De Volkskrant tv-selectie voor 5 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Mirjam Bosgraaf
null Beeld
Beeld

Andere tijden: De omstreden keuze van een kroonprinses
Zaterdag, NPO 2, 21.15 uur

Opmerkelijk, hoe vaak royals controversieel trouwen. Denk aan Máxima's vader, aan prins Bernhards avonturen... Andere tijden gaat over de keuze van prinses Beatrix. Dat ze uitgerekend met een Duitser aan kwam zetten. Hoe verliefd het stel ook leek (huppeltje), overal klonk afkeuring, van het parlement tot boze ingezonden brieven in de krant. De monarchie maakte een diepe crisis door. Journalist Hans Knoop kalkte samen met zijn vader 'Claus Raus' op muren in Amsterdam. Daar heeft hij nu spijt van.

Toenmalig koningin Beatrix en prins Claus in India in 1986. Beeld anp
Toenmalig koningin Beatrix en prins Claus in India in 1986.Beeld anp

3DOC: Het wonderbaarlijke leven van Kenny B.
Zaterdag, NPO 3, 22.15 uur

'Praat Nederlands met me, even Nederlands met me.' Zingen de meisjes die hem ophalen van het vliegveld in Paramaribo enthousiast. Kenny B., weer even terug in zijn geboorteland, zingt zelf hard mee.

Kenneth Bron heeft er al een heel kronkelig leven opzitten als hij op zijn 53ste doorbreekt met Parijs. Hij groeide in Suriname op als arme jongen die nergens bijhoorde. Voor de stedelingen was hij te veel een kind van het binnenland, voor de binnenlanders was hij te veel een stadscreool. Omdat niemand met hem wilde spelen ging hij maar muziek maken. Kenny kwam in de jaren negentig bij het junglecommando van zijn neef Ronnie Brunswijk terecht en belandde daarna in een AZC in Nederland, in Zeewolde. Nu roept hij zijn publiek toe: 'Love and peace. We zijn hier omdat we van elkaar houden.

Notorious (Alfred Hitchcock, 1946)
Zaterdag, BBC 2, 15.05 uur

Film noir waarin geheim agent Cary Grant in Rio de Janeiro de dochter van een Duitse oorlogsmisdadiger inzet voor een klus. Een stijlvolle thriller die de ster van Ingrid Bergman (een jaar eerder te zien in Hitchcoks Spellbound) verder deed rijzen. Ten tijde van een Hitchcockretrospectief zei actrice Ariane Schluter twee jaar geleden in de Volkskrant: 'Met elk shot maakt Bergman een schilderij van zichzelf, terwijl ze ook iets anarchistisch uitstraalt - al is het maar door een losse krul. Dat past allemaal bij haar complexe personage.'

The Amazing Spider-Man (Marc Webb, 2012)
Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur

Vijf jaar nadat de trilogie van Sam Raimi met Tobey Maguire en Kirsten Dunst voltooid was, mochten Andrew Garfield en Emma Stone het heldenstokje overnemen. Superhelden waren in de tussentijd een serieuze aangelegenheid geworden, waarvoor je regisseur Christopher Nolan, die een weinig lichtvoetige Batmantrilogie maakte, verantwoordelijk mag houden. Nog meer dan Raimi in zijn trilogie deed maakte de Brit Marc Webb van zijn hoofdpersonages invoelbare mensen van vlees en bloed. The Amazing Spider-Man is zodoende bovenal een psychologisch drama over een jongen die met vers verworven superkrachten moet leren omgaan. En hoewel dat ten koste ging van de actiescènes werd die transitie positief ontvangen.

Despicable Me (Pierre Coffin en Chris Renaud, 2010)
Zaterdag, SBS 6, 20.30 uur

De maan stelen: bestaat er iets slechters? Maar precies wanneer aartsgemenerik Gru zijn grootste slag wil slaan, stuit hij op drie schattige weesmeisjes. Dan kun je wel raden hoe Despicable Me verder gaat; het aardige van de film zit hem dan ook in de surrealistische vondsten waarmee Gru's opzettelijk boosaardige wereld tot leven komt. Zoals de honderden Minions, gele brillenschepsels die Gru stuntelend terzijde staan. Het soms verbluffende 3D-animatiewerk zal node gemist worden bij de tv-uitzending.

Gainsbourg (Vie héroïque) (Joann Sfar, 2010)
Zaterdag, Canvas, 22.40 uur

Biografie van een nationale Franse held, gemaakt door een als filmmaker debuterende striptekenaar. De zanglegende Gainsbourg (Eric Elmosnino) is hier vooral een non-conformistische romantische held, die doorlopend met zichzelf in de knoop ligt. Om die innerlijke tweestrijd te verbeelden voert Sfar een meer dan levensgrote karikatuur op die Gainsbourg tijdens cruciale momenten vergezelt, maar onzichtbaar blijft voor diens omgeving, onder wie Brigitte Bardot (Laetitia Casta) Die licht surrealistische toets tilt Gainsbourg zeker uit boven het vaak wat clichématige genre van de biografische film.

undefined

Tournée (Mathieu Amalric, 2010)
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

De Franse acteur Amalric (The Diving Bell and the Butterfly, Quantum of Solace) is een drukbezette alleseter die tussendoor ook nog kans ziet films te regisseren. In Tournée, zijn derde speelfilmregie, steelt hij zelf de show als een verlopen manager die zijn hoop vestigt op een uit de VS naar het Franse clubcircuit gebracht burlesk dansgezelschap. Echte danseressen zijn het, ook buiten de film. Grof, kleurrijk, overmatig getatoeëerd. Zéér overtuigend op het podium, maar in de meer verhalende filmscènes zeker drie niveaus onder Amalric acterend. Een fascinerend speelfilmhuwelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden