De Volkskrant tv-selectie voor 5 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Emma Stone en Viola Davis in The Help. Beeld
Emma Stone en Viola Davis in The Help.Beeld

Close Up, NPO 2, 19.15 uur

Hij zwemt met dolfijnen. Hij zwemt ook met beren, haaien en orka's. Natuurfotograaf Amos Nachoum komt dichterbij met zijn camera dan wie ook. Zijn ijsberen kun je bijna aaien, zijn haaien zie je glimlachen. Volgens hem zijn de wilde dieren van de zee minder gevaarlijk dan wij denken. 'Killerhaaien bestaan helemaal niet, Jaws was onzin, haaien zijn helden.'

Around the world in 80 faiths, Canvas, 20.15 uur

'Zo belangrijk is geloof dus nog altijd.' De Anglicaanse dominee Pete Owen-Jones reist per continent bijna alle geloven van de wereld af. Hij ontmoet Indiase jaïnisten, Noorse lutheranen, baptisten, samaritanen, confucianisten, rastafari's. En nu is Latijns Amerika aan de beurt, waar Owen-Jones een radicale gevangenispredikant van de pinksterbeweging in Rio de Janeiro probeert te doorgronden en ufo-aanbidders in Brasilia.

Empire of the tsars: Romanov Russia with Lucy Worsley, Canvas, 21.15 uur

Lucy Worsley is de vrolijkste huishistorica van de BBC. Ze laat zich altijd opgewekt in een historisch korset hijsen of in een koude kerker afzakken, op zoek naar de scandaleuze kant van de geschiedenis. In deze serie over de Romanovs kruipt ze in de kelder onder het Peterhof om alle honderd paleisfonteinen aan te zetten. Daar, in het Russische Versailles bij Sint Petersburg, wil ze erachter komen wie Catharina de Grote was, de Russische heerseres die niet eens Russisch bloed had en toch de machtigste vrouw van Rusland werd.

Un enfant de toi, TV 5, 21.00 uur

Ver verwijderd van de Oscars, maar wel dit weekend nog volop bezig, is het Rotterdamse filmfestival. Veel geziene gast daar is filmregisseur Jacques Doillon, bekend om het feit dat hij graag hoofdrollen mocht vergeven aan jonge, onervaren actrices. Als hij dan zelf ook nog eens een personage voor zijn rekening nam, leidde dat weleens tot films waarbij je vandaag de dag vermoedelijk de wenkbrauwen fronst. In Frankrijk ligt dat anders. Voor Un enfant de toi versleutelde ('onterotiseerde') hij zijn scenario toen duidelijk werd dat zijn eigen dochter in beeld kwam als hoofdrolspeler. De film, op zijn Frans vol eindeloze dialogen, gaat om het dilemma van een gescheiden jonge vrouw die een tweede kind wil. Wie moet de vader worden:haar huidige vriend of haar ex?

The Help, Net 5, 21.10 uur

Een van de vier Oscarnominaties voor het jarenvijftigdrama Fences (regie en hoofdrol Denzel Washington) is voor actrice Viola Davis, die al twee keer eerder een nominatie kreeg, maar nog geen beeldje won. Een van haar nominaties was voor The Help, het niet bescheiden maar goed te pruimen Hollywooddrama over rassentegenstellingen in het Mississippi van de jaren zestig. Ook met Emma Stone, dit jaar genomineerd voor haar hoofdrol in La La Land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden