de andere mannen diens minnaar vermoordde. Het mysterieuze karakter van de film spreekt ook uit de dan weer verlokkende, dan weer dreigende locatie.

Radar extra
NPO 1, 20.30 uur

In een speciale aflevering van Radar bespreekt Antoinette Hertsenberg tien jaar marktwerking in de zorg. Wordt er nu verantwoord geld bespaard of zijn ziekenhuizen alleen nog maar bezig met een winstgevende begroting?

Spuiten & Slikken op reis
NPO 3, 20.30 uur

Jan Versteegh reist naar feeststad Atlanta voor een kennismaking met de stripperswereld. De danseressen blijken dé ontdekkers van toekomstige hiphophits. Geraldine Kemper is in Ierland, waar ze verslag doet van de drankzucht van de jeugd.

Wonderouders
NPO 2, 21.00 uur

Na een eerdere uitzending over gezinnen met een ongeneeslijk zieke vader of moeder, gaat deze aflevering over kinderen wier ouders een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. In de studio van Max doen jong en oud hun verhaal.

Jan Versteegh. Beeld null
Jan Versteegh.

Choose the Right Puppy for You
BBC 2, 21.00 uur

Groot of klein, lange of korte haren, dol op slapen of juist altijd speels: geen hondenras is hetzelfde, ontdekt presentatrice Kate Humble. Met een gedragsexpert helpt ze onder anderen een alleenstaande steward aan de beste hond.

Koppen XL
EEN, 21.30 uur


Koppen XL vertelt de verhalen van klimmers die zich op 25 april 2015 op en rond de Mount Everest bevonden, net toen daar een zware aardbeving plaatsvond. Onder hen was een 24-jarige Belg, die de rampdag niet overleefde.

Raub und Reparationen
ARD, 23.30 UUR

Sinds de economische crisis van 2008 zitten de Grieken opgezadeld met een miljardenschuld. Maar hoe zit het eigenlijk met die enorme herstelbetalingen uit WOII die de Duitsers nog aan hén (en andere landen) verschuldigd zijn?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden