De Volkskrant tv-selectie voor 3 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Thekla Reuten speelt in de nieuwe dramaserie een alleenstaande moeder en lerares.Beeld BNN

Tessa

NPO 1, 20.30 uur
Een miljoen mensen keken vorige week naar de openingsaflevering van deze komische dramaserie, met Thekla Reuten als onconventionele lerares. Vanavond lijdt leerling Victor onder een lastige eis van zijn ouders: een volledig suikerverbod.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.30 uur
Wat zit er in rode wijn? In elk geval meer dan druiven alleen, maar wat precies, staat niet op de fles. Verslaggevers Teun van de Keuken en Sophie van den Enk gaan op onderzoek uit en bezoeken een vinoloog en een Franse wijnboer.

Chantal blijft slapen

RTL 4, 20.30 uur
Chantal Janzen blijft slapen bij popzanger Jett Rebel in zijn tuinhuisje/ muziekstudio in Soesterberg. Terwijl Jett in bed een joint opsteekt, concludeert Chantal dat het rock-'n-roll-leven niets voor haar is. Gelukkig logeert ze ook bij Willeke Alberti.

Chantal Janzen blijft slapen bij muzikant Jett Rebel en Willeke Alberti.Beeld RTL

Sunny side of spirit

NPO 3, 21.00 uur
In haar nieuwe drieluik kijkt documentairemaker Sunny Bergman hoe in andere culturen wordt omgegaan met 'typisch westerse' psychische klachten. In Ghana zijn depressie en eenzaamheid onbekende fenomenen: men doet alles gezamenlijk.

Sunny Bergman onderzoekt hoe er in Ghana, Taiwan en Brazilië wordt omgegaan met voor ons bekende psychische klachten.Beeld NPO

Opium

NPO 2, 21.10 uur
Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet maakt bekend wie De Gouden Ganzenveer krijgt, de prijs voor iemand met grote waarde voor het geschreven woord. Verder de kerstvoorstelling Loes en Marlie, met Brigitte Kaandorp en Raymonde de Kuyper.

Het uur van de wolf: Golden Earring

NPO 2, 23.00 uur
Regisseur Marcel de Vré volgde de ritmesectie van de Golden Earring, bassist Rinus Gerritsen en drummer Cesar Zuiderwijk, in aanloop naar het jubileumconcert van de band op 12 december in Ziggo Dome.

The Nanny Diaries (Shari Springer Berman, Robert Pulcini, 2007)

Net 5, 20.30-22.40 uur
Annie (Scarlett Johansson) wil na voltooiing van haar studie graag antropologe worden, maar strandt als veredelde kinderjuf bij een puissant rijk New Yorks gezin. Ze ontdekt en observeert het loze bestaan aan de Upper East Side, waarin 'Mr. X' altijd werkt en 'Mrs. X' creatief haar qualitytime verspilt.

Natuurlijk is hun kind een verwend monster en natuurlijk brengt Annie hem de zin van het leven bij. Dat het best mag, bijvoorbeeld, rechtstreeks eten uit de pindakaaspot. Zo heeft ze bovendien een mooi antropologisch studieobject.

Geen Mary Poppins in New York, deze film van de makers van American Splendor (2003) naar de gelijknamige roman van Emma McLaughlin en Nicola Kraus. Maar wel een geijkte komedie, die dankzij hoofdrolspelers Johansson, en Laura Linney als de moeder, met gemak op de been blijft. Zonder sentimentele scènes had het ook een aardige satire op de New Yorkse bovenklasse kunnen zijn, maar als toeschouwer kun je nu eenmaal niet altijd alles hebben.

The Long Kiss Goodnight (Renny Harlin, 1996)

Veronica, 20.30-22.50 uur
Geena Davis speelt een tevreden huisvrouw met geheugenverlies, die er langzaam maar zeker achterkomt dat ze vroeger een veel gevaarlijker bestaan had. En dat een louche tak van de geheime dienst achter haar aan zit om haar voor eens en altijd uit te schakelen.

Als ze met schnabbeldetective Mitch (Samuel Jackson) op de vlucht slaat, ontwikkelt The Long Kiss Goodnight zich tot een onzinnige, maar amusante actiefilm - de tweede film die Davis draaide met haar toenmalige echtgenoot Harlin. Van plot tot aankleding en bombastische special effects, alles aan The Long Kiss Goodnight heeft iets overrompelend stripachtigs. Dat betreft ook Davis' rol, zeker als ze haar bruine krullen heeft ingeruild voor een kort blond kapsel en de geruite kamerjas voor een strakke zwarte outfit.

Random Hearts (Sydney Pollack, 1999)

RTL 8, 20.30-23.10 uur
'In a perfect world, they never would have met', luidt het motto van Random Hearts. Maar in de film van wijlen Sydney Pollack (1934-2008) ontmoeten politieagent Dutch (Harrison Ford) en Congreslid Kay (Kristin Scott Thomas) elkaar wel. Onder beroerde omstandigheden: zij komen erachter dat hun overleden partners een geheime relatie met elkaar onderhielden.

Wat volgt is een vakkundig gemaakt, maar voorspelbaar drama, waarin de bedrogen man en vrouw troost vinden bij elkaar. Schrijver Warron Adler herkende zijn boek nauwelijks terug in Pollacks film. In zijn karakterstudie is de vrouwelijke hoofdrol een huisvrouw en de man het hulpje van een Kamerlid. Scriptdokters voegden schietpartijen en achtervolgingen toe. In een perfecte wereld zou ook dát niet nodig moeten zijn.

The Wolf of Wall Street (Martin Scorsese, 2013)

Film 1 Comedy & Kids, 21.55-00.47 uur
Hilarische en energiek gefilmde satire over de beursexcessen van voor de financiële crisis, waarin Martin Scorsese professioneel aandelenzwendelaar Jordan Belfort opvoert als aanvoerder van een wereld waarin maar één moraal geldt: naai de cliënt, verrijk jezelf.

Sopranos-scenarist Terence Winter bewerkte de blufferige bestseller van de echte Belfort ('op mijn 26ste verdiende ik 49 miljoen dollar per jaar'), waarin de witteboordencrimineel van eenvoudige komaf zijn exorbitante levensstijl etaleert.

Dat Scorsese enthousiast was toen zijn vaste acteur DiCaprio (hun vijfde samenwerking) aankwam met het plan voor verfilming, is voorstelbaar. Belfort is een authentiek Scorsesiaanse held: geplukt uit de werkelijkheid, onmatig en zelf-destructief, lady's man en desastreuze echtgenoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden