De Volkskrant tv-selectie voor 4 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
De BBC volgde een jaar lang atletiekkampioen Mo Farah. Beeld reuters
De BBC volgde een jaar lang atletiekkampioen Mo Farah.Beeld reuters

DWDD Summerschool
NPO 1, 20.30 uur

In het laatste DWDD-college van deze zomer plaatst Duitsland-correspondent Jeroen Wollaars Angela Merkels uitspraak 'Wir schaffen das' in historisch perspectief. Welke impact heeft de Tweede Wereldoorlog op het Duitsland van nu?

Baardmannetjes
NPO 2, 21.15 uur

De vogelspottende baardmannetjes Hans Dorrestijn en Nico de Haan zijn in de Ooijpolder bij Nijmegen. Ze nemen plaats in een kano om vanaf het water de natuur te bekijken. Zo komen ze in contact met een bijzondere vogel: de zwarte stern.

Nico de Haan en Hans Dorrestijn bezoeken natuurgebieden in Nederland. Beeld MAX
Nico de Haan en Hans Dorrestijn bezoeken natuurgebieden in Nederland.Beeld MAX

Rectify
Canvas, 21.50 uur

De eerste twee afleveringen van deze serie over de 37-jarige Daniel Holden (Aden Young), die bijna twintig jaar in de dodencel op zijn executie wachtte, maar nu onverwacht wordt vrijgelaten. Kan hij zich nog aanpassen?

Mo Farah - Race of his life
BBC 1, 22.00 uur

De BBC volgde een jaar lang de Britse atletiekkampioen Mo Farah, die goud hoopt te winnen tijdens de Spelen in Rio. Hij is te zien op trainingskampen in Ethiopië en Arizona. Ook bezoekt hij Djibouti, het land dat hij op z'n 8ste verliet.

Studio Olympic Park
NPO 1, 23.05 uur

Ook tijdens de Olympische Spelen heeft de NOS een dagelijks talkshow. Presentator: Henry Schut. Vaste sidekick: ex-judoka Edith Bosch. Razende reporter: Erben Wennemars. Locatie: het Olympisch Park in Rio de Janeiro.

2Doc: De vuile sprint van 1988
NPO 2, 23.45 uur

Herhaling van deze documentaire over de 100 meterrace van de Olympische Spelen van 1988, de snelste ooit, waarbij winnaar Ben Johnson werd betrapt op doping. Hij werd geschorst. De gouden medaille ging naar zijn aartsrivaal Carl Lewis.

Ben Johnson won de 100 meter in 1988, maar werd later betrapt op doping. Beeld getty
Ben Johnson won de 100 meter in 1988, maar werd later betrapt op doping.Beeld getty

The Pelican Brief (Alan J. Pakula, 1993)
SBS 9, 20.30-23.20 uur

Twee vooraanstaande rechters worden vermoord. Een terroristisch gemotiveerde actie? De bijzonder getalenteerde rechtenstudente Darby Shaw (Julia Roberts) vogelt in de John Grisham-verfilming The Pelican Brief met slim researchwerk uit wie werkelijk achter de dubbele moord zit; vanaf het moment dat haar rapport bij de FBI ligt, zijn zij en haar mentor/geliefde Thomas Callahan (Sam Shepard) hun leven niet meer zeker. Eenmaal ondergedoken roept Shaw de hulp in van journalist Gray Grantham (Denzel Washington) en ook hij ondervindt al snel dat hier smerige politieke spelletjes worden gespeeld. Typisch paranoïde kost dus voor regisseur Alan J. Pakula, maker van samenzweringsthrillers als The Parallax View (1974) en All the President's Men (1976). Niet dat The Pelican Brief, Pakula's voorlaatste film, het bij die klassiekers haalt; daarvoor is het geheel niet strak en geïnspireerd genoeg, te rommelig en soms ook te ongeloofwaardig. Maar er zitten wel mooie momenten in, zoals wanneer de opgejaagde Shaw (met pruik) in een lift stapt.

A Few Good Men (Rob Reiner, 1992)
RTL 8, 20.30-23.15 uur

Tom Cruise en Demi Moore zien er goed uit in uniform, maar voor een echt autoritaire officier is meer nodig. Jack Nicholson heeft het; een donderend stemgeluid, rechtse retoriek en een intimiderend overwicht op zijn ondergeschikten. Zijn 'You can't handle the truth'-monoloog groeide uit tot een klassieker in de Amerikaanse filmgeschiedenis.

Munich (Steven Spielberg, 2005)
RTL 7, 22.15-01.35 uur

Zoals vaker (Schindler's List) durfde Steven Spielberg een film te maken over een groot drama uit de geschiedenis, waarbij zijn invalshoek en uitwerking op nogal wat kritiek konden rekenen. In Munich gaat het om de wraak van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, na de gijzeling van Israëlische sporters tijdens de Olympische Spelen van München in 1972. Een gijzeling die eindigde met de dood van alle gegijzelden. Kort daarop krijgt geheim agent Avner (Eric Bana) van de Israëlische premier Golda Meïr de opdracht de Palestijnse daders te vermoorden. Wat volgt lijkt aanvankelijk een nauwgezette thriller met overdadige art direction. Samen met hoofdpersoon Avner komen we tot bijzondere inzichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden