De Volkskrant tv-selectie voor 7 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

In BBC's Panorma doet journalist Andrew Jennings weer een boekje open over de FIFA. Beeld afp
In BBC's Panorma doet journalist Andrew Jennings weer een boekje open over de FIFA.Beeld afp

Panorama

BBC 1, 21.30 uur
Andrew Jennings onderzoekt al vijftien jaar voor de BBC corruptie in wereldvoetbalbond FIFA. Voor Panorama zet hij de nieuwste ontwikkelingen op rij. Jennings bespreekt een nieuw FBI-rapport en schat hoeveel smeergeld Qatar heeft betaald.

De Nieuws BV

NPO RADIO 1, 12.00 uur
Vandaag worden er Michelin-sterren uitgedeeld. Voor De Nieuws BV praat Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens met topchefs Jacob Jan Boerma en Margo Reuten. Ook geven BN'ers (Giphart, De Leeuw) een inburgeringscursus lekker eten.

Little Angels

NPO 2, 20.25 uur
Het verhaal van de bijna 100-jarige Enny, die haar eerste twee kinderen verloor in Auschwitz. Door dat trauma heeft ze een slechte relatie met haar dochter Tascha. Ook na Enny's overlijden blijft het verleden Tascha's leven beheersen.

Person of Interest

Net 5, 20.30 uur
Seizoen 1, aflevering 1 van thrillerserie over een doodgewaande CIA-agent die met een Big Brother-achtig surveillancesysteem misdaden kan voorspellen en voorkomen. Gemaakt door Jonathan Nolan, broer van filmmaker Christopher Nolan.

Software-genie Harold Finch, gespeeld door Michael Emerson, analyseert gegevenspatronen waarmee de Amerikaanse overheid terreurplannen opspoort. Beeld CBS
Software-genie Harold Finch, gespeeld door Michael Emerson, analyseert gegevenspatronen waarmee de Amerikaanse overheid terreurplannen opspoort.Beeld CBS

Ten Oorlog

EEN, 20.40 uur
Vrienden Arnout, Mik en Jonas reizen in het spoor van het Rode Leger en zijn in Oekraïne. Ze bezoeken Kiev en komen via bos en veld terecht op de Duitse begraafplaats in Vitha Poshtova, waar ze graven van Vlaamse Oostfronters ontdekken.

Wetenschap redt de wereld

CANVAS, 21.10 uur
Presentator Jeroen Buyse duikt in de stressbestrijding. Van neuroloog Marom Bikson krijgt hij een lading elektriciteit door zijn hersenen en wordt direct rustig. Ook leert Buyse over de effecten van 'mindfulness'.

Presentator Jeroen Buyse gaat op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de problemen waar we allemaal mee kampen. Beeld VRT
Presentator Jeroen Buyse gaat op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de problemen waar we allemaal mee kampen.Beeld VRT

The Family Man (Brett Ratner, 2000)

RTL 8, 20.30-23.05 uur
In deze moderne variant op het klassieke It's a Wonderful Life leert Wall Street-man Nicolas Cage de waarden van een eenvoudig gezinsleven. Sappig gemoraliseer, uiteraard, maar het werkt aardig, niet in de laatste plaats omdat Cage zijn luchtige rol eens met opvallend weinig grote gebaren neerzet.

Hij speelt Jack, die zijn vriendinnetje ooit in de steek liet voor een gesjeesd yuppenleven, en nu in gewetensnood raakt wanneer een engel (Don Cheadle) hem plotseling opzadelt met het leven in een alternatieve werkelijkheid, waarin hij destijds voor zijn vriendin had gekozen. Van de ene op de andere dag ontwaakt de single carrièreman als vader van een gezin, maar dat voelt vrij vanzelfsprekend. Het is geen It's a Wonderful Life, maar omdat die film in alle waarschijnlijkheid pas met Kerst wordt uitgezonden, voldoet The Family Man als redelijk alternatief.

The Avengers (Joss Whedon, 2012)

Veronica, 20.30-23.15 uur
In het jaar dat Batman en Spider-Man, de succesvolste superhelden als het om bioscooprecette gaat, hun rentree maakten, gingen The Avengers er met de zilvervloot vandoor. Het computereffectenspektakel, dat 220 miljoen dollar had gekost, verdiende zich in het openingsweekend al bijna terug. De aanloop daarvoor had wel uit vijf films bestaan.

In The Avengers komen alle helden en bijbehorende verhaallijnen samen uit Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America (2011) in een oorverdovende en vrolijke mix van botsende ego's, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. Vooral de slotscène is een feest van destructie. Whedon beweegt daarbij virtuoos mee met dan weer de ene, dan weer de andere 'vergelder'. Tussendoor leveren onder anderen Scarlett Johansson en Gwyneth Paltrow wat vrouwelijk tegengas.

Blade (Stephen Norrington, 1998)

Veronica, 23.15-01.30 uur
Blade, gebaseerd op een Amerikaanse strip, gaat over een vampierjager met een jeugdtrauma, gespeeld door Wesley Snipes. De openingsscène van deze melange van sciencefiction en een Oosterse knokfilm is klassiek: een vrouw neemt een man mee naar een abattoir, daarin blijkt een discotheek gehuisvest, waar een menigte ritmisch beweegt op pompende muziek, totdat de dj de tijd rijp acht voor een attractie. Uit talloze douchekoppen storten liters bloed op de dansvloer. De Britse regisseur Stephen Norrington weet sfeer te scheppen, maar het vakmanschap van regisseur, cameraman (Theo van de Sande) en acteurs (Stephen Dorff en Kris Kristofferson) vormen geen garantie voor een aantrekkelijke film.

Identity (James Mangold, 2003)

HBO (1), 01.35-03.05 uur
Identity is op veel manieren overvol. Een (te) ingewikkelde raamvertelling rond een schizofrene massamoordenaar vormt de basis. Een bekende horrorafwikkeling vormt het hart van de film: tien mensen komen op een kletsnatte avond vast te zitten in een spookachtig motel. En dan is er nog het gedeelte waaraan regisseur Mangold (Walk the Line) misschien wel het meeste plezier beleefde: hoe komen die tien mensen terecht in dat piepende, krakende en verlopen motel? Identity vermaakt de volle duur. Dat is te danken aan Mangolds stilistische vermogen en aan een fijne cast met onder anderen Ray Liotta, Amanda Peet en John Cusack.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden