De Volkskrant tv-selectie voor 6 januari 2016

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Jan Marijnissen. Beeld ANP
Jan Marijnissen.Beeld ANP

TV-tips

Hart voor de zaak

NPO 2, 19.25 uur

Documentaireserie waarin vier jonge ondernemers en hun coaches worden gevolgd op het hobbelige pad naar een succesvol bedrijf. Centraal staan ontwerper Olaf, interieurdesigner Güler, horecaondernemer Do en zorgondernemer Eddie.

Musical Awards Gala

NPO 1, 20.30 uur

Rechtstreeks verslag van de uitreiking van de Musical Awards in het Beatrix Theater in Utrecht. Genomineerd voor 'beste grote musical' zijn The Bodyguard, De Tweeling en De zere neus van Bergerac. Frits Sissing presenteert de uitreiking.

Recht van spreken

NPO 2, 21.15 uur

Voormalig fractie- en partijvoorzitter Jan Marijnissen blikt met presentatrice Elles de Bruin terug op zijn tomeloze inzet voor de SP en de tol die dat eiste: afgelopen jaren kreeg hij vier keer een hernia en twee keer een hartaanval.

Rot op naar je eigen land

NPO 3, 21.15 uur

Danny Ghosen laat zes Nederlandse jongeren met uitgesproken opvattingen over vluchtelingen ervaren hoe het vluchtelingenbestaan eruitziet. Het levert confrontaties op met ellende in de kampen, de grenspolitie en mensensmokkelaars.

Over vijf jaar

EEN, 21.20 uur

Start van de Vlaamse interviewserie die tot ongenoegen van Jeroen Pauw veel lijkt op Vijf jaar later. Wim de Vilder confronteert gasten, onder wie seksuologe Goede Liekens en journalist Rudi Vranckx, met voorspellingen van vijf jaar geleden.

Wim De Vilder, presentator van over 5 jaar Beeld ANP
Wim De Vilder, presentator van over 5 jaarBeeld ANP

2Doc: Three days that shook Paris

NPO 2, 22.45 uur

BBC-filmmaker Dan Reed reconstrueert de aanslagen op de Charlie Hebdo-redactie, plus de twee dagen grote onrust en de gijzeling in een joodse supermarkt die volgden. Er zijn gesprekken met de Franse politie, ooggetuigen en overlevenden.

Filmtips

Bro's before ho's (Steffen Haars, Flip van der Kuil, 2013)

RTL 5, 20.30-22.20 uur.

De muziek schakelt naar de romantische modus. Het beeld vertraagt. Ze gooit haar haren los wanneer ze de toonbank nadert in de videotheek waar hij werkt. Ze is de vrouw die het leven van hoofdpersoon Max overhoop zal gooien. Een scène zo boordevol clichés dat het weer leuk wordt. En daarmee een scène die kenmerkend is voor de hele film van Steffen Haars en Flip van der Kuil, het duo dat rond 2010 vanuit Brabant Nederland bestormde met hun creatie New Kids. In Bro's before ho's beloven de broertjes Max en Jules elkaar dat ze nooit een relatie met een vrouw zullen beginnen. Zojuist heeft hun vader hun moeder de deur gewezen en hun onderwezen dat 'alle vrouwen kuthoeren' zijn. En dus leven de broers (Tim Haars en Daniël Arends) twintig jaar later een leven van ledigheid, versieren ze vrouwen bij de vleet, die ze even hard weer dumpen. Totdat Anna (Sylvia Hoeks) dus voor hun neus staat, de struise medewerkster van een psychiatrische inrichting die een wig zal drijven tussen de twee gezworen bro's.

Niets is subtiel en politiek correct in deze komedie waarin Jennifer Hoffman, Henry van Loon en Theo Maassen fijne bijrollen vervullen. De clichés zijn schaamteloos, maar onder die ranzige oppervlakte weten de makers (en de acteurs) iets van echte mensen en ware emoties te openbaren. Knap.

Peggy Sue Got Married (Francis Ford Coppola, 1986)

Arte, 20.15-21.55 uur.

Een jaar na Back to the Future liet Francis Ford Coppola een onvergetelijke Kathleen Turner terugreizen in de tijd. Ze is Peggy Sue, een huisvrouw die in scheiding ligt, op de reünie van haar eindexamenklas flauwvalt en wakker wordt in haar eindexamenjaar 1960. Omdat ze weet wat haar te wachten staat, kan ze een paar slimme beslissingen nemen. Met bijrollen van Helen Hunt, Sofia Coppola en Jim Carrey en met Nicolas Cage, voorzien van neptanden, als haar schlemielige tegenspeler.

Rescue Dawn (Werner Herzog, 2006)

SBS 9, 20.30-23.05 uur.

Toen enfant terrible Werner Herzog (Fitzcarraldo, Grizzly Man) oud-gevechtsvlieger Dieter Dengler ontmoette, wist hij meteen dat hij een film over hem zou maken. Het werden er twee: bijna tien jaar na de documentaire Little Dieter Needs to Fly volgde Rescue Dawn. Daarin wordt het verhaal over Denglers ontsnapping uit een krijgsgevangenkamp opnieuw verteld, nu verpakt als een opwindende speelfilm. Christian Bale imponeert als de vlieger die in 1965 tijdens een geheime missie boven Laos wordt neergeschoten en moet overleven in gevangenkamp en jungle.

Copycat (Jon Amiel, 1995)

SBS 9, 23.05-01.35 uur.

Thriller die destijds als mosterd kwam na het succesvolle Se7en, ook een film over de jacht op een intelligente en sadistische seriemoordenaar, maar aanmerkelijk luider bejubeld. Toch is Copycat een fijne ouderwetse nagelbijter, die ongegeneerd leentjebuur speelt bij meesters uit het genre (Hitchcock, De Palma). Volgens gekend recept heeft de kijker ten opzichte van de hoofdpersonen een informatievoorsprong die druppelsgewijs groter wordt en de spanning doet toenemen, eindigend in een uitgerekte, nare en bloederige finale. Sigourney Weaver als de getraumatiseerde wetenschapper op wie de moordenaar zijn vizier gericht heeft en Holly Hunter als de politievrouw die er alleen voor staat, verdoezelen met uitstekend spel de gaten in het scenario.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden