De Volkskrant tv-selectie voor 5 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Matthew Broderick in Wargames.Beeld .

Bloed, zweet en aria's

NPO 2, 20.25 uur

De Nationale Opera viert zijn 50-jarig jubileum. De AvroTros maakt een serie over de mensen die er werken. In de tweede aflevering zien we Pierre Audi. Al meer dan 25 jaar is hij het creatieve brein van de opera. DNO wordt geroemd om zijn vernieuwingsdrang. Lulu in de regie van William Kentridge illustreert waarom.

Keuringsdienst van waarde

NPO 3, 20.30 uur

Cheddar, u weet wel, die vierkante plakjes kaas in de supermarkt die zo overdadig glimmen, wat is dat eigenlijk voor kaas? De Keuringsdienst zoekt het uit. Processed cheese noemen de Amerikanen dit product. Is dat een treffende benaming? Hoeveel heeft supermarktcheddar nog met het Engelse origineel te maken?

Super-Stream-Me

NPO 3, 21.00 uur

Vanaf vandaag wordt de vierdelige documentaireserie Super-Stream-Me van Tim den Besten en Nicolaas Veul uitgezonden op NPO 3. Als experiment lieten zij hun leven 15 dagen lang, 24 uur per dag filmen. Via internet konden we zo hun levens dag en nacht volgen. In deze serie blikken ze terug.

Tim den Besten (L) en Nicolaas Veul (R) tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO.Beeld anp

Class of 92: Out of their League

BBC 1, 22.00 uur

Manchester United-vedetten Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en de broers Phil en Gary Neville - de gouden lichting van 1992 - hebben een nogal ambitieus plan. Ze kochten onlangs de tweederangs voetbalclub Salford City op, met als doel de top te bereiken. Slagen ze hierin? Vandaag het slot van deze docuserie.

Down voor dummies

NPO 1, 22.15 uur

In het tweede seizoen van Down voor dummies staat de liefde centraal. Chris Zegers stelt de vier jongeren Britt, Sophie, Tobias en Sjoerd, die alle vier het downsyndroom hebben, vragen rondom dit thema en geeft tegelijkertijd een inkijkje in hun leven. Wat als je zwanger wordt en het kindje heeft down? Hou je het dan?

Close Up

NPO 2, 23.00 uur

Documentaire van Robert B. Weide over Woody Allen (Midnight in Paris, Annie Hall). Deze regisseur heeft een van de omvangrijkste filmoeuvres van de wereld op zijn naam staan. In dit portret komt ook Allens vroegere carrière als stand-upcomedian en auteur van sketches voor andere artiesten voorbij.

FILMS

Wargames (John Badham, 1983)

Eén, 14.15-16.00 uur

'You're really into computers, eh?', zegt zijn nieuw verworven vriendinnetje Jennifer (Ally Sheedy) wanneer ze de kamer betreedt van hoofdpersoon David. Het is hét understatement van de film Wargames. David (Matthew Broderick) verzuimt rustig een week school als zijn hobby uit de hand loopt. Zoals wanneer hij leest over nieuwe computerspelletjes en de fabrikant ervan probeert te hacken om de primeur ervan te krijgen. Dat hij daardoor onbewust inbreekt in de meest geavanceerde computer van het Amerikaanse defensiecentrum was in 1983, toen de film in première ging, wellicht een ongeloofwaardige premisse. In 2015 weten we dat álles te hacken is. En dat de Amerikaanse defensiebeslissers na een teleurstellende simulatie de laatste mensen elimineren in de beveiligingsketen is evenmin denkbeeldig. In Wargames komt voor hen een zelfdenkende computer in de plaats die, als in Kubricks 2001, na Davids hack op hol slaat, een vervaarlijk spel begint en een nucleaire Derde Wereldoorlog lijkt te veroorzaken.

Wat overigens niet wil zeggen dat Wargames een actuele film is; daarvoor ontspoort de plot uiteindelijk te zeer en is de uitwerking te knullig. Maar een opmerkelijke vooruitziende blik kun je de makers niet ontzeggen en dat maakt Wargames de moeite van het kijken waard.

Attack The Block (Joe Cornish, 2011)

RTL 7, 00.00-01.45 uur

'Hoodies' versus aliens het klinkt als een combinatie die tot falen gedoemd is, maar in de handen van komiek, filmfreak en debuterend regisseur Joe Cornish pakt het verrassend goed uit. Attack The Block, over een invasie van buitenaardse wezens, mengt milde humor, spanning, ontelbare filmverwijzingen en maatschappijkritiek tot een opgewekte mix. Op een avond in Zuid-Londen staan de verpleegster Sam en de straatbende die haar iets eerder met getrokken mes nog wilde overvallen, opeens tegenover een gemeenschappelijke vijand, in hun eigen woorden: 'Grote buitenaardse gorilla-wolf-achtige motherfuckers.' Ondanks het geren en gevlieg om te ontkomen aan de monsters, ziet Cornish kans de problematiek te schetsen waarmee de jochies uit de straatbende te maken hebben, zonder dat het somber wordt. Knap en geestig, met een prachtfinale op de koop toe.

Inside Llewyn Davis (Ethan & Joel Coen, 2013)

Film 1 Spotlight, 20.30-22.15 uur

Greenwich Village, New York, 1961. Het moet een magische tijd geweest zijn. Al voordat Bob Dylan ervoor zorgde dat de plaats en tijd historisch werden in de muziekgeschiedenis, kwamen de folkzangers overal vandaan om er te spelen. Die van beloften zwangere tijd hebben de Coen-broers vastgelegd in hun geweldige film over de fictieve zanger Llewyn Davis (mooie rol van Oscar Isaac). Hij mag graag voordoen of hij vasthoudt aan zijn principes, maar dat het met zijn doorbraak niet wil vlotten, komt toch vooral doordat hij een Coenfilms kenmerkende lapzwans is wie het lot niet gunstig gezind is. Hij slaapt, dakloos geworden, bij vrienden en bekenden op de bank, vergooit in een onvergetelijke scène met een door Justin Timberlake gespeelde musicus zijn kansen om succesvol sessiemuzikant te worden en ziet niet dat de tijd hem inhaalt. De Coens filmen het allemaal met de van hen bekende humor, die gepaard gaat met een grotere dosis compassie dan normaal. En doordat ze bovendien ingehouden blijven, is Inside Llewyn Davis bovendien zeldzaam sfeervol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden