De Volkskrant tv-selectie voor 4 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
In het tweede seizoen van MINDF*CK verrast illusionist Victor Mids opnieuw bekende en onbekende mensen met trucs. Beeld anp
In het tweede seizoen van MINDF*CK verrast illusionist Victor Mids opnieuw bekende en onbekende mensen met trucs.Beeld anp

Groen licht
NPO 2, 19.20 uur

Nieuw VARA-programma waarin Brecht van Hulten en Milouska Meulens groene fabels en feiten onderzoeken, en tips geven voor een duurzamer leven. Vandaag: duurzame koptelefoons, microbierbrouwerijen en composteerbare afvalzakken.

Kijken in de ziel
NPO 2, 21.10 uur

Coen Verbraak spreekt in een tweeluik van zijn interviewprogramma met mensen die nog maar korte tijd te leven hebben. Onder de geïnterviewden zijn filosoof René Gude en journalist Albert de Lange, die allebei inmiddels zijn overleden.

Coen Verbraak. Beeld anp
Coen Verbraak.Beeld anp

Mindf*ck
NPO 3, 21.20 uur

Start van het tweede seizoen van deze reeks waarin arts en illusionist Victor Mids bekende en onbekende Nederlanders versteld laat staan door zijn illusies en wetenschappelijke experimenten. Vandaag wordt Matthijs van Nieuwkerk gefopt.

Gascoigne
Canvas, 21.50 uur

Documentaire over voetballer Paul Gascoigne. Op het WK van 1990 in Italië was hij de sleutelfiguur in het Engelse elftal. De halve finale, die Engeland verloor, leverde hem een heldenstatus op, maar er volgden ook persoonlijke problemen.

Lauren!
NPO 3, 22.00 uur

Lauren Verster gaat in New York op zoek naar de perfecte man voor carrièrevrouwen in het luxe vakantieoord The Hamptons. Ze wordt bijgestaan door 'The Millionaire Matchmaker' Janis Spindel, die weet hoe je een rijke man aan de haak slaat.

Lauren Verster. Beeld anp
Lauren Verster.Beeld anp

Dokter Deen
NPO 1, 22.05 uur

De dramaserie rond dokter Maria Deen (Monique van de Ven) op Vlieland is terug met een derde seizoen. Dokter Deen behandelt niet alleen haar patiënten, maar ze zorgt ook voor haar moeder (Pleuni Touw), die steeds vergeetachtiger wordt.

The Truman Show
Peter Weir, 1998
RTL 8, 20.30-22.30 uur

Zelf heeft hij er geen weet van, maar wij krijgen het al snel te zien: Truman Burbank (een aangenaam serieuze Jim Carrey) is al sinds zijn geboorte de populaire ster van zijn eigen realityshow. Zijn leven lang zijn al zijn bewegingen door camera's gevolgd. Zijn familie en vrienden zitten in het complot. Zijn woonomgeving, het altijd zonnige Seahaven, is een bordkartonnen decor: camera's staan op elke hoek van de straat in wat een immense televisiestudio blijkt te zijn. Dagelijks volgen miljoenen fans Trumans wederwaardigheden.

Hoewel, wederwaardigheden, het gaat om een braaf, saai, voorspelbaar en burgerlijk bestaan. Dat laatste zegt veel, zo niet alles, over de werking van massamedia. Een gelikte marketingmachine en een hypegevoelig publiek, en de inhoud kan vervolgens zo saai zijn als maar mogelijk. Let wel: we schrijven 1998, het tv-programma Big Brother bestond nog niet.

Ook al wordt het leven van Truman strak geregisseerd, het gaat natuurlijk een keer mis: Trumans wereldbeeld begint scheuren te vertonen, eerst figuurlijk, maar in een op de rand van slecht melodrama ontaardend slot ook letterlijk. In werkelijkheid is de grootste grap van deze briljante, intrigerende satire natuurlijk dat inmiddels Trumans nachtmerrie voor horden aspirant-idolen een natte droom is.

Jackass: The Movie
Jeff Tremaine, 2002
RTL 7, 20.30-22.20 uur

Ja ja, dat deed begin van de eeuw nog stof opwaaien: jongens die onverantwoorde - en niet zelden pijnlijke - stunts uithaalden. Het Jackass-team markeerde ermee de overgang van MTV als muziekzender naar een algemenere jongerenzender. Er is sindsdien wel wat gebeurd op tv-gebied, maar voor liefhebbers blijft het (bij vlagen) leuk: de soms originele, soms kinderachtige, soms hilarische, soms vermoeiende en eigenlijk altijd sadomasochistische grappen en grollen die Jackass met zichzelf en met anderen uithaalt. Ze slikken laxeermiddelen en donderen van een trap. Een babykrokodil die in een tepel bijt, orale seks met een walvishaai: het zou performance-art kunnen zijn, als niet elke opname gepaard ging met puberaal gegiechel. En vergis u niet: een film is Jackass: The Movie niet. Wat wel? Onscherp en ongestructureerd over elkaar heen tuimelende episoden. Best een goed medicijn tegen de eerste maandag van het jaar.

Lollipop Monster
Ziska Riemann, 2011
ZDF, 00.10-01.40 uur

Het filmtalenteninstituut Das Kleine Fernsehspiel is op het tweede Duitse net al een paar weken bezig met de intrigerende reeks 'Young Crazy Love'. Daarin vanavond het filmdebuut van Ziska Riemann (1973), dat wel is aangeduid als 'de Duitse Heavenly Creatures', de overrompelende doorbraakfilm van Peter Jackson (Lord of the Rings, Hobbit) waarin Kate Winslet en Melanie Lynskey op onorthodoxe wijze jongvolwassen worden. In Lollipop Monster zijn Ari en Oona twee 15-jarige meisjes die weliswaar elkaars tegengestelde zijn, maar die elkaar vinden in hun afkeer van, ja, alles eigenlijk, maar toch vooral hun ouders. Als reactie erop geven ze zich over aan een droomwereld, die door de in de meest uiteenlopende disciplines opgeleide kunstenaarsdochter Riemann exuberant is vormgegeven. De film won grote prijzen op kleine festivals (München) en een kleinere prijs op een groot festival (Berlijn).

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden