De Volkskrant tv-selectie voor 9 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

En familie / A Family Beeld
En familie / A FamilyBeeld

The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955)

Eén, 15.35 uur
Marilyn Monroe speelt in deze klassieke komedie de buurvrouw van Tom Ewell, die tijdens de vakantie van zijn vrouw en zoon rustig denkt te kunnen werken. Met de fameuze scène waarin Monroes jurk opwaait boven een ventilatierooster. 'Tijdens de opnamen werd er door de crew om gevochten wie de ventilator onder dat rooster mocht aandoen', vertelde Wilder in 1999 aan collega Cameron Crowe.

Little Miss Sunshine (Jonathan Dayton en Valerie Faris, 2006)

Eén, 21.05 uur
Een behoorlijk disfunctioneel gezin - een hysterisch blije vader, een zeer puberende zoon, een uit de hand gelopen opa, een depressieve homoseksuele oom, een moeder die het ook allemaal niet meer weet en een stoïcijns schattig dochtertje - besluit in een al even disfunctioneel Volkswagenbusje op reis te gaan naar Californië, waar dochterlief zal deelnemen aan een missverkiezing. De reis kent, natuurlijk, kleine en grote hindernissen, maar het ensemble (Abigail Breslin, Greg Kinnear, Paul Dano, Alan Arkin, Toni Collette en Steve Carell) neemt die met verve en steelt al doende de harten van kijkers.

En familie / A Family (Pernille Fischer Christensen, 2010)

NPO 2, 23.30 uur
Ontroerend Deens familiedrama over de eerzame bakker Rikard (Jesper Christensen) die moet leren leven met de wetenschap dat het na enkele generaties voorbij is met de familie-opvolging binnen zijn bedrijf, een trotse hofleverancier. Zijn kinderen zijn in alles geïnteresseerd, behalve in brood bakken. Zelfs zijn oogappel, volwassen dochter Ditte (Lene Maria Christensen), ziet niets in een bakkerscarrière. Ze is galeriehouder en heeft een droombaan aangeboden gekregen in New York. Maar dan blijkt Rikard, net genezen verklaard van longkanker, ineens weer doodziek. Regisseur Christensen (geen familie van de hoofdrolspelers), die haar scenario op eigen ervaringen baseerde, deinst nergens voor terug en toont de fysieke aftakeling van Rikard tot het bittere eind.

Verborgen verleden

NPO 2, 20.30 uur
In de eerste aflevering van een nieuwe reeks duikt Studio Sport-presentator Tom Egbers in de geschiedenis van de voorouders van zijn in Engeland geboren moeder. Klopt het bijvoorbeeld dat haar vader RAF-piloot bij de Engelse luchtmacht was tijdens de Eerste Wereldoorlog? Ook wil hij weten of zijn familie afstamt van naar Engeland geëmigreerde Ieren. Later dit seizoen gaan ook Loes Luca en Jochem Myjer op zoek naar het verhaal van hun familie.

Tom Egbers duikt in de geschiedenis van zijn voorouders Beeld anp
Tom Egbers duikt in de geschiedenis van zijn vooroudersBeeld anp

Andere tijden

NPO 2, 21.25 uur
Andere Tijden begint een nieuw seizoen (op een nieuwe uitzenddag) met een terugblik op succesjaren van DAF in de woestijnrace van Dakar. In de jaren tachtig vliegt Jan de Rooy met zijn vrachtwagen iedereen voorbij. Tot 1988, als De Rooys teamgenoot Kees van Loevezijn over de kop slaat en overlijdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden