De Volkskrant tv-selectie voor 7 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Lieve Blancquaert neemt kindhuwelijken in Nepal onder de loop in de serie Wedding Day. Beeld Lieve Blancquaert
Lieve Blancquaert neemt kindhuwelijken in Nepal onder de loop in de serie Wedding Day.Beeld Lieve Blancquaert

Wedding Day
NPO 2, 20.25 uur

In deze veelgeprezen documentaireserie gaat Lieve Blancquaert vanavond naar Nepal om kindhuwelijken onder de loep te nemen. Kinderen worden hier uitgehuwelijkt vanaf dat ze 2 jaar zijn. Plan België strijdt hiertegen en neemt Lieve mee.

Keuringsdienst van waarde
NPO 3, 20.30 uur

Ossenstaartsoep is een soep van ui, wortelen, dragon, tijm, laurier en natuurlijk ossenstaart. Zit dat laatste ingrediënt eigenlijk wel in de ossenstaartsoep uit de supermarkt? De vraag stellen, is 'm beantwoorden. Maar wat zit er dan wel in?

In de soep is geen staart te vinden, of toch? Beeld KRO-NCRV
In de soep is geen staart te vinden, of toch?Beeld KRO-NCRV

Brazil, a natural history
Canvas, 21.05 uur

Documentairemaker Christian Baumeister geeft in deze serie de soortenrijkdom en de veranderende dierenwereld van Brazilië weer. De openingsaflevering toont het slinkende bosareaal waar de muriqui leven: de spinapen.

EK Voetbal: Duitsland-Frankrijk
NPO 1, 20.50 uur

De tweede halve finale gaat tussen Duitsland en gastland Frankrijk. De Fransen hadden in de kwartfinale met 5-2 een eenvoudige overwinning op IJsland. Duitsland had het tegen Italië een stuk zwaarder, achttien penalty's waren er nodig.

null Beeld afp
Beeld afp

Dragon Girls
Arte, 22.15 uur

Kungfu wordt steeds populairder onder Aziatische vrouwen. Filmmaker Yves Montmayeur zocht een aantal vrouwen op die in kungfufilms schitteren. De portretten geven een mooi beeld van de ontwikkeling van de Aziatische vrouw.

Het uur van de wolf
NPO 2, 23.40 uur

Tien jaar geleden maakte de kijker in De avond van de jonge danser kennis met tien jonge dansers. Nu zoekt documentairemaker Dirk Jan Roeleven de dansers opnieuw op, om te zien wat hun danscarrière met hen heeft gedaan.

Jonge dansers, 10 jaar later. Beeld NTR
Jonge dansers, 10 jaar later.Beeld NTR

The Grandmaster (Wong Kar Wai, 2013)
Arte, 20.15-22.10 uur

Ip Man, de leraar van kungfu-ster Bruce Lee, brengt zijn vechtkunst in The Grandmaster graag terug tot de essentie. Het maakt niet uit hoe goed je zegt te zijn, vertelt hij een tegenstander aan het begin van de film. 'De verliezer eindigt op de grond, de winnaar blijft staan en alleen hij heeft het recht om te praten.' De tiende film van auteur Wong Kar Wai kende een jarenlange aanloop en kwam tot stand na tal van productieproblemen. Bovendien verscheen hij in de slipstream van de recente Ip Man-films van regisseur Wilson Yip. Dat zijn enigszins brave martialartsfilms die de geschiedenis van de beroemde vechtkunstenaar in heldere opeenvolgende scènes laten voorbijkomen. Door de populariteit van die films sleutelde Wong nog langer aan zijn film, alsof hij er alles aan wilde doen om af te wijken van de geijkte kungfubiopic. Dat is duidelijk gelukt. Wongs film wordt gedomineerd wordt door knap gechoreografeerde gevechten, gefilmd onder leiding van de inmiddels wereldberoemde gevechts choreograaf Yuen Woo-ping (The Matrix, Crouching Tiger, Hidden Dragon en Kill Bill).

Tegelijk besteedt de filmer ook merkbaar graag aandacht aan de ontluikende liefde tussen zijn hoofdrolspeler en Gong Er. Niemand brengt het smachten naar liefde immers zo chic en niet-cynisch in beeld als Wong Kar Wai: zie daarvoor onder meer zijn geniale tweeluik In the Mood for Love en 2046. Maar het blijft ook wat hangen bij plaatjeskijken, een euvel waar ook Wong Kar Wai's Engelstalige debuut My Blueberry Nights (2007) onder te lijden had. In zijn wolk van gloedvolle beelden en melancholische vioolmuziek krijgen lonkende blikken als vanzelfsprekend iets diepzinnigs, maar binnen een verhaal waarin meer liefde voor kungfu zit verstopt dan aandacht voor personages, betekenen die momenten uiteindelijk net te weinig.

The Walk (Robert Zemeckis, 2015)
HBO 1, 11.30-13.35 uur

Koorddanskunstenaar annex waaghals Philippe Petit, in de zomer van 1974 drie kwartier lang op 411 meter hoogte balancerend op een koord tussen de twee Twin Towers, is een typerend personage in het filmuniversum van Robert Zemeckis. Een ietwat van de realiteit losgezongen avonturier die zich moeiteloos kan meten met tijdreiziger Marty McFly in Back to the Future, globetrotter Forrest Gump in Forrest Gump of eilandoverlever Chuck Noland in Cast Away. Ook Zemeckis' signatuur: de regisseur graaft nooit opvallend diep in zijn personages (in de film geen woord over de wijze waarop Petit na zijn stunt het contact met zijn vriendin Annie en enkele vrienden moeiteloos verbrak), maar zet des te meer in op de natuurlijke charme van zijn hoofdpersonages en zijn verbeelding van grenzeloos spektakel. 9/11 hangt weliswaar als een wolk boven de film, maar aan de aanslagen wordt niet direct gerefereerd, een toespeling in de fraaie slotscène uitgezonderd.

Straw Dogs (Rod Lurie, 2011)
RTL 7, 22.30-00.40 uur

Redelijke remake van Sam Pekinpahs gelijknamige klassieker uit 1971. In het origineel speelde Dustin Hoffman de wiskundige David Sumner, die met zijn vrouw naar Cornwall verhuist en daar in een gruwelijk gevecht met de plaatselijke bevolking belandt. Lurie verplaatste de handeling naar het hete zuiden van de VS, maakte van de wiskundige (James Marsden) een Hollywoodscenarist en gaf ook diens geliefde (Kate Bosworth) een baan. In deze remake een wat vriendelijkere kijk op de mens dan bij Pekinpah: Lurie gelooft niet dat de mens een van nature gewelddadig wezen is, maar dat hem geweld wordt aangeleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden