De Volkskrant tv-selectie voor 6 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Julianne Moore in Still Alice. Beeld
Julianne Moore in Still Alice.Beeld

Still Alice (Richard Glatzer en Wash Westmoreland, 2014)
NPO 2, 22.40-00.22 uur

Julianne Moore overtreft zichzelf als Alice Howland, een bevlogen academicus die hoort dat ze alzheimer heeft en haar vertrouwde leven met echtgenoot (Alec Baldwin) en dochter (Kristen Stewart) ziet afbrokkelen. Moore voert je subtiel maar dwingend Howlands hel binnen. Ook verder blijft de film dicht bij haar steeds diffusere belevingswereld: als kijker raak je gedesorienteerd in haar huis, het camerawerk is onscherp, de muziek sluimerend dissonant. Goed voorbeeld is de scène waarin de reeds flink dementerende Howland toevallig op haar laptop een door haar zelf opgenomen videoboodschap terugvindt, waarin ze zo helder mogelijke instructies geeft voor een zelfgekozen dood. Ga de trap op, neem in de slaapkamer de pillen uit de bovenste la van de kast en slik ze allemaal in één keer in; eenmaal boven weet Howland niet meer waarvoor ze ook alweer kwam, dus terug naar beneden en weer naar boven, desnoods met de laptop in de handen om zo in een hartverscheurende, ook voor de toeschouwer vervreemdende loop terecht te komen.

Cave of Forgotten Dreams (Werner Herzog, 2010)
NPO Cultura, 20.30-21.55 uur

Dwaaltocht door de grotten bij het Franse Chauvet, de plek waar in 1994 de oudste grotschilderingen ter wereld zijn ontdekt. Herzog is even geïnteresseerd in de dromen van de grotonderzoekers als in hun wetenschappelijke analyses, die hij inkapselt in zijn eigen benadering van de grotkunst. Cave of Forgotten Dreams kent enkele (praktische) beperkingen. Herzog en zijn cameraman mochten enkel vanaf metalen looprails filmen en wisten zich voortdurend omringd door officiële Franse grot-specialisten. Beter dan dit hebben we de grot nooit te zien gekregen en dat is nog altijd een belevenis. Met muziek van de Nederlander Ernst Reijsiger, die het grotgevoel (met onder meer sacraal gezang) handig versterkt.

Birdman (Alejandro G. Iñárritu, 2014)
Canvas, 22.00-00.00 uur

Deze viervoudige Oscarwinnaar is een zeer grappige en bijtende satire op de film- en toneelwereld. Michael Keaton, die in het echte leven ooit een vervolgrol als Batman afwees, in de vergetelheid raakte en dankzij Birdman een verdiende comeback maakte, speelt de acteur die bedankt voor de hoofdrol in deel 4 van de heldenfilmreeks Birdman en in het theater zijn waardigheid als acteur probeert terug te vinden. Dat Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), zoals de film voluit heet, vervolgens wordt opgetild tot in de nok van het St. James Theatre op Broadway, waar het verhaal zich afspeelt, is te danken aan de karakteristieke aanpak van cameragenie Emmanuel Lubezki.

Iñárritu's landgenoot maakte de afgelopen jaren zijn specialisme van complexe lange shots, minutenlange, niet door montage onderbroken opnamen, waarmee hij actiescènes intensiveerde tot de allesovertreffende trap (Children of Men), de suggestie opriep van een lucide droomwereld (The Tree of Life) of het gevoel van totale bewegingsvrijheid (Gravity, zijn eerste Oscar). Birdman, ogenschijnlijk als één lange take gefilmd, is een onvoorspelbare reeks gebeurtenissen die een zinsbegoochelende verhandeling vormen over roem en acteren. Overigens relativeert hoofdrolspeler Keaton graag het gat in zijn carrière, dat door Birdman zou zijn gedicht. 'Ik ben nooit weggeweest', zei hij in het interview dat gisteren in deze krant stond, naar aanleiding van zijn nieuwe film The Founder. 'Ik was even minder populair en kreeg minder waardering.'

Regisseur Alejandro G. Inarritu Beeld epa
Regisseur Alejandro G. InarrituBeeld epa

Schaatsen: EK NPO 1, 18.20 uur

Het Thialf Stadion in Heerenveen is gastheer van de eerste Europese Kampioenschappen nieuwe stijl, waarin allround en sprint gecombineerd worden. Op dag 1 de 500 en 1000 meter sprint heren, en de 500 meter en 3 km allround dames.

Ijsstadion Thialf in Heerenveen Beeld anp
Ijsstadion Thialf in HeerenveenBeeld anp

Wildernis onder water NPO 2, 19.15 uur

EO-natuurserie over het Nederlandse onderwaterleven. In de winterse eerste aflevering wordt er gedoken naar de boerenaal, een zeldzame zoetwaterkabeljauw die zich voortplant onder het ijs. Andere vissen voelen zich minder goed in de winter.

Terzake: François Fillon Canvas, 20.10 uur

Een portret van François Fillon, die van 2007 tot 2012 premier was onder president Sarkozy en nu de tegenstander wordt van Marine Le Pen van Front National bij de Franse presidentsverkiezingen. Moet de keurige Fillon een metamorfose doormaken?

Schatkamer van de Veluwe NPO 2, 21.10 uur

Natuurdocumentaire waarin Ruben Smit (De Nieuwe Wildernis) laat zien hoe heidegebied Het Deelense Veld de schatkamer van het Nationaal Park de Hoge Veluwe is. Hier treft hij onder andere de heikikker, de witsnuitlibel, de dodaars en de raaf.

Ruben Smit op ontdekkingstocht Beeld
Ruben Smit op ontdekkingstochtBeeld

Erica op reis NPO 1, 22.20 uur

Erica Terpstra is in Colombia, waar ze een rendez-vous heeft met Robbie, haar eerste liefde. Naast romantiek een bezoek aan de Paloquemao markt in Bogotá en de zoutkathedraal van Zipaquirá. Ook waagt ze zich aan de traditionele sport Tejo.

Portret van Erica Terpstra Beeld anp
Portret van Erica TerpstraBeeld anp

Norton's Big Red Chair BBC 1, 23.35 uur

Een special rond een van de populairste onderdelen uit de show van Graham Norton: de rode stoel, waarin een kijker een anekdote moet vertellen, zonder dat hij door Graham achterover wordt gekieperd. De grappigste fragmenten komen voorbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden