De Volkskrant tv-selectie voor 30 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Roos Wiltink en Gijs Naber in Aanmodderfakker. Beeld
Roos Wiltink en Gijs Naber in Aanmodderfakker.Beeld

Exitus
CANVAS, 19.25 UUR

Begin van nieuwe reeks waarin Bob Thissen en Jeroen Swyngedouw verlaten villa's, theaters en fabrieken bezoeken en via computeranimaties weer tot leven wekken. In aflevering 1 bekijken ze een kasteel in de Franse Loirevallei.

Von 9/11 zum Kalifat
ARTE, 20.15 UUR

Het verhaal van hoe er, na de aanslagen op 11 september, ruimte ontstond voor de opkomst van terreurgroep IS. Een sleutelrol was in elk geval weggelegd voor Abu Musab al-Zarqawi, die uitgroeide van kleine crimineel tot grote baas.

Krushchev does America
CANVAS, 21.05 UUR

Een terugblik op het staatsbezoek van Nikita Chroesjtsjov aan de VS in 1959. Als leider van de Sovjet-Unie was Chroesjtsjov voor velen een boeman, maar tijdens zijn reis verraste hij de Amerikanen met zijn humor en charme.

New York: America's Busiest City
BBC 2, 22.00 UUR

De eerste van drie reportages over de Amerikaanse metropool en wat er achter de schermen allemaal rijdt, loopt en piept om de boel draaiende te houden. In deze eerste aflevering gaat het over transport: van treinen tot taxi's.

Tent en seks
NPO 3, 23.15 UUR

Herhaling van de reeks die Sunny Bergman in 2014 maakte over onze seksuele bevrijding (of het gebrek daaraan). In haar koepeltentje vraagt ze in binnen- en buitenland voorbijgangers over onder andere geaardheid en hokjesdenken.

Sex in Strange Places
BBC 1, 23.45 UUR

Nee, geen serie over vluggertjes in het vliegtuigtoilet, maar een reportagereeks waarin de Britse Stacey Dooley in Turkije, Rusland en Brazilië jongeren ontmoet die werken of gedwongen waren te werken in de seksindustrie.

Aanmodderfakker (Michiel ten Horn, 2014)
NPO 3, 20.35-22.20 uur.

Het voor tv gemaakte Aanmodderfakker won drie Gouden Kalveren. Een daarvan was voor hoofdrolspeler Gijs Naber en daarover kan weinig discussie zijn: Naber is geweldig op dreef als de 32-jarige nietsnut Thijs. En het is vooral doordat hij erin slaagt zijn personage diepte te geven, dat de film niet blijft steken in een karikatuur - altijd een op de loer liggend gevaar met zo'n verhaal over een oudere jongen die maar niet wil deugen, de wereld met opgewekt cynisme tegemoet treedt en tot zijn schrik verliefd wordt op een 16-jarig meisje dat in alles zijn meerdere is. Al is het natuurlijk ook te danken aan Michiel ten Horns regie en het fijne scenario van Anne Barnhoorn (eveneens Gouden Kalf) dat Aanmodderfakker, anders dan zoveel andere telefilms, wél de volle lengte kan hebben.

The Hereafter (Clint Eastwood, 2010)
SBS 9 20.30-23.05 uur.

Talloze films hebben een beeld geschetst van het leven na de dood, daarbij leunend op religieuze tradities, schilderkunst en literatuur. Alleen al de locatie en vormgeving van de hemel: vaak in brede streken geschilderd, terwijl de personages betekenisvol omhoog kijken als ze het paradijs zoeken. Wat dat betreft blijft het in The Hereafter wat suggestiever. De personages hebben uitgebleekte visioenen van een oneindige ruimte vol stilstaande mensen; de kaft van een boek over de hemel toont een blauwe lucht met serene witte wolken. En een medium vertelt in opdracht van een overleden jongetje dat je er 'alles kunt zijn en alles tegelijk', en dat gewichtloosheid 'echt cool' is.

Het leven na de dood wordt vrijwel geheel getoond vanuit de belevingswereld van de personages, of in hun eigen woorden besproken. Daarmee lijken regisseur Eastwood en scenarist Peter Morgan (The Queen) een zekere afstand tot de thematiek te bewaren, maar die afstand is schijn. De film kent drie hoofdpersonages: het achtergebleven tweelingbroertje van een doodgereden jongen, onderzoeksjournaliste Marie Lelay, die tijdens een bijzonder spectaculair gefilmde tsunami een bijna-dood-ervaring heeft, en medium George Lonegan (Matt Damon), die door zijn paranormale gaven is veroordeeld tot een eenzaam bestaan. Lijntjes die allicht mooi spiritueel samenkomen.

In Her Shoes (Curtis Hanson, 2005)
RTL 8, 20.30-23.10 uur.

In Her Shoes gaat over rollen en patronen. Over hoe het menselijke karakter een bepaalde vorm aanneemt zonder dat de eigenaar zich afvraagt waarom hij of zij zo is geworden, en of daar nog iets aan te doen is. De zussen Maggie (Cameron Diaz) en Rose (Toni Collette) zijn elkaars tegenpolen: de jongere Maggie leidt een wild bestaan vol drank en seks, Rose is een brave workaholic. Ze delen alleen dezelfde schoenmaat en een zekere onmacht hun leven vorm te geven. Wanneer Maggie noodgedwongen bij Rose intrekt, leidt dat tot ongemak en ruzie, maar in de loop van het verhaal komen de zussen dichter tot elkaar. Na een standaardbegin rekt regisseur en Hollywoodveteraan Curtis Hanson (L.A.Confidential, Wonder Boys) de scenariowetten van Hollywood prettig op en verandert de film in een vermakelijke, soms ontroerende zoektocht naar houvast en geluk. Hanson steunt op het contrast tussen de blonde, springerige Diaz en de droogkomische, altijd tastende Collette. De twee actrices gaan in de film steeds meer op elkaar lijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden