De Volkskrant tv-selectie voor 31 oktober

De beste films en interessantste programma's uit het televisieaanbod van dit weekeinde. Met onder meer het verpletterend fraaie In the Mood for Love en een zoektocht naar de bitcoin.

Redactie
In the mood for love Beeld
In the mood for loveBeeld

Warm Bodies - Jonathan Levine (2012) Zaterdag, NPO 3, 20.55 uur

Halloween vandaag, dus horror alom maar voor de naar jeugd zoekende zender NPO 3 reden een romantische komedie uit te zenden. Met een zombie als mannelijke hoofdrol, dat dan weer wel. Extra complicerende factor: de vader van zijn geliefde is zombieslachter van beroep. Ah, ahum. En toch is Warm Bodies dankzij slimme vondsten, leuke knipogen en prettig acteerwerk een lieve, inventieve Romeo-en-Juliavariant.

Tucker & Dale VS EVIL Eli Craig (2009) Zaterdag, Veronica, 22.05 uur

Kamperen met een groep vrienden in een afgelegen gebied zonder telefoonbereik: levensgevaarlijk in het horrorgenre. Zeker onder het toeziend oog van twee hillbillies. Deze slasherkomedie, met een bij vlagen inventief scenario, speelt met dat gegeven en citeert bovendien rijkelijk uit genreklassiekers, waarbij vooral The Texas Chainsaw Massacre te herkennen is.

In The Mood for Love - Wong Kar-Wai (2000)
Zaterdag, NPO 2, 23.35 uur

Verpletterend mooi gefilmd, triest verhaal over twee bedrogen echtelieden die zich tot elkaar voelen aangetrokken, maar die niet willen bedriegen. Niet vaak kreeg machteloze passie een mooiere vorm. De kleuren, de jurken van actrice Maggie Cheung en zeker ook de muziek (met veel Nat King Cole) zijn adembenemend. Gedraaid door cameraman Christopher Doyle (Psycho, The Quiet American) , die na een Aziatische carrière op dat moment al voorzichtig op weg was naar het Westen.

The Exorcist - William Friedkin (1973)
Zaterdag, Canvas, 23.50 uur

Verhalen over brakende en flauwgevallen bioscoopbezoekers droegen alleen maar bij aan de groeiende cultstatus van deze horrorklassieker, die 32 jaar na dato nog weinig aan kracht heeft ingeboet. De methoden van regisseur William Friedkin om het beste uit zijn acteurs te krijgen, zijn berucht; het resultaat is indrukwekkend. Actrice Linda Blair zou nooit meer loskomen van haar rol als door de duivel bezeten meisje dat zomaar verandert in een vuilspuitend monster ('Your mother sucks cocks in hell') met een hoofd dat 360 graden op haar romp draait.

The Great Gatsby - Baz Luhrmann (2012) Zondag, Net 5, 20.30 uur

In handen van glitterregisseur Baz Luhrmann (Strictly Ballroom, Moulin Rouge) werd F. Scott Fitzgeralds romanverfilming een spektakel waarbij je ogen en oren tekortkomt. De Australiër wil ons laten voelen wat de New Yorkers voelden aan de vooravond van de beroemdste beurscrash en de 'exploderende beeldcultuur' waarvan toen sprake was. Hij blaast daartoe de onbekommerde, feestende, decadente, stuurloze wereld die New York in de jaren twintig was, nog eens extra op. Daarbij sneeuwen de personages onder: beurshandelaar Nick Carraway (Tobey Maguire) en zijn avonturen met de oud- en nieuwgeldmiljonairs Tom Buchanan (Joel Edgerton) en Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) leggen het af tegen de spectaculaire details waarmee Luhrmann en zijn vrouw Catherine Martin, die de regie voerde over de 'aankleed-disciplines', hun film hebben volgestopt.

Don Juan DeMarco - Jeremy Leven (1995) Zondag, Net 5, 23.10 uur

Geen meesterwerk, deze film, maar wel voorzien van een historisch contrast. Enerzijds is daar Marlon Brando: de dik geworden primus inter pares der filmacteurs, die in zijn herfstdagen vooral rollen aannam voor het geld. Anderzijds is daar Johnny Depp: een acteur die etaleert wat Brando vijftig jaar eerder tot nieuwe standaard voor jeunes premiers verhief. Onweerstaanbaar is hij als een psychiatrische patiënt die ervan overtuigd is de reïncarnatie van Don Juan te zijn. Brando is de psychiater die de fantast met beide benen op de grond moet krijgen. Mooi acteerduel tussen hem en Brando, die beslist niet geweldig speelt, maar wel de film ontegenzeglijk met magie vult.

De kwis - Zaterdag, NPO 1, 20.25 uur

Begin van een nieuw seizoen nieuwssatire met Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan, Jeroen Woe en presentator Paul de Leeuw. André van Duin is te gast. Hem wordt het vuur aan de schenen gelegd met vragen over de belangrijkste en opmerkelijkste gebeurtenissen van afgelopen week.

Alleen Elvis blijft bestaan- Zaterdag, Canvas, 22.20 uur

In het Zomergasten-achtige Alleen Elvis blijft bestaan ontvangt presentator Thomas Vanderveken de Vlaamse natuurkundige en wiskundige Ingrid Daubechies, die eind jaren tachtig met haar onderzoek naar wavelets aan de basis stond van beeldcompressies zonder kwaliteitsverlies: ooit vooral heel handig voor het archief van de FBI, tegenwoordig onmisbaar voor iedereen die weleens een digitale foto verstuurt. Aan Vanderveken vertelt Daubechies wat wiskunde heeft betekend voor de animatiefilm Toy Story en ze illustreert aan de hand van Sherlock wat misdaden en wiskunde met elkaar gemeen hebben.

Masters of Fear - Zaterdag, NPO 3, 22.30 uur

Het heerlijk horroravondje is gekomen. Drie jonge filmmakers kregen van de VPRO 7500 euro budget voor een korte horrorfilm en vertonen vanavond het eindresultaat. Een hartslagmeter bij het publiek registreert welke film het meeste schrik aanjaagt en bepaalt welke regisseur naar huis gaat met de Gouden Hakbijl. Filmproducent Jan Doense en regisseur Martin Koolhoven vormen de vakjury. Georgina Verbaan presenteert.

Georgina Verbaan presenteert Masters of Fear Beeld ANP
Georgina Verbaan presenteert Masters of FearBeeld ANP

Tegenlicht - Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Hoe zou het gaan met de Bitcoin? In 2013 was de cybermunt niet uit de media weg te slaan. De koers vloog omhoog maar stortte ook net zo hard weer in. Tegenlicht praat onder andere met 'Bitcoin Jesus' Roger Ver, die massaal bitcoins kocht toen ze nog minder dan een dollar waard waren en erbij was toen de koers in 2013 de 1000 dollar aantikte. Wat zijn de mogelijkheden nu de munteenheid de kinderschoenen is ontgroeid?

The Graham Norton Show - Zondag, NPO 3, 22.25 uur

Graham Norton is terug. Bij de BBC al een paar weken en nu ook weer bij de NPO. Deze week ontvangt Norton actrice Maggie Smith, die daarmee voor het eerst in 42 jaar tijd aanschuift in een Britse talkshow. Daarnaast komen acteurs Bradley Cooper en Sienna Miller vertellen over hun nieuwe romantische kookfilm Burnt. Justin Bieber zingt zijn nieuwe single What Do You Mean?

Graham Norton is terug met zijn televisieshow Beeld ANP
Graham Norton is terug met zijn televisieshowBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden