De Volkskrant tv-selectie voor 8 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

3 Op Reis
NPO 3, 19.50 uur

Evi ontdekt in Tsjechië dat Brno een verrassende studentenstad is met een rijke theatercultuur en goede wijnen. Nienke is in Groenland en bezoekt boven de poolcirkel het afgelegen vissersdorp Kirtsuasutt, waar 60 mensen wonen die afhankelijk zijn van de jacht.

Ik Gun Geluk
Zondag, NPO 1, 18.10 uur

Jaap Jongbloed reist met twee paar ouders van een gehandicapt kind af naar de Filippijnen, waar ze kennismaken met een gezin waarvan een kind eenzelfde soort handicap heeft. Wat kunnen de gezinnen van elkaar leren? En hoe is het om als (ouders van een) gehandicapt kind op te groeien in armoede? Moeder Froukje heeft de dagelijkse zorg over haar twee tweelingen. Iets wat extra zwaar is, omdat een van haar zoons, de 8-jarige Noud, door vroeggeboorte een hersenbeschadiging heeft opgelopen.

Allah in Europa
Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Jan Leyers is benieuwd naar het gezicht van de islam in Europese landen en doet in de aflevering van vandaag Scandinavië aan. Zweden staat al decennialang bekend om zijn liberale asielbeleid en ook in 2015 heeft het Scandinavische land verhoudingsgewijs de meeste vluchtelingen opgevangen. Hoe wordt de integratie van nieuwkomers hier aangepakt? In Denemarken praat Leyers met Naser Khader, een islamitisch parlementslid. Omdat hij in 2005 geen probleem had met een cartoon waarin profeet Mohammed als terrorist werd afgebeeld, wordt hij nu door moslimfundamentalisten bedreigd en krijgt hij permanente bewaking. De 82-jarige Kurt Westergaard, die de cartoon tekende, komt ook aan het woord.

De Monitor: Verwarde mensen Deel 4
Zondag, NPO 2, 22.40 uur

Sinds de bezuinigingen op de gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen elk jaar toe. In 2016 kwamen er 75 duizend meldingen binnen bij de politie, een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In dit onderzoeksjournalistieke programma, waarin maatschappelijke kwesties worden behandeld, vraagt Teun van de Keuken zich af wie deze mensen zijn, wie ze begeleidt en of de geboden hulp wel voldoende is.

Dial M for Murder (Alfred Hitchcock, 1954)
Zondag, BBC 2, 14.15 uur

Klassieker naar het gelijknamige toneelstuk van Frederick Knott, die het stuk zelf tot scenario bewerkte. Het werd een bij vlagen geniale misdaadthriller over een voormalige professionele tennisspeler (Ray Milland) die zijn overspelige vrouw (Grace Kelly) wil vermoorden. Uiteraard lopen de zaken anders dan de protagonist had gewenst.

Maze Runner The Scorch Trials (Wes Ball, 2015)
Zondag, Net 5, 20.00 uur

Prima vervolg van Maze Runner, naar de gelijknamige young adult-boekenserie van James Dashner. Het avontuur is nog steeds wat schematisch van aard, ook nu het groepje jonge overlevenden van het valkuilendoolhof uit deel één voornamelijk in Walking Dead- en Mad Max-achtige postapocalyptische steden en woestijnen op de proef wordt gesteld. Maar de wijze waarop uit de resten van ingestorte wolkenkrabbers een veredelde gamewereld wordt opgetuigd is imponerend. En de ontregelende tripscène tijdens een hedonistisch feest bezorgt de film zelfs een onverwacht vleugje cultpotentie. Deel drie verschijnt begin volgend jaar.

Oranges and Sunshine (Jim Loach, 2010)
Zondag, BBC 2, 00.30 uur

Margaret Humphreys (Emily Watson) ontdekt hoe verweesde en semiverweesde kinderen decennia eerder massaal van Britse opvangtehuizen naar Australië werden vervoerd, waar hun 'sinaasappelen en zonneschijn' werd beloofd, terwijl de realiteit bestond uit kinderarbeid en misbruik. Ze reist naar Australië om als een volleerd detective de verdwenen kinderen, volwassenen inmiddels, op te sporen, maar stuit op schaamte en het onvermogen iets over het verleden te vertellen. Dreigtelefoontjes en nachtelijk bezoek tonen dat ze iets waarachtigs op het spoor is. Onder regie van Jim Loach, die hier ook qua sociale thematiek in de voetsporen treedt van vader Ken, speelt hoofdrolspeelster Watson met gepaste distantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden