De Volkskrant tv-selectie voor 3 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bart Koetsenruijter
Actrice Abbie Cornish. Beeld Still uit Bright Star
Actrice Abbie Cornish.Beeld Still uit Bright Star

De grote geschiedenisquiz
NPO 2, 20.25 uur

Voor het eerst in De grote geschiedenisquiz spelen de kenners in een team met BN'ers. Daarnaast is er een rol voor de Geschiedenisleraar van het Jaar, Martijn Vermeulen, en cabaretiers Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken.

Hoe Playboy de wereld veranderde
RTLZ, 20.30 uur

Twee afleveringen achter elkaar van deze docureeks over de opkomst en invloed van mannenblad Playboy. Met getuigenissen van onder anderen presidentskandidaat Donald Trump, model Jenny McCarthy en natuurlijk oprichter Hugh Hefner.

Hugh Hefner. Beeld epa
Hugh Hefner.Beeld epa

Deepcut: The Army's Shame
BBC 2, 22.00 uur

Aan de vooravond van een nieuw onderzoek naar de dood van de 18-jarige soldaat Cheryl James in 1995, blikken haar collega's terug op hun tijd in de Britse Deepcut-kazerne. Er zou sprake zijn geweest van pesterijen en seksuele intimidatie.

Off the record
Canvas, 23.05 uur

De Vlaamse gitarist Geoffrey Burton, die speelde met Iggy Pop en Grace Jones, vertelt aan Canvas welke platen hem hebben geïnspireerd. Onder meer Sympathy for the Devil en het werk van Manu Dibango en Mick Ronson komen voorbij.

The Graham Norton Show
BBC 1, 23.35 uur

Acteurs Kelsey Grammer (Frasier, Boss) en Tamsin Greig (Episodes) komen vertellen over hun komedie Breaking the Bank, die na jaren op de plank te hebben gelegen nu alsnog in Engeland in de bioscopen gaat draaien.

Tamsin Greig en Kelsey Grammer. Beeld Vianney Le Caer / Invision / AP
Tamsin Greig en Kelsey Grammer.Beeld Vianney Le Caer / Invision / AP

Rome
RTL 7, 00.00 uur

Eerste aflevering van de destijds (in 2005) veelbesproken dramaserie van BBC, HBO en RAI over het Rome van Julius Caesar. De stad en zijn leider worden gezien door de ogen van soldaten Lucius Vorenus, Titus Pullo en hun families.

Bright Star (Jane Campion, 2009)
NPO 2, 22.55-00.50 uur

Zelf, zei ze ooit, is filmmaker Jane Campion niet van de romantiek. 'Oude schoenen zijn romantisch.' Intussen gaat haar film over niets anders dan romantische liefde. Romantischer dan Bright Star kun je het nauwelijks krijgen. Zonder introductie van personages, achtergrond of geschiedenis worden in de openingsscène man en vrouw direct met elkaar samengebracht, waarna de vonk overspringt tussen de op dat moment 21-jarige dichter John Keats (Ben Whishaw) en zijn buurmeisje Fanny Brawne (Abbie Cornish). De dichter is ziekelijk en wispelturig, zijn kompaan is jaloers, Fanny's moeder (Kerry Fox) vindt Keats een onmogelijke (want straatarme) huwelijkskandidaat en, niet het onbelangrijkste, Fanny zelf is nogal eigengereid. Wat dan volgt is een klassiek drama, gedragen verbeeld en verwoord, met schaamteloze, aan de natuur ontleende beeldclichés: vlinders, bloemen, sneeuw en regen. Maar zo goed en wonderschoon gedaan dat het niet stoort. Integendeel, Bright Star dompelt je twee uur lang onder in een andere wereld, zoals een geweldige film dat kan.

Shame (Steve McQueen, 2011)
NPO 3, 22.00-23.45 uur

Onbeheersbare lust. De New Yorkse yup Brandon (Michael Fassbender) komt er niet los van. Maar het gaat regisseur Steve McQueen minder om Brandons seksverslaving dan om zijn gespleten ziel, die hij doeltreffend blootlegt in vaak minutenlange takes vol sociaal ongemak. Bijvoorbeeld (en met name) tussen hem en zijn extraverte en evenzeer getroebleerde zus, een prachtrol van Carey Mulligan.

Phone Booth (Joel Schumacher, 2002)
RTL 8, 23.05-00.40 uur

Nóg een New Yorkse yup en evenmin erg sympathiek: Colin Farrell wil anoniem, dus vanuit een telefooncel (overigens wel op Times Square) zijn minnares bellen. Maar uit de hoorn klinkt de lage, monotone stem van Kiefer Sutherland en dan begint een fascinerend kat- en-muisspel; Farrell weet een geweer op zich gericht en wordt gedwongen te kijken naar de puinhopen die hij tot nu toe in zijn leven heeft aangericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden