De Volkskrant tv-selectie voor 8 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Michael Rasmussen. Beeld ANP
Michael Rasmussen.Beeld ANP

De ijzeren eeuw NPO 2, 16.10 UUR

Het verhaal van landbouwindustrieel Willem Albert Scholten, oprichter van 'de eerste multinational' van Nederland. In 1850 begint hij met een aardappelmeelfabriek in Foxhol. Later zal hij 21 fabrieken bezitten, tot in Rusland aan toe.

Het geheime leven van de hond NPO 2, 17.10 UUR

Wat maakt een hond een hond? Deze documentaire volgt er onder andere een vanaf haar geboorte tot aan het moment dat ze zelf moeder wordt en laat zien waarom juist honden ons kunnen begrijpen en van ons kunnen houden.

Reizen Waes NPO 3, 20.30 UUR

Tom Waes ontdekt hoe het is om als (westerse) toerist een trip te maken door Iran. Hij gaat skiën in de bergen rond Teheran en bezoekt het museum voor moderne kunst, waar alle westerse topstukken in de kelder staan opgesloten.

Off the Record CANVAS, 22.45 UUR

Een kijkje in de platenkast van de Gents-Amerikaanse zangeres Trixie Whitley, die als dochter van bluesrocker Chris Whitley muziek met de paplepel kreeg ingegoten. Ze laat fragmenten horen van onder ander Thelonious Monk en Nick Cave.

Producer en zanfer Daniel Lanois (L) en zangeres Trixie Whitley. Beeld EPA
Producer en zanfer Daniel Lanois (L) en zangeres Trixie Whitley.Beeld EPA

Andere Tijden Sport NPO 1, 23.15 UUR

Terug naar de Tour van 2007, toen de Deense Rabo-renner Michael Rasmussen op de eindzege afstevende, maar in de slotweek door zijn team uit koers werd gehaald. Rasmussen was plotseling dopingverdachte en mocht niet meer verder.

Artsnight BBC 2, 0.00 UUR

Maria Balshaw, directeur van de Whitworth Gallery in Manchester, bezoekt de vijf genomineerden voor de Britse Museum of the Year Award 2016. Een van de kanshebbers is beeldentuin Jupiter Artland, verstopt in de bossen van Schotland.

The Invisible Woman, NPO 2, 23.15-00.55 uur

The Invisible Woman is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1991 van journalist en biograaf Claire Tomalin. Daarin beschreef zij de ingewikkelde verhouding tussen de succesvolle, getrouwde schrijver Charles Dickens en de 27 jaar jongere actrice Ellen Ternan, geboren in hetzelfde jaar als Dickens' dochter Katey. De verborgen liefdeduurde van 1857 tot Dickens' dood in 1870. Hij had Ternan zien optreden in Londen, ze reisde met haar moeder en twee zussen als actrices langs de Britse theaters. Dickens nodigde de Ternans uit voor een rol in The Frozen Deep, een drama dat werd opgevoerd in de Free Trade Hall in Manchester. De liefde bloeide op in een periode dat Dickens' huwelijk met Catherine Hogarth, met wie hij tien kinderen had, in het slop was geraakt zijn vrouw miste naar zijn opvatting het intellect en de energie die hij zelf wel bezat.

Actrice Felicity Jones is als Ellen Ternan een genot. Niet alleen vanwege haar intense, gloedvolle oogopslag, maar ook omdat ze de tragische transformatie van idolaat bakvisje tot achtergebleven maîtresse erg geloofwaardig neerzet. Tegenspeler Ralph Fiennes, die ook de kundige regie voerde, is eveneens op dreef. Hij vertolkt de sterauteur overtuigend als een innemende, scherpzinnige man die ook zijn trieste kanten heeft. Het belangrijkste: in de scènes waarin Dickens en Ternan bijna-maar-nog-net-niet iets met elkaar hebben, vinden Fiennes en Jones precies de juiste onderhuidse spanning.

Wall-E, SBS 9, 20.30-22.20 uur

In Pixars Wall-E is de hoofdrol weggelegd voor een vuilnisrobotje dat in de verre toekomst op een verlaten aarde zijn best doet de hopen afval op te ruimen die mensen daar ooit achterlieten. Het vrijwel tekstloze eerste halfuur van de film behoort tot het allerbeste wat de Amerikaanse animatiestudio heeft gemaakt. We zien hoe de aandoenlijke robot, die louter in bliepjes communiceert, in een indrukwekkend post-apocalyptisch Disneylandschap eenzaam zijn dagelijkse taken volbrengt. Het vervolg, waarin hij wordt getransporteerd naar een ruimtekolonie, heeft een voorspelbaarder verloop, maar dit begin maakt een onuitwisbare indruk. Een treffende schets van de actuele milieukwesties anno 2008, dat leek de film vooral te willen zijn, maar volgens scenarist en regisseur Andrew Stanton lag het verhaal al sinds 1994 klaar een politieke boodschap moeten we er niet in lezen. Daar dachten (rechtse) columnisten in de Verenigde Staten, die Pixar (linkse) propaganda verweten, duidelijk anders over, maar dat terzijde. Met de kwaliteit van het gebodene had dit in ieder geval niets te maken. Wall-E won een Oscar voor beste animatiefilm.

Before Sunrise, Canvas, 21.05-22.45 uur

Filmmaker Linklater maakte in 1995 zijn eerste film over de knetterende aantrekkingskracht tussen de Amerikaanse schrijver Jesse (Ethan Hawke) en Française Celine (Julie Delpy), die min of meer toevallig uitmondde in een trilogie, met om de negen jaar (Before Sunset in 2004 en Before Midnight in 2013) een nieuw deel. In Before Sunrise ontmoet het tweetal elkaar voor het eerst, tijdens een treinreis door Oostenrijk. Voor ze beiden hun eigen weg gaan, brengen ze een avond, nacht en ochtend door in Wenen, slenterend door de straten van de stad, pratend over dromen en ambities, verleden en toekomst en de liefde, uiteraard. Net als in beide vervolgen is de chemie tussen Hawke en Delpy onweerstaanbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden