De Volkskrant tv-selectie voor 9 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Coen van Overdam als Brammetje baas. Beeld
Coen van Overdam als Brammetje baas.Beeld

Champions Leauge

SBS 6, 20.00 uur

Rechtstreeks verslag van het duel tussen Chelsea en FC Porto. Zij staan er met elk tien punten goed voor, ook Dynamo Kiev maakt met acht punten nog kans op de volgende ronde. En Chelsea-coach Mourinho ziet zijn oude club terug.

Zembla

NPO 2, 20.25 uur

In de aflevering Data: Het nieuwe goud II onderzoekt Zembla de nadelen van populaire gezondheidsapps op de smartphone, waardoor je zelf over je medische gegevens beschikt. Er zijn bedrijven die handelen in deze privacygevoelige data.

The Hunt

NPO 1, 20.30 uur

Een aflevering over de kust, het lastigste jachtgebied in de hele natuur. Wie aan de kust wil jagen, moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Aan de westkust van Zuid-Amerika volgen we de jacht van de kleine zeeotter.

Stephen Fry in Central America

Canvas, 21.10 uur

In de slotaflevering van zijn rondreis door Centraal-Amerika is Stephen Fry in Costa Rica en Panama. Op een tocht door het regenwoud kruisen bladsnijdende mieren en een babyluiaard zijn pad. In Panama bezoekt hij de Guna-indianen.

Stephen Fry in Central America Beeld
Stephen Fry in Central AmericaBeeld

2Doc: Strohalm

NPO 2, 23.00 uur

Meer dan een half miljoen Nederlanders denkt jaarlijks langere tijd na over zelfmoord. In deze documentaire vertellen vier jonge mensen over hun worsteling met suïcidegedachten. Ook worden de vrijwilligers van hulplijn 113Online gevolgd.

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt Peter de Wit, de maker van de dagelijkse Volkskrantstrip Sigmund - over een cynische psychiater die commentaar levert op de samenleving. Jaarlijks wordt Sigmund gebundeld. Dit najaar verscheen zijn 25ste sessie.

Brammetje Baas (Anna van der Heide, 2012)

NPO 3, 15.30-16.45 uur

Brammetje Baas is een portret van een kind waarop het schoolsysteem niet is berekend. Een jongetje dat gekmakend tegen zijn bord blijft tikken omdat hij muziek hoort in zijn hoofd en zijn benen niet stil kan houden omdat die 'gemaakt zijn om te bewegen'. Hij hoopt Chinees te leren als-ie van de kleuterschool verhuist naar groep 3, maar komt van een koude kermis thuis. Zo ontwapenend als Coen van Overdam is als Brammetje, debuterend regisseur Anna van der Heide (volgend jaar verschijnt haar Paul van Loon-verfilming Meester kikker) laat wel zien hoe ontzettend irritant het gedrag van zo'n kind kan zijn. Tegelijkertijd weet ze alles wat hij doet volstrekt logisch te maken. Ze laat Brammetjes gedachten constant door het beeld tuimelen, letterlijk, vaak in de vorm van de leuke, knap gevonden animaties van Balder Westein. Daarmee is de film een kleurrijk feestje en tegelijkertijd is Brammetjes frustratie dat hij 'zijn hoofd nu eenmaal niet kan stoppen' knap invoelbaar gemaakt.

About Time (Richard Curtis, 2013)

Net 5, 20.30-23.05 uur

De jonge Tim is niet gemaakt voor de liefde. Te stuntelig, te weinig gevoel voor timing, te roodharig ook - zo zegt hij het aan het begin van About Time. Zijn zegen is de tijdreistruc waarvan alle leden van zijn familie zich kunnen bedienen. De reden is onbekend en onbelangrijk, het is gewoon zo. Het werkt vanaf je 21ste en de tijdreizigers - vrouwen niet toegestaan - mogen alleen terug naar gebeurtenissen die ze zich herinneren. Na enige oefening ontpopt de sukkelaar zich al tijdreizend tot de perfecte, hyperattente man die zijn fouten en onhandigheden onbeperkt overschrijft met een betere versie van die gebeurtenis. Het willekeurige karakter van Tims valsspelerij voorziet dit verhaal echter van een uiterst wankele basis. Als elke misstap keurig kan worden rechtgestreken, staat er uiteindelijk niets op het spel.

Rebelle (Kim Nguyen, 2012)

Arte, 00.10-01.35 uur

Sterk kindsoldatendrama dat niet louter drijft op snoeihard realisme. We zien hoe het dorp van een 12-jarig meisje in een naamloos Afrikaans land ten zuiden van de Sahara wordt aangevallen door rebellen, hoe ze onder dwang haar ouders vermoordt en hoe ze door een charismatische generaal tot kindsoldaat wordt gehersenspoeld. Komona heet ze, knap gespeeld door Rachel Mwanza (van de straat geplukt in Congo, waar alle opnamen plaatsvonden), die er in Berlijn en tijdens het New Yorkse Tribeca Film Festival de prijs voor beste actrice mee won. Haar tegenspeler en albinovriendje in het rebellenkampement (Serge Kanyinda) maakt al evenveel indruk.

Gebutst ogen de twee, met holle blik, maar nog niet ondoordringbaar. Het bijgeloof van de soldaten en de inname van bewustzijnsverruimende middelen (van een boom afgetapte magische melk) worden verbeeld in prachtig gefilmde, maar huiveringwekkende, droomachtige scènes in het woud waar de trippende moordenaartjes patrouilleren. Wanneer regisseur Kim Nguyen halverwege het oorlogsleed pauzeert en zijn twee hoofdpersonages een ontsnappingspoging gunt én een ontluikende liefde, voelt dat geen moment als overdreven romantisering.

Rebelle, in 2013 genomineerd voor een Oscar, wordt door Arte uitgezonden in de originele versie, met ondertiteling in het Frans en Duits.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden