De Volkskrant tv-selectie voor 9 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Brandpunt onderzoekt majesteitsschennis. Beeld anp
Brandpunt onderzoekt majesteitsschennis.Beeld anp

Great American Railroad Journeys

BBC 2, 19.30 uur
Journalist en oud-politicus Michael Portillo reist deze aflevering naar Buffalo en de Niagarawatervallen. In Buffalo proeft hij hun kipvleugels en bezoekt hij de Colonel Ward, een pompcentrale die de stad vanaf begin 1900 van water voorzag.

Michael Portillo reist met de trein naar Niagara Falls. Beeld ap
Michael Portillo reist met de trein naar Niagara Falls.Beeld ap

Verdun

ARTE, 20.15 uur
Honderd jaar geleden begonnen Duitsland en Frankrijk de slag om Verdun. Voor Arte gaat Paul Jankowski op zoek naar de motieven van beide landen, die samen 300 duizend soldaten verloren en tienmaanden later niks hadden bereikt.

Hij is een zij

NPO 3, 21.20 uur
Na de vakantie wil Suus (7) op school aangesproken worden met haar meisjesnaam. Om dat te vieren, maakt ze samen met Arie Boomsma een traktatie voor haar klas. Eveline (34) is lichamelijk al meer vrouw en wil nu iets aan haar stem laten doen.

Stijn wil voortaan Suus genoemd worden. Beeld KRO-NCRV
Stijn wil voortaan Suus genoemd worden.Beeld KRO-NCRV

Brandpunt

NPO 2, 20.30 uur
Brandpunt praat met mensen die in aanraking kwamen met justitie voor belediging van het koningshuis. Waarom mag 'fuck de koning' roepen niet? Gerard Aalders bespreekt Weg met de koning. Twee eeuwen majesteitsschennis in Nederland.

Last Week Tonight with John Oliver

CANVAS, 22.00 uur
Oliver bespreekt de kafkaëske taferelen bij Civil Forfeiture: het recht van de Amerikaanse autoriteiten om beslag te leggen op verdachte eigendommen van burgers. Geld en huizen kunnen worden afgepakt.

De Britse komiek John Oliver. Beeld ap
De Britse komiek John Oliver.Beeld ap

The Road

NPO 2, 22.55 uur
Documentaire over de bouw van een stuk weg in de Chinese provincie Hunan. Meneer Meng krijgt te maken met burgers die klagen over schade aan hun woning en gastarbeiders die snel naar huis willen, maar lang wachten op hun salaris.

Final Destination (James Wong, 2000)

SBS9, 22.35-00.35 uur
Nadat tiener Alex (Devon Sawa) en zijn vrienden aan een fataal vliegtuigongeluk zijn ontsnapt, blijven ze de adem van de dood in hun nek voelen. Magere Hein eist wat hem toekomt en gaat daarbij bepaald niet zachtzinnig te werk. Of is het misschien toch het noodlot dat achter Alex en de zijnen aanzit of iets waarvoor aardse stervelingen geen naam hebben? Bijzonder aan Final Destination is dat verschillende interpretaties mogelijk zijn, terwijl de personages (en de toeschouwer waarschijnlijk met hen) geen moment twijfelen aan hun conclusies. Alex meent via enig praktisch detectivewerk de volgende stap van het onheil te kunnen voorspellen, maar vergeet daarbij dat hij nooit de voorzienigheid - of wat het ook moge zijn - volledig in kaart kan brengen. Zie daar een situatie die zo u wilt ook symbolisch kan worden uitgelegd, bijvoorbeeld als een metafoor voor een gebrekkige acceptatie van dood en verlies.

Hoezeer de plot van Final Destination (soms) ook neigt naar het levensbeschouwelijke, zodra het spannend of aangenaam wordt, verhuizen de diepzinnige vragen naar de achtergrond. Gelukkig zijn ook de gruwelscènes overtuigend, wat vooral ligt aan het onbestemde, vage karakter van het kwaad. Potentieel klassiek is de scène waarin een vriend van Alex wordt bedreigd door een plas toiletreiniger. Kreeg vier vervolgfilms, waarvan ook deel 3 door Wong werd geregisseerd.

Flushed Away (David Bowers en Sam Fell, 2006)

RTL 8, 20.30-22.05 uur
Grappige computeranimatiefilm over de verwende huisrat Roddy die door het toilet wordt gespoeld en in het riool een onbekende wereld ontdekt. Roddy (met de stem van Hugh Jackman) moet zien te voorkomen dat een nare pad alle knaagdieren ter wereld uitroeit door een geslepen plan waarbij de pauze van het wereldkampioenschap voetballen tussen Engeland en Duitsland een cruciale rol speelt. Fijne bijrol voor de Franse neef van de pad, Le Froq (ingesproken door Jean Reno). Flushed Away, de eerste computeranimatiefilm van de befaamde Britse Aardman Studio's, staat bol van kwinkslagen, dubbele bodems en grollen (zoals de kakkerlak die Kafka's Die Verwandlung leest).

The Mask Of Zorro (Martin Campbell, 1998)

RTL 7, 20.30-23.15 uur
Eerste van twee films die Nieuw-Zeelander Martin Campbell maakte met het duo Catherine Zeta-Jones en Antonio Banderas, de laatste als de gemaskerde zwaardvechtkunstenaar Zorro. Hij vormt met Anthony Hopkins een prima duo als de nieuwe en oude Zorro, die mopperend en wel behalve meester en leerling ook dikke vrienden worden. Maar de geschiedenisboeken haalt deze Zorro toch vooral als de doorbraak van Zeta-Jones. 'Er werd nog jarenlang Spaans gesproken tegen me', zei ze ooit, daarmee aangevend hoe goed ze op haar plek is in dit zonnige zuidelijke spektakel. Terwijl ze toch gewoon een vrouw uit Wales (Swansea) is.

The Quick and the Dead (Sam Raimi, 1995)

RTL 7, 23.15-01.20 uur
Traditioneel is de shoot-out het slot van een western, een hoogtepunt waarnaar een filmlang wordt toegewerkt. Regisseur Sam Raimi doet bij The Quick and the Dead anders. Hij maakte een film die bijna louter uit zulke vuurgevechten bestaat en probeerde ze steeds op een andere manier in beeld te brengen. Het leidt ertoe dat de duels - onderdeel van een toernooi georganiseerd door de boosaardige sheriff Gene Hackman - de film dragen. Het visuele spektakel van die scènes is veel leuker dan het verhaaltje waarin de eenzame revolverheld Sharon Stone, die ook coproducente was, gruwelijke gebeurtenissen uit een ver verleden moet wreken.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden