De Volkskrant tv-selectie voor 5 en 6 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u dit weekend kijken.

Weesjongen Hugo zorgt dat de klokken blijven lopen Beeld Jaap Buitendijk
Weesjongen Hugo zorgt dat de klokken blijven lopenBeeld Jaap Buitendijk

Hugo (Martin Scorsese, 2011)

Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur
Oogverblindende ode aan film, de filmgeschiedenis en de jeugd. Ver weg bleef Scorsese van het geweld dat zijn werk zo vaak domineert. Hugo speelt zich af in een Parijs' treinstation in de jaren dertig, waar weesjongen Hugo zorgt dat de klokken blijven lopen en ook anderszins met mechanieken aan de slag gaat - en zo zijn vader eert. Bovenal ademt het personage Hugo, net als de film zelf, liefde voor de cinema: hij smokkelt zijn vriendinnetje de bioscoop in zodra hij erachter komt dat zij nog nooit een film heeft gezien. En het langdurige hart van de film is een hartverwarmende flashback naar het leven van filmpionier George Méliès.

Sint (Dick Maas, 2010)

Zaterdag, RTL 7, 22.05 uur
Als volle maan samenvalt met 5 december trekt de goedheiligman als een sadistische moordenaar door stad en land. Alleen een overspannen politie-inspecteur (Bert Luppes) die uitgebreid onderzoek heeft gedaan, weet dat, maar hij wordt uitgelachen. Dat je met het Hollandse volksfeest voorzichtig moet omspringen, had Dick Maas al ondervonden voordat de Zwarte Pietendiscussie losbarstte. Rond de bioscoopuitbreng van Sint ontketende Maas' collega Johan Nijenhuis (die zelf ook een sintfilm in de koker had) een relletje, waarmee de film in een daglicht kwam te staan waarin hij uit zichzelf niet zou zijn beland. Want Maas maakt dan wel volop gebruik van horrorstijlelementen, uiteindelijk overheerst de humor.

On the Road (Walter Salles, 2012)

Zaterdag, Canvas, 23.45 uur
Francis Ford Coppola (The Godfather, Apocalypse Now) bezat decennia de rechten van Jack Kerouacs klassieke roman On the Road, maar durfde hem niet te verfilmen. Reden: er ontbreekt een plot. In Kerouacs verhaal dolen de keurige jongeman Sal (het alter ego van de schrijver) en zijn heel wat minder keurige vriend Dean door het Amerika van de jaren vijftig. Ze doen dat opzichtig zonder doel en zonder reden. De Braziliaan Walter Salles, die eerder succesvol de heel wat doelgerichtere reis van Che Guevara door Latijns-Amerika verfilmde (The Motorcycle Diaries), slaagt er desondanks in de kijker langzaam onder te dompelen in die bedwelmende, tijdloze wereld van jazz en rebellie.

Glory (Edward Zwick, 1989)

Zaterdag, BBC 2, 23.45 uur
Indrukwekkende reconstructie van de oprichting van het 54ste regiment van de infanterie van Massachussetts, een legeronderdeel bestaande uit louter zwarte vrijwilligers. Onder leiding van een blanke kolonel (Matthew Broderick) trekken zij tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog ten strijde. Denzel Washington won een Oscar voor zijn rol van tegendraadse soldaat.

Babe (Chris Noonan, 1995)

Zondag, Eén, 16.20 uur
Klassieke familiefilm met een snoezig, pratend varkentje dat wordt gekocht door een boer en, eenmaal op de boerderij, de brandende ambitie ontwikkelt om herdershond te worden. De film was een onverwachte bioscoophit, mede door de knappe special effects en de (in de Engelstalige versie) perfect gecaste stemmen. Voor de rol van Babe waren 48 varkentjes nodig, plus een computergestuurd exemplaar uit de Creature Shop van Jim Henson, de man achter de Muppet Show.

À bout de souffle (Jean-Luc Godard, 1960)

Zondag, TV5, 21.00 uur
De relatie tussen een Amerikaanse verkoopster (Jean Seberg) en Parijse kruimeldief annex Bogart-wannabe (Jean-Paul Belmondo) is gedoemd te mislukken, maar meer dan om de vage plot draait alles in het filmdebuut van Jean-Luc Godard om toon en sfeer. De invloed van À bout de souffle (ooit in Nederland uitgebracht onder de titel Liefde zonder uitzicht) is enorm geweest. Met zijn vrije, levendige stijl doorbrak Godard het harnas van bestaande filmwetten. Nog altijd lopen er peetkinderen van hem rond.

A very Murray Christmas

Netflix, vanaf 4 december beschikbaar
Acteur Bill Murray, bekend om zijn eeuwig mistroostige gezichtsuitdrukking, maakte samen met regisseur Sofia Coppola (Lost in Translation) en zijn beroemde acteursvrienden een uitbundige muzikale kerstkomedie. Het verhaaltje waar de meligheid aan wordt opgehangen is dat Murray een kerstshow organiseert in het New Yorkse Carlyle Hotel, maar dat de uitgenodigde sterren het niet dreigen te halen door een giga sneeuwstorm. Hollywoodster George Clooney, popster Miley Cyrus, comedian Chris Rock en acteur Jason Schwarztmann zijn maar een paar van de grote namen die meedoen. En ja, Bill Murray gaat zelf ook zingen.

Bill Murray bij de première van A Very Murray Christmas Beeld afp
Bill Murray bij de première van A Very Murray ChristmasBeeld afp

Sinterklaasconferences

Martijn Koning: Sint en nieuw, zaterdag, NPO 3, 22.00 uur.
Javier Guzman: Lief en laf, zaterdag, RTL 4, 22.25 uur

Dit jaar twee concurrende Sinterklaasconferences, die gelijktijdig worden uitgezonden. Omdat er zoveel cabaret met Oud & Nieuw was, besloot Javier Guzman in 2002 om met Sinterklaas alvast terug te blikken op het voorbije jaar. Inmiddels is het ook op Pakjesavond dringen met zowel Guzman (zijn vijfde), als collega Martijn Koning (zijn tweede). De interessantste van de twee lijkt Martijn Koning, die het vermogen heeft om totaal onverwachte invalshoeken bij het nieuws te vinden.

Martijn Koning is een van de twee cabaretiers die vanavond te zien is met een Sinterklaasconference Beeld anp
Martijn Koning is een van de twee cabaretiers die vanavond te zien is met een SinterklaasconferenceBeeld anp

Alleen Elvis blijft bestaan

Zaterdag, Canvas, 22.10 uur
Modeliefhebbers opgelet: de succesvolle Vlaamse ontwerper Walter Van Beirendonck laat in de Vlaamse pendant van Zomergasten zijn favoriete film- en televisiefragmenten zien aan Thomas Vanderveken. Op het programma staan o.a. het sadisme uit Blue Velvet van David Lynch en de zoete romantiek uit Pretty Woman met Julia Roberts en Richard Gere. Welke invloed heeft film gehad op Van Beirendoncks kleding?

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur
Wat zijn de spelregels voor het betreden en gebruik maken van de ruimte? Deze vraag wordt steeds urgenter, nu talloze partijen ambities koesteren om de ruimte te verkennen voor toerisme, transport en grondstoffen. In de aflevering Race naar de ruimte wordt een jaar lang meegereisd met ruimtejurist Frans von der Dunk, een van de weinigen op de wereld die in deze kwesties duidelijkheid probeert te scheppen. Von der Dunk is professor Space Law aan de University of Nebraska en heeft het eerste handboek voor de ruimte geschreven. Als pionier op ruimterechtgebied wordt hij nu overal ter wereld geconsulteerd door bedrijven en landen met buitenaardse ambities.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden