De Volkskrant tv-selectie voor 5 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Harrison Ford als Indiana Jones in 'Raiders of the Lost Ark' Beeld anp
Harrison Ford als Indiana Jones in 'Raiders of the Lost Ark'Beeld anp

Viering Bevrijding 2016

NPO RADIO 1, 11.00 uur

Live vanuit de Stadsschouwburg van Groningen de 5 mei-lezing, dit jaar van Iran-correspondent Thomas Erdbrink. Daarna spreekt Art Rooijakkers na met Erdbrink en anderen, en is er de uitslag van opiniepeiling Het Nationaal Vrijheidsonderzoek.

Bevrijdingsdag

NPO 1, 20.20 uur

Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en het Radio Filharmonisch Orkest zorgen op de Amstel voor een feestelijke afsluiting van Bevrijdingsdag 2016. Op NPO 3 volgt om 23.25 een verslag van de feestelijkheden op de verschillende festivals.

Europa League

RTL 7, 20.30 uur

Live vanuit Anfield de tweede halve finale tussen Liverpool en Villarreal. De Spanjaarden verdedigen een 1-0 voorsprong: de Engelsen zullen moeten scoren. Aansluitend volgt een samenvatting van de wedstrijd Sevilla - Shakhtar Donetsk.

Natural World

BBC 2, 21.00 uur

Boer Brolga - bijnaam Kangaroo Dundee - verwelkomt in zijn dierenopvang in de Australische outback een verzameling bijzondere gasten, waaronder drie kamelen en een wombat. Met zijn vrouw verzorgt hij daarnaast jeugdige kangoeroes.

Ola's Borgen

NPO 2, 22.55 uur

Een kijkje achter de schermen bij het Noord Nederlands Toneel, waar Ola Mafaalani afscheid neemt als artistiek leider met een bewerking van de tv-serie Borgen. Privé worstelt de van oorsprong Syrische Mafaalani met het lot van haar landgenoten.

10% - What makes a hero?

NPO 2, 00.00 uur

Wat is een held? Op zoek naar een antwoord reisde de Israëlische regisseur Yoav Shamir de wereld over, langs neurowetenschappers en vredesactivisten, en kwam terug met een kleurrijke film vol ideeën, meningen, definities en anekdotes.

Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1981)

Veronica, 20.30-22.45 uur

In het oerdeel uit de Indiana Jones-serie, Raiders of the Lost Ark, wordt nog volop gesprongen, gevochten, gevallen, opgestaan en op het nippertje ontsnapt. Onderzoeker en ontdekkingsreiziger Indiana Jones (Harrison Ford) moet in 1936 de Ark des Verbonds uit handen van nazi's redden. Het was niet alleen nazihaat die regisseur Steven Spielberg inspireerde tot het maken van de film. De belangrijkste inspiratiebronnen voor Spielberg en producent George Lucas waren de avonturenfilmreeksen uit de jaren dertig en de avonturen van Kuifje. De fantastische proloog is naar verluidt gebaseerd op een Donald Duck die Spielberg in zijn jongensjaren had gelezen, waarin oom Donald en zijn neefjes in een tempel tegen de krankzinnigste boobytraps aanlopen. De film werd een kassucces, won vijf Oscars en kreeg twee geslaagde vervolgen. Het ging pas mis toen Ford in 2008 op semi-bejaarde leeftijd opnieuw in de huid van de avonturier kroop.

Joe (David Gordon Green, 2014)

Film1 Spotlight, 12.00-13.55 uur

Ieder personage in Joe leeft onder on aangename spanning. De jonge Gary (Tye Sheridan) leest zijn vader in de openingsscène ongenadig de les, ergens langs een spoorlijn. Ditmaal heeft pa (gespeeld door de dakloze en niet lang na de première overleden Gary Poulter) iets geflikt dat niet meer valt terug te draaien. En dan is er Nicolas Cage, als het eenzame en charmante titelpersonage, tevens een onvoorspelbare kettingrokende alcoholist, die zijn leven desondanks op de rails heeft als baas van een groepje houthakkers. Het duurt even voor het verhaal vorm krijgt en juist tijdens deze meanderende aanloop is de film op zijn best. Met name tussen Cage en Sheridan ontstaat gaandeweg een geweldige chemie, in een energieke, maar getroebleerde surrogaat vader-zoonrelatie.

Nicolas Cage, David Gordon Green en Tye Sheridan van de film 'Joe' Beeld anp
Nicolas Cage, David Gordon Green en Tye Sheridan van de film 'Joe'Beeld anp

J'ai tué ma mère (Xavier Dolan, 2009)

TV 5, 21.00-22.39 uur

De 16-jarige Hubert woont met zijn moeder in een buitenwijk van Montréal. Voorlopig kan hij daar niet weg hoe graag hij ook zou willen. Vrijwel ieder gesprek tussen de twee ontaardt in ruzie, waarbij Hubert zijn moeder krijsend beledigt en vernedert. De kracht van Dolans regiedebuut schuilt in de nietsontziende manier waarop de hoofdpersonen elkaar verbaal te lijf gaan. Dolan, nog geen 20 toen hij de film maakte, schreef het deels autobiografische scenario. Hij speelt ook Hubert en dat gaat hem makkelijk af. De frustraties van de egocentrische puber overtuigen en zijn agressieve uitbarstingen zijn even komisch als angstaanjagend. De zesde film van de regisseur (nog altijd pas 27), Juste la fin du monde, gaat volgende week in wereldpremière op het filmfestival van Cannes.

Amy (Asif Kapadia, 2015)

NPO 3, 21.20-23.25 uur

Ruim 32 duizend mensen bezochten Amy, over zangeres Amy Winehouse, tijdens het openingsweekend in de Nederlandse bioscopen een record voor een internationale documentaire. Verdiend succes, want regisseur Asif Kapadia stelde uit een schat aan bestaand beeldmateriaal een even zorgvuldig als schokkend portret samen van Winehouse, die gigantisch succes paarde aan enorme persoonlijke problemen: drugs- en alcoholverslaving, boulimia, foute vriendjes. De film nagelt de roddelpers aan de schandpaal, maar stelt ook de rol van het publiek ter discussie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden