De Volkskrant tv-selectie voor 6 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
2Doc: Calais, welcome to the jungle: documentaire over het Franse vluchtelingenkamp. Beeld ap
2Doc: Calais, welcome to the jungle: documentaire over het Franse vluchtelingenkamp.Beeld ap

EK Atletiek
NPO 2, 17.00 uur

Verslag van de openingsdag van het EK atletiek in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De kwalificaties voor het speer- en discuswerpen vinden plaats op het Museumplein. Daarnaast is er tienkamp en de 200 meter bij de vrouwen.

Hollandse zaken
NPO 2, 20.15 uur

Wie heeft nog dertig jaar dezelfde partner? Cees Grimbergen leidt een gesprek over lange relaties en praat met presentatrice Cilly Dartell (dertig jaar met dezelfde man), datende singles en mensen die het vinden van de ware hebben opgegeven.

Hollandse Zaken gaat over langdurige relaties. Beeld MAX / Hans Vink
Hollandse Zaken gaat over langdurige relaties.Beeld MAX / Hans Vink

EK Voetbal: Wales-Portugal
NPO 1, 20.50 uur

In de eerste halve finale van het EK, die plaatsvindt in Lyon, zijn Real Madridsterren Cristiano Ronaldo en Gareth Bale ineens elkaars tegenstanders. De Portugezen zijn duidelijk favoriet, maar Wales verkeert in verrassend goede vorm.

Boy meets girl
BBC 2, 23.00 uur

Tweede seizoen van de Britse comedyserie over de 26-jarige Leo en de 40-jarige Judy. Judy is transgender, net zoals Rebecca Root, de actrice die haar speelt. Wanneer Leo een baan krijgt aangeboden, wordt zijn relatie op de proef gesteld.

Leo en Judy in Boy Meets Girl. Beeld BBC Pictures
Leo en Judy in Boy Meets Girl.Beeld BBC Pictures

2Doc: Calais, welcome to the jungle
NPO 2, 23.40 uur

Documentaire die laat zien hoe het het eraan toegaat in de 'jungle van Calais', het chaotische vluchtelingenkamp nabij de Franse kustplaats Calais. Duizenden migranten zijn er gestrand, 30 kilometer voor het einddoel Engeland.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen spreekt met grafisch onderzoeker Annelys de Vet, de oprichter van Subjective Atlasses, een project dat regio's en landen zoals Palestina, Servië en Friesland vanuit persoonlijke perspectieven in kaart brengt.

Planet of the Apes (Tim Burton, 2001)
RTL 7, 20.30-23.00 uur

De bekendste apenplaneet van het universum blijft al vele decennia filmers trekken. De afgelopen jaren verschenen twee zwaar op (geslaagde) computeranimaties leunende prequels op de Planet of the Apes-serie: Rise of the Planet of the Apes van Rupert Wyatt (2011) en Dawn of the Planet of the Apes (2014) van Matt Reeves. Dezelfde regisseur neemt ook het volgend jaar te verschijnen War for the Planet of the Apes voor zijn rekening.

Aan het begin van deze eeuw stortte Tim Burton zich nog maar eens op een remake van de originele sciencefictionklassieker uit 1968 met Charlton Heston (die in de jaren zeventig op zijn beurt vier vervolgen kreeg). Regisseur Burton deed dat met al dan niet gespeelde tegenzin, omdat zijn filosofie nu eenmaal is: alleen slechte films komen in aanmerking voor een remake. Zijn Planet of the Apes werd dan ook niet zijn beste film - wat heet, slechtere kritieken heeft hij niet gekregen. Burton wilde iets anders, geen herhaling of een vervolg, maar een nieuwe film op basis van het oorspronkelijke verhaal. Het belangrijkste verschil: in zijn 're-imagination' laat Burton de maatschappijkritiek uit het origineel voor wat het is. Daarvoor in de plaats kwam zwarte humor, plus een grote hoeveelheid overweldigende actiescènes. De grime is verbluffend: de acteurs zien eruit als echte apen.

Leviathan (Andrej Zvjagintsev, 2014)
Film1 Sundance, 12.00-14.20 uur

Ongepolijst en van groteske hoeveelheden alcohol doordrenkt meesterwerk van de Rus Andrej Zvjagintsev (The Return), waarin automonteur Kolja in aanvaring komt met een pafferige burgemeester die zijn begerige oog op Kolja's stuk land heeft laten vallen. Kolja is allesbehalve van plan zich te laten afkopen en roept de hulp in van een bevriende advocaat uit Moskou. Als in een western komt die vervolgens dapper het stadje aan de Barentszzee in gereden en weet hij de heersende sheriff aldaar zelfs eventjes aan het wankelen te brengen. Wat volgt, is een subliem gespeelde (wie wilde mocht zich van Zvjagintsev daadwerkelijk bezatten), satirische kijk op bureaucratie in hedendaags Rusland, met wetten en regels die schijnbaar oneindig buigzaam zijn, afhankelijk van de connecties en de liquide middelen van degene die zich erop beroept. Vorig jaar was Leviathan de Russische Oscarinzending. Opvallend, want voorafgaand aan de wereldpremière in Cannes, waar de film met de scenarioprijs werd bekroond, uitte de Russische minister van Cultuur nog kritiek op de film.

Schneider vs. Bax (Alex van Warmerdam, 2015)
Film1 Premiere, 22.00-23.35 uur

Twee jaar na zijn succesvolle film Borgman (geselecteerd voor de competitie om de Gouden Palm in Cannes, bekroond met drie Gouden Kalveren) kwam Alex van Warmerdam al met een nieuwe film snel voor zijn doen. Ditmaal bouwde de regisseur/scenarist/acteur met de hem kenmerkende logica een verhaal over de ogenschijnlijk keurige huisvader annex huurmoordenaar Schneider (Tom Dewispelaere) die op pad wordt gestuurd om de morsige schrijver Bax (Van Warmerdam zelf) te vermoorden. Die woont in een wit houten huisje in een rietlandschap aan het water, waarmee Van Warmerdam het zoveelste tot de verbeelding sprekende decor aan zijn oeuvre toevoegt. Het verhaal, een eenvoudig kat-en-muisspel tussen moordenaar en slachtoffer, is minder verrassend, al werken de absurde dialogen geregeld op de lachspieren. Een instantklassieker werd de scène waarin Bax moppert tegen zijn dochter: 'Ik gebruik af en toe coke. Ik rook een joint. Jij eet muesli, daar zeg ik toch ook niks van?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden