De Volkskrant tv-selectie voor 30 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Antoine l'Écuyer, Antoine Bertrand, Christian de la Cortina, Aliocha Schneider en Camille Mongeau in Les 4 soldats.

2Doc: Mijn kanker

NPO 2, 20.25 uur.

Persoonlijke documentaire van Meral Uslu, bij wie borstkanker werd geconstateerd. Ze besloot de ontmoetingen die volgden op de diagnose te filmen. Uslu treft artsen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, lotgenoten en naasten.

Oud en nieuw

NPO 3, 20.30 uur.

De meubelmakers uit de designwedstrijd onder leiding van presentator Dennis Storm moeten op het strand gaan jutten. Van het afval dat door vissers uit zee is gehaald worden ze geacht een huiskamermeubelstuk annex blikvanger maken.

Presentator Dennis Storm. Beeld anp

Wetenschap redt de wereld

Canvas, 21.10 uur.

Kan de wetenschap helpen de opwarming van de aarde te stoppen? Er zijn wetenschappers die een scherm in de ruimte willen hangen en zo het zonlicht tegenhouden. Anderen proberen de CO2 weer uit de lucht te halen.

Tomorrow's food

BBC 1, 22.00 uur.

Culinaire serie over de toekomst van ons eten. Vanavond een robot die zich gedraagt als topchef. In Japan wordt gekeken of technologie de mens kan helpen op gewicht te blijven. En zal het Britse volk ooit insecten als snacks gaan eten?

Nooit meer alleen

NPO 1, 22.10 uur.

Nieuwe serie waarvoor Martine van Os een jaar vijf eenzame ouderen volgde. Lukt het ze een nieuw sociaal netwerk op te bouwen? Vanavond Lydia uit Zaandam, die eind 2014 naar een kerstdiner gaat voor mensen die alleen zijn.

De vijf hoofdpersonen uit 7-delige serie Nooit meer alleen van Martine van Os. Beeld Jasper van Bladel

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Te gast is architect Reinier de Graaf, partner van het architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. Hij leidt de renovatie van het Timmerhuis in Rotterdam, dat deze maand wordt opgeleverd. Ook is hij directeur van AMO, de denktank van het bureau.

Les 4 soldats (Robert Morin, 2013)

TV 5, 23.57-01.21 uur.

Wat een vreemde film, dit Canadese oorlogsdrama. 'Oorlogsdrama' is eigenlijk niet eens zo'n beste classificatie, maar wat is het dan wel? Les 4 soldats speelt zich af ergens in de toekomst, wanneer een burgeroorlog de armen tegenover de rijken en het leger heeft geplaatst, en talloze verweesde jongeren als rebellen door het land trekken. Klinkt naar scènes vol dood en verschrikking, explosies en kapotgeschoten ruïnes, en zulke scènes zijn er óók in Robert Morins vrije bewerking van Hubert Mingarelli's roman Quatre soldats (2003). Maar generieke oorlogsgruwelen vormen minder de kern van de film alswel de omlijsting van een teder, haast pastoraal relaas over vier jonge strijders die te midden van het geweld een harmonieuze alternatieve familie vormen.

Haat en nijd, agressie, egoïsme, van de kwalen die de mensheid in Les 4soldats richting ondergang drijven - hebben Dominique, Matéo, Big Max en Kevin geen last. Wanneer ze tijdelijk in een kamp op het platteland neerstrijken, vinden ze hun eigen paradijs op de oever van een meertje. 's Avonds slapen ze gevieren in een door Big Max naar het kamp gesleept tuinhuisje. Maar voor het slapen gaat nog even een onderweg gevonden iPod rond, waarop een schaars geklede dame voor de voormalige eigenaar van het apparaat een verjaardagsdansje doet. Hoe lang zal deze idylle in oorlogstijd duren? En wat als zich ongevraagd een nieuwe jongen bij het viertal voegt? Les 4 soldats brengt het zo kalm en subtiel dat vrijwel alle spanning voor rekening van de toeschouwer komt. Er staat iets ergs te gebeuren, kun je denken, maar misschien gebeurt er ook helemaal niets. Fascinerend blijft het hoe dan ook, dit in heldere beelden gefotografeerde kleinood, waarin Dominique zich voortdurend van de scènes losmaakt door als verteller tegen de camera te praten. Misschien is het haar heimwee naar de momenten met Matéo, Big Max en Kevin, die van Les 4 soldats zo'n stille, onderhuidse film maakt.

What Lies Beneath (Robert Zemeckis, 2000)

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Michelle Pfeiffer wordt in deze degelijke, naar Hitchcock lonkende thriller geplaagd door bovennatuurlijke verschijningen. Zemeckis, die de film maakte in de pauze van de opnamen van Cast Away (waarin Tom Hanks voor die film de nodige kilo's moest kwijtraken) en handig meeliftte op de griezelhype rond The Sixth Sense (1999), bouwde in vlot tempo een suggestief werkje, stevig gefundeerd in de klassieke kan-ik-mijn-man-wel-vertrouwen-traditie. Geruime tijd lijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand. Is Pfeiffers personage gek of woont ze in een spookhuis? Echtgenoot Harrison Ford moedigt Pfeiffer aan dit horrorfilmvraagstuk te onderzoeken. De oplettende kijker is haar hoogstwaarschijnlijk voor.

The Selfish Giant (Clio Barnard, 2013)

Film 1 Sundance, 21.00-22.27 uur.

Arbor (13) vindt het geweldig dat hij van school is gestuurd. Nu heeft hij tenminste tijd voor echt belangrijke dingen, zoals geld verdienen als schrootverzamelaar.The Selfish Giant, in de verte gebaseerd op een sprookje van Oscar Wilde, laat Arbor en zijn vriend Swifty rondscharrelen in een desolate omgeving: Bradford, een Noord-Engelse stad waar de economische crisis flink heeft huisgehouden. Regisseur- scenarist Barnard ziet niet alleen schoonheid in een mistig weiland vol paarden, maar ook in de koeltorens van een kolencentrale, die als kalme wachters aan de horizon staan. Prachtig en hartverscheurend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden