De Volkskrant tv-selectie voor 6 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Beeld uit Planet Earth II. Beeld .
Beeld uit Planet Earth II.Beeld .

ParaNorman (Chris Butler en Sam Fell, 2012)
SBS 9, 20.00 uur

Mooie ambachtelijke stop-motion lijkt een vertrouwd verhaal te vertellen: een buitenbeentje (het paranormale jongetje Norman) wordt door omstandigheden een held en raakt eindelijk geaccepteerd. Maar ParaNorman wijkt prettig af van het bekende patroon: erbij horen lijkt net zomin aantrekkelijk als buitengesloten worden. Veel grapjes in de film keren zich tegen de doorsneebewoners van Normans dorpje, die samen een domme en zelfs gevaarlijke kliek vormen.

Cas (Joris van den Berg, 2016)
NPO 3, 22.35 uur

De jonge, energieke Vlaming Cas is nieuw in Amsterdam, en klopt voor tijdelijk onderdak aan bij het stel Pepijn en Sjors. In een oogwenk ontvouwt zich een spannende driehoeksrelatie die de relatie van het tweetal een broodnodige oppepper lijkt te geven. Maar uiteindelijk maakt Cas gewroet in deze laatste One Night Stand van 2016 - een project dat jonge filmers en scenaristen de kans biedt met behulp van de publieke omroep een mediumlange film te voltooien - meer los dan ze konden vermoeden. Regisseur Joris van den Berg (bedenker en regisseur van de veelbekeken internetserie De meisjes van Thijs) en scenarist Bastiaan Tichler slagen in hun prijzenswaardige opzet een relatiedrama te maken waarin homoseksualiteit is genormaliseerd. Zonde dat de afwikkeling van de relatieperikelen met weinig souplesse gepaard gaat; de sprongen in het verhaal, zowel in tijd als locatie, zijn in de gehaast vertelde slotakte te groot.

Dead Poets Society (Peter Weir, 1989)
BBC 2, 00.15 uur

'Pluk de dag, jongens. Maak van je leven iets bijzonders.' Het is een simpele les die literatuurleraar John Keating in 1959 zijn leerlingen op de jongenskostschool voorhoudt. En met zo veel geestdrift aan de man brengt dat z'n leerlingen in de ban raken van wat poëzie vermag. Ze blazen de dodedichtersclub die Keating (Robin Williams) zelf ooit oprichtte, nieuw leven in en sommigen ontdekken dingen in zichzelf die hun ouders liever bedekt hadden zien blijven. Dat leidt tot drama.

De trek
NPO 2, 20.15 uur

Op zoek naar het hoe en waarom van de vluchtelingenstroom, reist correspondent Bram Vermeulen door vier Afrikaanse landen, langs plekken waar het voor veel vluchtelingen allemaal begint. In de eerste aflevering is hij in de smokkelhoofdstad van West-Afrika: Agadez, in Niger.

A'dam en E.V.A.
NPO 3, 20.25 uur

Begin van het derde en laatste seizoen, waarin Adam en Eva na de komst van hun zoontje Valentijn hard werken aan gezinsuitbreiding en beste vriend Harm-Jan druk is met de voorbereiding van zijn huwelijk. Ondertussen borrelen er om hun heen nieuwe verhalen uit Amsterdam en blijkt opnieuw dat iedereen in de hoofdstad een beetje met elkaar verbonden is.

Planet Earth II
BBC 1, 21.00 uur

10 jaar na het grote succes van natuurserie Planet Earth is hier dan eindelijk het vervolg. De cijfers doen alvast duizelen: 3 jaar werd er gefilmd, tijdens 117 reizen door 40 landen, op een HD-beeldformaat van 3840 x 2160 pixels (4K) en dat allemaal voor (maar) 6 afleveringen. De eerste staat in het teken van eilanden, waaronder die van de Galapagos en het vulkanische Zavodovski. De voice-over is als vanouds van David Attenborough. Hollywoodcomponist Hans Zimmer maakte de muziek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden