De Volkskrant tv-selectie voor 30 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Madelon Meester
Al Pacino in The Godfather III. Beeld
Al Pacino in The Godfather III.Beeld

Andere Tijden
NPO 2, 21.20 uur

Op 4 mei 2016 is het veertig jaar geleden dat een sprinter bij Schiedam frontaal botste tegen een internationale trein uit Duitsland. 24 mensen kwamen om het leven, en hiermee is de treinramp de een na grootste uit de Nederlandse geschiedenis. Toch wordt er vrijwel nooit meer over het ongeluk gesproken. Andere Tijden reconstrueert het 'vergeten ongeluk' en spreekt met de nabestaanden en de machinist van de internationale trein, die net wist te ontkomen.

Het zijn net mensen
RTL 4, 21.25 uur

Het zijn net mensen is een uurlang dierenfilmpjes kijken, ondersteund met vragen en boswachter Arjan die de antwoorden geeft. Zo leer je bijvoorbeeld dat mieren socialer zijn dan mensen, en niet zomaar continu tegen elkaar opbotsen, maar dat doen bij wijze van begroeting. In dit nieuwe seizoen heeft Humberto Tan de presentatie van Paul de Leeuw overgenomen.

null Beeld
Beeld

The Godfather: Part III (Francis Ford Coppola, 1990)
RTL 7, 20.00 uur

Unaniem beschouwt als het minste deel van de befaamde maffiatrilogie. Dat is terecht, toon en allure komen niet in de buurt van de eerste twee delen, maar dat de film slecht is, berust op een misverstand. Sowieso kent deel drie één grote verrassing, ook al is die wat curieus: Coppola's dochter Sofia, toen nog tiener, verving de overspannen Winona Ryder en dook in de film op als Mary, de dochter van maffiabaas Michael Corleone (Al Pacino). De onervaren actrice viel tussen sterren als Pacino en Diane Keaton behoorlijk uit de toon. Sofia zou later als regisseur wél hoge ogen gooien.

Omar (Hany Abu-Assad, 2013)
Canvas, 22.55 uur

Spionagethriller, Romeo en Julia-achtig liefdesdrama en politieke oorlogsfilm ineen, deze voor een Oscar genomineerde film van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad (Paradise Now). Met het Israëlisch-Palestijnse conflict als rode draad, zonder te verzanden in moreel zwart-witdenken, toont Abu-Assad de vierhoeksverhouding tussen drie jeugdvrienden en de zus van een van hen. Als de drie vrienden een Israëlische soldaat doodschieten, wordt alleen Omar opgepakt. De keuze die hij vervolgens krijgt, is even simpel als onmogelijk: zijn vrienden verraden of onheil afroepen over zijn eigen familie en geliefde. Hoe langer hoe meer verandert Omar in een film noir waarin niemand elkaar kan vertrouwen.

Welcome to Collinwood (Anthony en Joe Russo, 2002)
BBC 2, 00.35 uur

Voordat de broertjes Anthony en Joe Russo de blockbusterwereld veroverden met twee Captain America-films, maakten ze onder meer deze iets te lollige en ironisch bedoelde remake van de Italiaanse boevenklucht I soliti ignoti (1958). Een groepje kruimeldieven in Cleveland, Ohio, van wie de met een baby slepende William H. Macy (Fargo) uitblinkt, heeft een geniaal plan voor een kraak. Denken ze. De film werd geproduceerd door onder anderen George Clooney, die zelf nog even voorbijkomt als paranoïde meesterkraker in een rolstoel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden