De Volkskrant tv-selectie voor 4 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Streetlab komt met een nieuw seizoen. Beeld KRO-NCRV
Streetlab komt met een nieuw seizoen.Beeld KRO-NCRV

Gort à la carte

NPO 2, 19.20 uur
Ilja Gort begint aan een nieuwe culinaire reis door Frankrijk. In de eerste aflevering staan er slakken op het menu: Gort bezoekt de Bourgogne en onderzoekt wie er ooit op het idee kwam om slakken uit de duurste wijngaarden ter wereld te eten.

Spuiten en slikken op reis

NPO 3, 20.30 uur
De eerste aflevering van een nieuw seizoen Spuiten en Slikken op reis staat in het teken van de drugsoorlog in Mexico. Tim Hofman praat met een kartellid en (corrupte) agenten en ziet hoe moord en doodslag het dagelijks leven ontwrichten.

Tim Hofman duikt in de wereld van Mexicaanse drugskartels. Beeld BNN
Tim Hofman duikt in de wereld van Mexicaanse drugskartels.Beeld BNN

The Client List

RTL 8, 20.30 uur
Tv-serie naar de waargebeurde woensdagavondfilm over een moeder (Jennifer Love Hewitt) die aan de slag gaat bij een massagesalon nadat haar man haar in de steek heeft gelaten. Al snel blijken er ook happy endings op het menu te staan.

Het drama van Alphen, 5 jaar later

NPO 2, 20.55 uur
Slachtoffers en nabestaanden blikken terug op het bloedbad in winkelcentrum De Ridderhof. Onder hen ook de zoon van de Syrische activist en vluchteling Nadim Youssef, die bij het boodschappen doen werd neergeschoten.

Nadim Youseff Beeld KRO-NCRV
Nadim YouseffBeeld KRO-NCRV

Streetlab

NPO 3, 21.20 uur
Streetlab begint een nieuw seizoen met gedragsexperimenten in de Franse sneeuw. Kun je skileraar worden als je nog nooit op ski's hebt gestaan? Hoe versier je vrouwen in de skilift? En wat gebeurt er eigenlijk als je je kleren verliest in de sauna?

Een nieuw seizoen van Streetlab. Beeld KRO-NCRV
Een nieuw seizoen van Streetlab.Beeld KRO-NCRV

The Vikings Uncovered

BBC 1, 21.30 uur
Met hulp van nieuwe satelliettechnologie gaat dr. Sarah Parcak op zoek naar onder de oppervlakte verborgen Vikingruïnes; collega en historicus Dan Snow vertelt ondertussen hoe de Vikings Brittannië, IJsland, en zelfs Amerika veroverden.

The Fast and the Furious (Rob Cohen, 2001)
2 Fast 2 Furious (John Singleton, 2003)


Veronica, 20.30-22.35 uur/22.35-00.40 uur

Ze slaan natuurlijk helemaal nergens op, de Fast and Furious-films: met zacht gezegd rudimentaire plotjes, rond het snelheidsduivelsteam van Dominic Toretto (Vin Diesel) en Brian O'Conner (Paul Walker), smeden ze de ene na de andere idiote actiescène aaneen. Maar dan wel met een dosis frisse humor, speelplezier en vindingrijkheid die de na vele sequels nog altijd gehanteerde formule springlevend houdt: Fast 8, zonder de in 2013 overleden Walker, staat voor april 2017 gepland.

In The Fast and the Furious zien we hoe O'Conner en Toretto elkaar leren kennen, wanneer de eerste in het boeventeam van de tweede infiltreert. Dat doet hij onder meer door mee te doen aan illegale races door de straten van Los Angeles. Die wedstrijden zijn niet alleen een kolfje naar de hand van O'Conner, die weet hoe hij met lachgas zijn Mitsubishi Eclipse tot absurde snelheden moet opvoeren; ook cameraman Ericson Core verlustigt zich aan dat motorisch geweld, door eerst de voorbij zoevende auto's en daarna de wereld om hen heen tot duizelingwekkende kleurenstrepen te reduceren: zelfs voor het oog van de camera gaat alles veel en veel te snel, is de suggestie. Wie na twee uur plankgas nog niet genoeg heeft, kan vanavond voor de tv blijven zitten: Veronica zendt ook nog de eerste sequel 2 Fast 2 Furious uit - zonder Vin Diesel, en dus toch een stukje minder amusant.

Becket (Peter Glenville, 1964)

BBC 2, 14.15-16.40 uur
Fraaie biopic over Thomas à Becket, aartsbisschop van Canterbury onder koning Henry II. Met mooie vertolkingen van Richard Burton en Peter O'Toole. Die laatste is met zijn fraaie dictie en klassieke voorkomen - felblauwe ogen, strenge neus, lang, mager gezicht - geknipt voor de rol van koning Henry II.

Trollhunter (André Øvredal, 2010)

HBO 3, 20.00-21.45 uur
Voor een goede monsterfilm lijken trollen in eerste instantie ongeschikt, niet alleen vanwege hun zachte, pluizige vacht, maar vooral omdat ze zo groot en lomp zijn. Trollen sluipen niet en dat helpt elk mogelijk schrikeffect om zeep. Debuterend regisseur Øvredal heeft voor zulke bezwaren een slimme oplossing gevonden. In Trollhunter laat hij een drietal scholieren een videoreportage maken over trollenjager Hans, die in dienst van de Noorse regering stiekem op de sprookjesfiguren jaagt. Met nightvision-camera's en een gezonde dosis wantrouwen - spoort de man wel? - trekken ze met Hans de bossen in. En sindsdien heeft niemand meer iets van ze gehoord, aldus de begintekst van de film. Behalve dan het 283 minuten bestrijkende videomateriaal, waarvan een selectie onbewerkt en in chronologische volgorde wordt getoond. Helemaal volgens het Blair Witch-stramien dus, en in die schuddende, documentaire-achtige beelden is het moment dat de drie tieners voor het eerst oog in oog met die driekoppige trol staan, toch best eng.

Tegelijkertijd wordt de film steeds absurder, en valt ook Øvredals liefdevolle gebruik van de omgeving op: een grasveld vol stenen is opeens een oud slachtveld van trollen, een doorgedraaid exemplaar heeft een veld met bomen omgeknakt. Het dwingt de blik in deze monster-komedie-roadmovie naar het veranderende Noorse landschap en het duurt niet lang of als kijker zit je dat inderdaad te bestuderen. En dat is eigenlijk ook meteen het grootste pluspunt van Trollhunter: Øvredal laat zien hoe een regisseur met liefde voor de eigen cultuur een genrefilm naar zijn hand kan zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden