De Volkskrant tv-selectie voor 29 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

redactie
Een marteldemonstratie in The Act of Killing. Beeld
Een marteldemonstratie in The Act of Killing.Beeld

Traders
CANVAS, 19.35 UUR

Eerste van twee reportages over de drijfveren van aandelenhandelaren in Londen, New York, Chicago en Amsterdam. Onder hen bijvoorbeeld handelaar Karen, die behalve een tweeling en een druk sociaal leven ook een aandelenfonds van 200 miljoen dollar aanstuurt.

Nederlands Film Festival
NPO 3, 19.55 UUR

Daphne Bunskoek praat in Utrecht met een van de meeste gevraagde cameramannen van Hollywood: Nederlander Hoyte van Hoytema. Na zijn veelgeprezen bijdrage aan het Zweedse Let the Right One In, filmde Hoytema onder andere Interstellar en de nieuwe James Bond-film Spectre.

Champions League
SBS 6, 20.00 UUR

Titelverdediger FC Barcelona neemt het thuis op tegen Bayer Leverkusen, dat na een 4-1 overwinning op Bate Borisov voorlopig koploper is een poule E. Barcelona moet het doen zonder sterspeler Lionel Messi, die door een knieblessure twee maanden is uitgeschakeld.

Andere tijden
NPO 2, 21.20 UUR

Deze week het levensverhaal van de Trabant, het degelijke autootje dat de DDR veroverde, simpelweg omdat er niks anders was. De auto werd gebouwd met veel inventiviteit (in opdracht van het Politburo), maar door een gebrek aan nieuwe investeringen was hij al snel hopeloos ouderwets.

null Beeld anp
Beeld anp

Later Live..
BBC 2, 23.00 UUR

Jools Holland ontvangt Pink Floyd-gitarist en songwriter David Gilmour (nieuw album: Rattle that Lock), The Libertines van Carl Barât en Pete Doherty, The Night Sweats en het Oekraïense folkkwartet DakhaBrakha. The Weeknd speelt zijn zomerhit Can't Feel My Face.

A Syrian Love Story
BBC 1, 23.35 UUR

Het verhaal van de twee revolutionairen en geliefden Amer en Raghda, wier levens overhoop worden gehaald door de Arabische Lente en de Syrische burgeroorlog. Raghda wil doorstrijden, terwijl Amer vreest voor hun gezin. Uiteindelijk kunnen ze niet anders dan vluchten.

The Act of Killing (Joshua Oppenheimer, 2012)
NPO 2, 23.00-00.35 uur.

Ze wekken bijna medelijden, de Indonesische massamoordenaars die in de nu al klassieke documentaire The Act of Killing centraal staan. Voor het willige oog van de camera spelen ze na hoe ze tijdens de staatsgreep van 1965 duizenden mensen over de kling joegen. Hoe kunnen ze dat zo vrolijk en onbezorgd doen? Beseffen ze niet in welk licht ze zichzelf met hun nonchalant gemaakte bekentenissen plaatsen?

Regisseur Joshua Oppenheimer wilde al lang een documentaire over de coup maken, maar de door hem geïnterviewde nabestaanden van de slachtoffers werden onophoudelijk geïntimideerd. Waarop Oppenheimer het over een andere boeg gooide en besloot zogenaamd mee te gaan in de heldenverering waarmee de voormalige beulen in Indonesië nog altijd op een voetstuk worden geplaatst. Hij zocht Anwar Congo op, die destijds honderden mensen eigenhandig executeerde, en liet hem en gelijkgestemden de gruwelgebeurtenissen van weleer naar eigen smaak naspelen. Griezelig, het gemak waarmee de mannen in het concept meegaan, wat resulteert in het ene verbijsterende tafereel na het andere. Zo krijgen we misselijk-makende marteldemonstraties, een bizar showballet en de scène waarin Congo terugkeert in een dorpje dat hij destijds met zijn doodseskader vernietigde; als een echte filmregisseur organiseert hij ter plekke de reconstructie van de actie, waarbij de grens tussen heden en verleden vervaagt. Onthutsend kijkmateriaal, en voor wie nog dieper in de materie wil duiken, wordt morgen het vervolg The Look of Silence (2014) uitgezonden.

Seeking a Friend for the End of the World (Lorene Scafaria, 2012)
SBS 9, 20.30-22.30 uur.

Als je weet dat de wereld over twee weken vergaat, wat doe je dan nog? In Seeking a Friend for the End of the World staat de aarde op het punt door een kolossale meteoriet te worden vernietigd. In afwachting van de apocalyps verstopt Dodge (Steve Carell) zich het liefst in de badkuip, in plaats van erop los te feesten of winkels te plunderen, zoals de rest van de mensheid doet. Hij heeft geen gezin, vrienden of geliefde om het einde der tijden te beleven. Tot hij zijn warrige benedenbuurvrouw Penny (Keira Knightley) ontmoet en zij hem een verkeerd bezorgde brief van zijn jeugdliefde Olivia in handen drukt. Wanneer de twee op zoek gaan naar Olivia en, natuurlijk, verliefd op elkaar worden, ontpopt de film zich als een gemoedelijke roadmovie. Regisseur-scenarist Scafaria, die eerder het charmante Nick & Norah's Infinite Playlist (2008) schreef, gelooft duidelijk dat ook zo'n op de afgrond groeiende liefde niet tevergeefs is; met mooi geacteerde scènes neemt ze de romance van haar helden zeer serieus.

De poel (Chris W. Mitchell, 2014)
Film 1 Spotlight, 20.30-21.46 uur.

De vermoeiend fanatieke wildkampeerder Lennaert (Gijs Scholten van Aschat) neemt vrouw Sylke (Carine Crutzen), hun twee puberzonen, vriend Rob en diens dochter Emilie op sleeptouw in de Nederlandse wildernis, ver van de bospaadjes. Wanneer ze hun kamp opslaan bij een diepdonker bosvennetje, is iedereen het avontuur, en elkaar, aardig beu. Precies daar ligt de kracht van Nederhorrorfilm De poel: er is van alles aan de hand bij het vennetje, het eten bederft in rap tempo, er dwaalt een geheimzinnige blonde vrouw/sirene rond en er is een mysterieuze schelp die dito fluisterstemmen voortbrengt, maar het daadwerkelijke gevaar huist in de groep zelf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden