De Volkskrant tv-selectie voor 6 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
The Recruit Beeld
The RecruitBeeld

Vroege vogels NPO 2, 20.25 uur

De torenvalk is aan een opmars bezig in Nederland. Het ging een tijd niet goed met deze vogel, vooral door gebruik van pesticiden in de landbouw. Natuurfilmer Cees van Kempen maakte een portret van de vogel, waarin o.a. de bijzondere gewoonte is vastgelegd van jonge torenvalken die steentjes eten.

Andere tijden NPO 2, 21.20 uur

'Ongewenste vreemdelingen' toont hoe Joodse vluchtelingen uit Duitsland in de jaren '30 op een pijnlijk en inhumaan Nederlands vluchtelingenbeleid stuitten. De grens ging dicht, maar vluchtelingen vertellen hoe ze illegaal de grens overstaken. Anderen hielpen verplicht met de bouw van vluchtelingenkamp Westerbork.

Sophie in de kreukels NPO 3, 21.25 uur

In de zesde aflevering van haar serie onderzoekt Sophie Hilbrand welke invloed de beeldcultuur heeft op het zelfbeeld van vrouwen. Ze praat met presentatrice Eva Jinek over het belang van uiterlijk op tv, en Cécile Narinx, hoofdredacteur van Harper's Bazaar, vertelt hoe vrouwen worden neergezet in de media.

Cécile Narinx, de hoofdredacteur van Harper's Bazaar Beeld ANP
Cécile Narinx, de hoofdredacteur van Harper's BazaarBeeld ANP

The Forecaster NPO 2, 23.00 uur

Documentaire uit 2014 over de buitengewoon accurate voorspeller Martin Armstrong, die elke piek en dal op de beurs ziet aankomen, dankzij een zelfontworpen model. Door deze voorspellingen bouwt Armstrong een klantenkring op met machtige spelers uit de wereldeconomie. Totdat ineens de FBI op de stoep staat.

Later live... BBC 2, 23.00 uur

Sir Tom Jones verzorgt een optreden in de muziekstudio van Jools Holland. Hij zingt nummers van zijn nieuwe solo-album Long Lost Suitcase. Het album is een verzameling van uitgeklede versies van nummers die Jones' lange carrière hebben beïnvloed, waaronder de Elvis Presley Blues van songwriter Gillian Welch.

Sir Tom Jones Beeld ANP
Sir Tom JonesBeeld ANP

Nooit meer slapen NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen in gesprek met schrijfster Saskia de Coster. In haar nieuwe roman Wat alleen wij horen horen de bewoners van een Antwerpse flat dat ze binnen zes maanden hun appartementen moeten verlaten. In aparte hoofdstukken laat De Coster zien hoe de verschillende bewoners met dit bericht omgaan.

FILMS

The Recruit (Roger Donaldson, 2003) Veronica, 20.30-22.45 uur.

Met de kennis van nu, beschikbaar gesteld door klokkenluider Edward Snowden, is deze CIA-thriller uit 2003 een stuk interessanter dan toen-ie in de bioscopen verscheen. Officieel was The Recruit de eerste Hollywoodfilm waaraan de CIA officieel meewerkte. Dat leverde een gelikte en eenduidige film op die voor een groot deel oogt als een wervingsfilm van de Amerikaanse inlichtingendienst. Maar regisseur Donaldson is te goed en te ervaren om het daarbij te laten; met zijn vakmanschap verheft hij het kat-en-muisspel, ondanks een voorspelbaar scenario, tot onderhoudend en bij vlagen spannend vermaak. Vooral de toespelingen op het leeftijdsverschil tussen hoofdrolspeler Al Pacino (1940) en diens tegenspeler Colin Farrell (1976) werken goed. Pacino speelt al jaren niet meer op de ooit karakteristiek-explosieve wijze waarop hij in Scarface of The Godfather excelleerde, maar meer zoals hij ook in Insomnia uitblonk: als oudere, vermoeide cynicus met ergens nog wel een restje vuur en warmte in zich.

One Day (Lone Scherfig, 2011) WDR, 23.15-01.00 uur.

Niemand schakelt zo makkelijk heen en weer tussen onhandig lelijk eendje en charmante vamp als Anne Hathaway. En precies dat talent mag de actrice volop inzetten in One Day, een romantisch drama over de relatie tussen de dromerige Emma (Hathaway) en de knappe charmeur Dexter (Jim Sturgess). Vanaf hun studietijd lijken de twee gedoemd elkaars beste vrienden te blijven een romantische verhouding zit er steeds net niet in. Hoe dat komt, wordt handig uiteengezet. De film laat, in chronologische volgorde, steeds één dag, altijd 15 juli, uit een jaar zien, vanaf het eind van de jaren tachtig tot 2011.

Mallrats (Kevin Smith, 1995) Fox, 03.25-04.55 uur.

Een jaar na cultfilm Clerks extrapoleerde regisseur Kevin Smith de vermakelijke nietsnutterij rond een groepje jongeren in een kleine videotheek te Jersey naar een groot winkelcentrum, maar verder bleef alles bij het oude: ellenlange dialogen dus, talloze filmverwijzingen ook, en lekker flauwe scheldkanonnades. Smith zelf in de rol van Silent Bob beziet zijn personages met liefde en mededogen.

The Third Side of the River (Celina Murga, 2014) Film1 Sundance, 00.25-01.55 uur.

De 17-jarige Nicolas ontdekt dat zijn vader Jorge al jaren een dubbelleven leidt: pa is niet getrouwd met Nicolas' moeder, maar met een andere vrouw, met wie hij twaalf jaar geleden een kind op de wereld zette. Wat er vanaf dat moment in zijn hoofd afspeelt, maakt regisseur Celina Murga pas laat duidelijk. Maar dat er op den duur iets goed mis gaat, omdat Jorges macho-opvoeding allengs harder botst met het introverte karakter van Nicolas en de geveinsde gezinsidylle strandt, lijdt geen twijfel. Het Argentijnse The Third Side of the River is een bittere coming-of-age-film waarin het drama zich voornamelijk onder het oppervlak ontvouwt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden