De Volkskrant tv-selectie voor 4 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bart Koetsenruijter
James Bond (Roger Moore) rekent af met een antagonist. Beeld
James Bond (Roger Moore) rekent af met een antagonist.Beeld

Zembla: Ziekenhuiscalamiteiten

NPO 2, 20.25 uur

In het ziekenhuis wordt van een calamiteit gesproken wanneer er iets misgaat tijdens een operatie wat niet voorzien was en wat blijvend letsel of de dood van een patiënt tot gevolg heeft. Zembla onderzoekt wat een ziekenhuis moet doen als zo' n calamiteit zich voordoet.

Champions League: Bayern München-Arsenal

SBS 6, 20.00 uur

Rechtstreeks verslag van het tweede treffen in korte tijd tussen Bayern München en Arsenal in de groepsfase van de Champions League. Bayern staat nog altijd met zes punten bovenaan in groep G, maar zint op wraak na de 2-0-nederlaag van twee weken terug in Londen.

The Hunt

NPO 1, 20.30 uur

Nieuwe natuurserie over de strijd tussen het roofdier en de prooi. Bekende roofdieren als luipaarden en wilde honden komen in actie, maar ook minder voor de hand liggende beesten. Zo kunnen orka's in echte jagers veranderen en grijpt de vrouwtjes-Darwinspin haar prooi met lange webdraden.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 21.30 uur

In de tweede aflevering van haar nieuwe reeks is Floortje Dessing in Texas. In een uithoek van de woestijn ontmoet zij het muzikantenstel Jim Keaveny en Anna Oakley, die zich hebben losgemaakt van de Amerikaanse samenleving en zelfvoorzienend leven.

Louis Theroux: Crystal Meth

NPO 3, 22.30 uur

Herhaling van de documentaire uit 2009, waarin Louis Theroux in de Central Valley in Californië verblijft. Veel mensen zijn verslaafd aan de harddrug crystal meth. In het stadje Fresno komt Theroux tot de conclusie dat er nauwelijks iemand te vinden is wiens leven er niet door is aangetast.

Louis Theroux. Beeld afp
Louis Theroux.Beeld afp

2Doc: Op de rand van het geluk

NPO 2, 23.00 uur

Filmmaker Wil Mathijs volgt het dagelijks leven van een groepje Bulgaarse daklozen die illegaal bivakkeren in zelfgebouwde barakjes langs het spoor op een industriegebied in Gent. Hun droom is het bemachtigen van een verblijfsvergunning, maar keer op keer stuiten ze op een muur van regels en voorschriften.

For Your Eyes Only (John Glen, 1981)

RTL 7, 20.30-23.10 uur

De Engelsman John Glen regisseerde vijf achtereenvolgende Bondfilms, waarvan het vanavond uitgezonden For Your Eyes Only de eerste was. En hoewel zijn reeks (die ook nog bestond uit Octopussy, A View to a Kill, The Living Daylights, Licence to Kill) te boek staat als een matige, heeft For Your Eyes Only een aantal uitstekende actiescènes. Zoals de allereerste, nog voor de titels, waarin Bond (Roger Moore) het graf van zijn vrouw (1943-1969) bezoekt en even later zijn dood tegemoet lijkt te vliegen in een helikopter waarvan niemand minder dan opperschurk Blofeld (de man met de poes op schoot) de bestuurder heeft uitgeschakeld. Die scène markeert trouwens het, voor wat het waard is, definitieve einde van Blofeld. En ook de achtervolging door twee Peugeots 504 terwijl Bond in een Eend zit mag hoog in de hitlijst. De actiescènes in en rond de Italiaanse wintersportplaats Cortina d'Ampezzo ten slotte, waar Bond in de sneeuw wordt achtervolgd door twee schurken op crossmotoren en op een skischans belandt, zijn ondanks de soms wat knullig zichtbare blue-screenopnamen legendarisch.

Het verhaal intussen speelde zich toentertijd nog gewoon af tussen Oost en West. Het is iets met een gezonken Engels spionageschip waarvan een als een ouderwetse rekenmachine ogend onderdeel uit handen van de Russen moet worden gehouden. Assistentie wordt verleend door de Bondgirl met de langste haren (Carole Bouquet), die vooral ook zeer kundig met de handboog is, waarmee ze Bond minstens twee keer het leven redt.

Thirteen Days (Roger Donaldson, 2000)

BBC 1, 00.35-03.00 uur

Genuanceerde en spannende reconstructie van de Cuba-crisis in 1962, die dertien dagen duurde. De film speelt zich vooral af in het Witte Huis, waar president Kennedy en zijn staf koortsachtig overleggen over de te hanteren strategie wanneer de Sovjet-Unie in Cuba kernraketten heeft geplaatst en een aanval op de Verenigde Staten op handen lijkt. Scenarioschrijver David Self maakte voor zijn dialogen gebruik van de bandopnamen van gesprekken die in werkelijkheid in het Witte Huis zijn gevoerd. Kevin Costner overtuigt als de politiek adviseur van Kennedy; in de feitelijke geschiedenis was dat overigens een minder belangrijk personage dan in de film.

Edge of Tomorrow (Doug Liman, 2013)

HBO (1), 18.35-20.30 uur

De zomerblockbuster van 2014 schurkt niet alleen inhoudelijk aan tegen de computergame. In Edge of Tomorrow, de wonderbaarlijke sciencefictionfilm van Doug Liman (The Bourne Identity, Mr. and Mrs. Smith) sterft Tom Cruise telkens opnieuw om weer wakker te worden en met de kennis van dan zijn missie iets verder tot een goed einde te kunnen brengen: het redden van de wereld uit de dodelijke greep van buitenaardse monsters.

Ook in vormgeving heeft Edge of Tomorrow op belangrijke momenten - de strijd tegen de aliens - veel van een door de computer gegenereerd universum. Opmerkelijk daarom dat de acteurs, met voorop Tom Cruise, daadwerkelijk moesten rondlopen in futuristische gevechtspakken - het best te omschrijven als eenpersoonstank - die 30 tot 50 kilo wogen. Zoals ook de spectaculaire scène die op Trafalgar Square speelt, echt op dat plein is gefilmd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden