De Volkskrant tv-selectie voor 3 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

De vier hoofdrolspelers in de film kankerlijers van Lodewijk Crijns Beeld
De vier hoofdrolspelers in de film kankerlijers van Lodewijk CrijnsBeeld

Kankerlijers (Lodewijk Crijns, 2014) NPO 3, 20.30-22.10 uur.

Een kiwi voor een banaan; een slavink voor een kipfilet. Wanneer de vier jongens hun warme maaltijd krijgen voorgezet, ieder volgens een nauwgezet dieet, beginnen ze direct de ingrediënten te ruilen. Het is een van de vormen van verzet die ze plegen in het ziekenhuis waar ze langdurig verblijven. Aan de oppervlakte ziet dat eruit als vier pubers die in hun rolstoelen stoer doen en lol trappen, eronder schuilt een serieuze, existentiële laag. De jongens kiezen namelijk voor een zo prettig mogelijk leven in plaats van een zo lang mogelijk leven. Daarmee is Kankerlijers meer dan het lijkt. Dat die meerwaarde niet altijd even goed zichtbaar is, komt deels doordat de makers te veel neigen naar de lollige kant en deels doordat de jonge acteurs er niet helemaal in slagen die gelaagdheid overtuigend vorm te geven. Wat onverlet laat dat Kanker lijers een moedige, waardevolle en geslaagde film is over een beladen onderwerp dat zichtbaar gebaat is bij een lichte toets.

The Man With The Golden Gun (Guy Hamilton, 1974) RTL 7, 20.30-23.10 uur.

Na zijn debuut in Live and Let Die (1973) was dit het tweede optreden van record-James Bond Roger Moore, in wat de vierde en laatste James Bond van de Engelse regisseur Guy Hamilton zou worden. Het titelpersonage wordt vertolkt door Christopher Lee en is een duurbetaalde huurmoordenaar die behalve een gouden pistool ook een derde tepel heeft. Britt Ekland is de Bondgirl die het tot de slotscène uithoudt en Maud Adams de girl die bij de tegenpartij hoort. Met Bangkok, Macau en Hongkong is Azië oververtegenwoordigd in deze negende Bond, die niet tot de klassiekers is gaan behoren.

Blackthorn (Mateo Gil, 2011) BBC 1, 00.45-02.20 uur.

Oldskool western die in Nederland de bioscoop niet haalde. Nochtans een mooie hoofdrol van Sam Shepard als de legendarische schurk Butch Cassidy, die na een lange retraite in Bolivia terug wil naar zijn vaderland. De diefstal van zijn paard (met zijn complete bezit) gooit roet in het eten, maar brengt hem nauwelijks van zijn stuk. Opvallende bijrol van de Engelsman die we uit hele andere films kennen, Stephen Rea.

In The Name Of (Malgorzata Szumowska, 2013) Film 1 Sundance, 19.20-21.00 uur.

Plattelandspriester Adam (Andrzej Chyra) valt voor de jonge Lukasz (Mateusz Kosciukiewicz) en al snel broeit het tussen de twee, zonder dat iemand voor zijn verlangens uitkomt. Adam, om onduidelijke redenen van Warschau naar het platteland overgeplaatst, is bepaald niet de gemiddelde Poolse pastoor. Naast zijn godsdienstige werk bestiert hij een centrum voor probleemjongens en meestal loopt hij gewoon rond in spijkerbroek en houthakkershemd. Als het even niet lukt met de beheersing van zijn verboden verlangens naar dorpsjongen Lukasz, draait hij keiharde rockmuziek en zuipt een fles wodka leeg. Acteur Chyra weet al die facetten overtuigend met elkaar te verbinden. Zijn subtiele, nergens ontsporende spel houdt de aandacht makkelijk bij de zorgvuldig gefotografeerde, maar meestal net iets te veilige film; was de hele productie maar zo weerbarstig als de rare scène in het maïs, waar de twee mannen met elkaar joelen als bronstige apen.

Later Live... BBC 2, 23.00 UUR

In de laatste aflevering van het seizoen ontvangt Jools Holland Rod Argent en Colin Blunstone van jaren-zestigrockers The Zombies. Met het album Still Got That Hunger maken ze na vijftig jaar hun comeback. Ook Cee Lo Green en Joanna Newsom treden op. Dan Auerbach van The Black Keys is er met zijn nieuwe band The Arcs.

Champions League SBS 6, 20.05 UUR

Na de winst op Manchester United in de openingswedstrijd is er voor PSV weinig meer goed gegaan in poule B van de Champions Leauge. Met drie punten staan de Eindhovenaren onderaan in de groep en dus moet thuis worden gewonnen van VfL Wolfsburg. Uit werd er met 2-0 van de Duitsers verloren.

Memphis Depay speelt tegen zijn oude club PSV in het shirt van Manchester United Beeld ANP
Memphis Depay speelt tegen zijn oude club PSV in het shirt van Manchester UnitedBeeld ANP

Andere Tijden NPO 2, 21.20 UUR

Nu met de opkomst van Uber zich een nieuwe concurrentiestrijd op de taximarkt aandient, blikt Andere Tijden terug op de taxioorlog van 2000. Paars gooide eind jaren negentig de markt open, waardoor duurbetaalde vergunningen plotseling niks meer waard waren. De oude garde pikte het niet en sloeg (letterlijk) terug.

36 miljoen... en toen? NPO 1, 21.25 UUR

Herman van der Zandt reist af naar de Filipijnen om te laten zien wat er met het geld is gebeurd dat in 2013 werd ingezameld voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Van der Zandt spreekt met hulpverleners die namens een ontwikkelingsorganisatie nieuwe huizen bouwen in de getroffen gebieden.

De supertyfoon veroorzaakte, voor zover bekend de krachtigste storm boven land ooit, meer dan 6000 doden en een kolossale schade. Beeld ANP
De supertyfoon veroorzaakte, voor zover bekend de krachtigste storm boven land ooit, meer dan 6000 doden en een kolossale schade.Beeld ANP

De Oversteek NPO 2, 23.00 UUR

Een documentaire over de reis van een groep vluchtelingen van Syrië naar Europa. Na negen uitputtende dagen op zee worden de mannen, vrouwen en kinderen opgepikt door een vrachtschip, maar het zwaarste deel moet dan nog komen. Als ze eenmaal in een opvangcentrum zijn, begint het lange wachten.

Mijn pik en ik NPO 3, 23.05 UUR

BNN presenteert de komende weken vijf internationale documentaires van jonge (mannelijke) filmmakers over hun lijf en liefdesleven. In de film van vanavond het verhaal van Amerikaan Patrick, die zijn mislukte huwelijksaanzoek viral zag gaan. Zijn vriendin zei nee omdat hij een te kleine piemel zou hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden