De Volkskrant tv-selectie voor 7 januari
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Wie is de mol / Moltalk
NPO 1, 20.25 uur / NPO 3, 21.30 uur
Het jaar is goed op weg en het mollenvangen kan weer aanvangen, dit keer vanuit de staat Oregon in de Verenigde Staten en met de volgende kandidaten: schrijver Diederik Jekel, actrice Imanuelle Grives, Jeroen Kijk in de Vegte, Jochem van Gelder, journalist Roos Schlikker, Sanne Wallis de Vries, actrice Sigrid ten Napel, acteur Thomas Cammaert, choreograaf Vincent Vianen en zangeres Yvonne Coldeweijer.
De napraat-afterparty, ofwel Moltalk, wordt dit jaar geleid door Margriet van der Linden en Chris Zegers.
Midnight Sun
Canvas, 20.40 en 21.35 uur (deel 1 en 2)
Spectaculair gruwelijk beginnende Zweeds-Franse thrillerserie, iets met een helikopter, van de makers van The Bridge. Midnight Sun speelt zich af in het noorden van Zweden, waar in de zomer de zon niet onder gaat en waar bergen, meren en wildernis deze thriller een David Lynch-achtige sfeer meegeven.
Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur
Met hun 'katholieke' palingsound sleepten The Cats, Piet Veerman, Arnold Mühren en de andere langharige jongens van de Gouwzee, gouden plaat na gouden plaat in de wacht. Maar ze liepen nooit naast hun schoenen, 'want dan werden je sokken maar vies'. Toen kwam er een platenbaas met grote plannen: De Volendammers zouden Amerika gaan veroveren met een steel guitar.
Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson, 2009)
Eén, 15.00 uur
Het duurt nog minstens een jaar voor Wes Andersons tweede animatiefilm, het onlangs aangekondigde hondenliefhebbersfeest Isle of Dogs, in de bioscopen verschijnt. De lat voor die film ligt hoog, want de eerste animatiefilm die de regisseur maakte, is een van de beste films uit zijn oeuvre.
Met het ijzersterke Fantastic Mr. Fox maakte Anderson het fantastische universum van de Britse schrijver Roald Dahl met ogenschijnlijk gemak zijn eigen.
De vader van een vossengezin (met de stem van George Clooney) zit daarin niet lekker in zijn vel als columnist van een krant. Hij is alweer lang geleden gedomesticeerd door zijn vrouw (stem van Meryl Streep), die hem liet beloven een professie als kippendief op te geven. De verleiding wordt vervolgens wel erg groot wanneer het gezin verhuist naar een boomhuis, op steenworp afstand van een kippenboer. Mooie vormgeving en droge, eigenzinnige humor vechten om voorrang.
Leviathan (Andrej Zvjagintsev, 2014)
Canvas, 22.50 uur
Ongepolijst en van groteske hoeveelheden alcohol doordrenkt meesterwerk van de Rus Andrej Zvjagintsev (The Return), waarin automonteur Kolja in aanvaring komt met een pafferige burgemeester die zijn begerige oog op Kolja's stuk land heeft laten vallen. Kolja is allesbehalve van plan zich te laten afkopen en roept de hulp in van een bevriende advocaat uit Moskou.
Wat volgt, is een subliem gespeelde (wie wilde mocht zich van Zvjagintsev daadwerkelijk bezatten), satirische kijk op bureaucratie in hedendaags Rusland, met wetten en regels die schijnbaar oneindig buigzaam zijn, afhankelijk van de connecties en de liquide middelen van degene die zich erop beroept.
The Man Who Fell to Earth (Nicolas Roeg, 1976)
BBC 2, 23.30 uur
De excentrieke filmmaker Nicolas Roeg (1928) maakte pas op latere leeftijd enigszins conventionele films, waarvan de Roald Dahl-verfilming The Witches de bekendste is. De Engelsman was voordien gewend van alles wat hij aanpakte iets te maken dat de gebaande paden ver achter zich liet. Of het nu een misdaaddrama (Performance) was, een psychologische thriller (Bad Timing), een sciencefictionfilm (The Man Who Fell To Earth) of een Aboriginalkoortsdroom (Walkabout): altijd goochelde Roeg met de structuur, de vertelwijze en de montage. De instant cultfilm The Man Who Fell to Earth zal vooral worden herinnerd als de film waarmee David Bowie aantoonde uitstekend te kunnen acteren. Hij speelde een alien in menselijke gedaante op zoek naar water voor zijn verdroogde planeet en kreeg de acteursprijs op het filmfestival van Berlijn.
Walkabout (Nicolas Roeg, 1971)
BBC 2, 01.45 uur
Roegs tweede film zaterdagnacht - tevens de tweede binnen zijn oeuvre - is een zo mogelijk nog grotere trip. Inmiddels een tikje dubieus qua exotisch perspectief op het leven van Aboriginals in de outback van Australië, maar na al die jaren niet minder hallucinant: een jongetje en zijn oudere zus moeten na de zelfmoord van hun vader overleven in het wild, waar vooral zij spirituele verlichting ervaart.