De Volkskrant tv-selectie voor 31 oktober
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Richard Parks on Everest
BBC 2, 20.00 uur
De avontuurlijke atleet Richard Parks onderzoekt de invloed van duursport op dementie en ondergaat een bijzonder experiment. Zal hij zonder extra zuurstof de Everest kunnen beklimmen? Parks zet hierbij zijn eigen leven op het spel.
De dokter onder vuur
NPO 2, 20.55 uur
Verschillende artsen vertellen aan Frans Bromet over de druk die op hun schouders rust en over de fouten die hun zijn aangerekend. Door een boekje open te doen, hopen ze een taboe binnen de beroepsgroep te doorbreken.
Great American Railroad Journeys
CANVAS, 21.10 uur
Waar de meesten voor de auto kiezen, pakt journalist en oud-politicus Michael Portillo voor zijn reis door Amerika gewoon de trein. Zijn avontuur begint in New York, waar hij onder meer Wall Street, Central Park en Ellis Island bezoekt.
Het perfecte plaatje
RTL 4, 21.30 uur
Een nieuwe talentenjacht, voor wie altijd al wilde weten hoe goed Marco Borsato, Humberto Tan, Kim Feenstra, Paulien Huizinga en Heleen van Royen zijn áchter de camera. Een professionele jury bepaalt of de BN'ers er iets van bakken.
Buurman, wat doet u nu?
EEN, 21.25 uur
Cath Luyten ontmoet taalvirtuoos, muzikant en presentator Willie Wartaal. Tot haar verbazing woont de speelse rapper van De Jeugd van Tegenwoordig tegenwoordig met vrouw en kind in een nieuwbouwwijk in Den Haag.
Panorama
BBC 1, 21.30 uur
Verslaggever Richard Bilton deed onderzoek naar Rolls-Royce, dat de laatste 20 jaar opvallend goede zaken doet op de internationale automarkt. Volgens Bilton maakt het automerk gebruik van ongure tussenpersonen en smeergeld.
Wake in Fright (Ted Kotcheff, 1971)
Arte, 01.50-03.35 uur.
Kerst in Australië is toch anders. Nadat zijn klas afscheid van hem heeft genomen, pakt leraar John Grant zijn spullen om de snikhete outback te ontvluchten en zijn vriendin in Sydney te bezoeken. Eerste tussenstop is Bundanyabba, een onooglijke mijnwerkersstad midden in dat grote niets van de Australische binnenlanden. Een stad waar de hitte iedereen naar binnen jaagt. Daar, in de gemeenschapsruimten, wordt de warmte en het treurige bestaan weggespoeld met grote hoeveelheden bier. Fantastisch hoe regisseur Ted Kotcheff (First Blood), die als Canadees met een buitenstaandersblik de gelijknamige roman van Kenneth Cook verfilmde, hier de totaalopnamen van de overvolle ruimte versnijdt met close-ups van pistolen die bier in rijen glazen spuiten en van bier dat kelen in klokt. Net als de kijker is ook de keurig Engels sprekende John Grant (Gary Bond) snel geïntrigeerd door deze cultuur. Zeker wanneer hij op sleeptouw wordt genomen door de lokale sheriff en achter dieper liggende deuren liederlijke eet- en goktaferelen gewaar wordt. Wat dan volgt laat zich niet in woorden vatten. De cultstatus die deze film uit 1971 geniet, kwam deels doordat hij lange tijd, na een weinig succesvol roulement in de bioscoop, verloren gewaand was. Maar bovenal ontleent Wake in Fright zijn faam aan de wijze waarop Kotcheff de periode verbeeldt waarin John Grant zich met een aantal inwoners overgeeft aan een ongekend drankgelag en een daaropvolgende kangoeroejachtpartij. Zoiets heeft u, gelooft u mij, nog nooit gezien. (Die nachtelijke jachtpartij werd vegetariër Kotcheff telkens weer aangerekend, terwijl hij die juist mede in zijn film had verwerkt als protest - dat u dat beseft.) Wake in Fright is in al zijn soms nauwelijks te harden alcoholische losbandigheid een geweldige film, waarin Kotcheff met voor die tijd ongekend dynamische cameravoering en montage de kijker grijpt, onderdompelt en verbijsterd achterlaat. Door Arte vannacht in de oorspronkelijke versie uitgezonden. Niet te missen.
Er ist wieder da (David Wnendt, 2015)
HBO 2, 21.00-22.55 uur.
Verfilming van de gelijknamige bestseller van Timur Vermes deed in Nederland minder stof opwaaien dan in Duitsland. Hitler wordt in deze hitkomedie rechtstreeks vanuit het einde van WOII naar het nu getransporteerd. Hij ontwaakt in Berlijn op de plek waar ooit de Führerbunker stond. Bekomen van zijn tijdreis, verbaast hij zich over de moderniteit. Wat doen al die Ottomanen in zijn stad? Waarom groet men hem niet meer? Kerngegeven is dat de mensen hem zien als Hitler-imitator, een verdomd goeie zelfs. En zo groeit hij uit tot mediahit. Cruciaal anders dan in het boek laat regisseur Wnendt Hitler ook los in de realiteit, tussen echte en documentair gefilmde Duitsers. Vooral in die scènes wordt Er ist wieder da een ongemakkelijke film.
Le dos au mur (Édouard Molinaro, 1958)
TV 5, 00.05-01.40 uur.
Eerder op de avond (20.15 uur) wordt op Arte Molinaro's bekendste film uitgezonden: La cage aux folles, naar de Franse toneel- en musicalhit, met Michel Serrault en Ugo Tognazzi als homostel aan de Côte d'Azur. Bezienswaardiger is de duistere thriller die allesfilmer Molinaro (1928-2013) in 1958 maakte. Over de wraak die een man (Gérard Oury) neemt wanneer hij erachter komt dat zijn vrouw vreemdgaat. Le dos au mur is een sfeervolle Franse film noir, waarin Jeanne Moreau indruk maakt als femme fatale.