De Volkskrant tv-selectie voor 29 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
NOS-presentator Rik van de Westelaken kijkt terug op 2015. Beeld anp
NOS-presentator Rik van de Westelaken kijkt terug op 2015.Beeld anp

Jaaroverzicht Journaal

NPO 1, 20.30 uur
Nieuwslezer Rik van de Westelaken gaat in vogelvlucht langs de belangrijkste journaalbeelden van 2015. Van de aanslagen in Parijs tot de aardbevingen in Nepal en van de vluchtelingencrisis tot de start van de Tour de France in Utrecht.

Andere Tijden

NPO 2, 21.10 uur
In een extra lange Andere Tijden blikt Hein Simons terug op de gouden Heintje-jaren. Als 11-jarige scoort hij in de jaren zestig een monsterhit met een lied over zijn lieve moeder. Nederland en Duitsland vallen in katzwijm. Waarom Amerika niet?

Zanger Heintje wordt geïnterviewd door Mies Bouwman. Beeld anp
Zanger Heintje wordt geïnterviewd door Mies Bouwman.Beeld anp

Spul

CANVAS, 21.10 uur
In de laatste aflevering in deze reeks aandacht voor valsspelende sportfederaties. Doping is niet altijd een eenmanszaak. Ook officiële organisaties doen soms mee. Met getuigenissen van de ex-Oost-Duitse atlete Ines Geipel en dealer Tony Fitton.

Voormalig DDR-atlete Ines Greipel. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Voormalig DDR-atlete Ines Greipel.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

A Life on Screen

BBC 2, 22.00 uur
Stephen Fry blikt terug op zijn carrière als tv-persoonlijkheid. Voor Fry begon het op Cambridge, waar hij Hugh Laurie ontmoette, de man met wie hij sketchshow A Bit of Fry & Laurie zou maken. Later volgden reisprogramma's en de quiz QI.

Lenette van Dongen

NPO 1, 21.45 uur
Tv-registratie van Roedel, Lenette van Dongens theaterprogramma vol herkenbare kwesties uit huis-, tuin- en keukensfeer. Van Dongen vraagt zich af hoe ze zich als vijftiger zonder dromen nog door het leven kan slaan. Haar oplossing: een hond.

De oplossing voor de verveelde vijftiger: een hond. Beeld anp
De oplossing voor de verveelde vijftiger: een hond.Beeld anp

An Honest Liar

NPO 2, 22.45 uur
Het levensverhaal van de oude illusionist The Amazing Randi, die de jacht heeft geopend op iedere 'collega' die zich uitgeeft voor paranomaal begaafde. Randi laat zien welke trucs die charlatans gebruiken om mensen voor de gek te houden.

Finding Neverland (Marc Forster, 2004)

BBC 2, 18.55-20.30 uur
In Finding Neverland zien we waar auteur J.M. Barrie (1860-1937) zijn inspiratie voor zijn legendarische Peter Pan-toneelstuk vandaan haalde volgens de film, althans. Barrie (Johnny Depp) weet even niet meer hoe het verder moet met zijn carrière wanneer hij in het park de zoontjes van weduwe Sylvia Llewelyn Davies (Kate Winslet) leert kennen en in hen het voorbeeld ontdekt voor zijn latere, eeuwig jeugdige jongensheld.

De historische gebeurtenissen worden door regisseur Marc Forster en scenarist David Magee gladgestreken volgens de beste Hollywooddoctrines; zo was het niet Peter Llewelyn Davies die model stond voor Peter Pan, maar zijn jongere broertje Michael. Ontroerend is het allemaal wel en Depp speelt de kinderlijke Barrie met veel gevoel. Aardige rol ook voor Dustin Hoffman, als de sceptische theaterproducent Charles Frohman. Hoffman was eerder te zien in Steven Spielbergs Peter Pan-avontuur Hook (1991) en weigerde in een scène uit Finding Neverland een Kapitein Haak-kostuum aan te trekken. 'Ik ga niet nóg eens Hook spelen!', zou hij tegen regisseur Forster hebben gezegd.

Madagascar: Escape 2 Africa (Eric Darnell en Tom McGrath, 2008)

BBC 1, 17.25-18.45 uur
Een titel die nogal verwarrend klinkt als je de eerste Madagascar-film hebt gezien. De vier dierenhelden, een swingende leeuw, een hypochondrische giraf, een bijdehante zebra en een snoezig nijlpaard uit de New Yorkse dierentuin, waren immers in deel 1 al in Afrika beland samen met een school strijdbare pinguïns. Het ligt aan de onbetrouwbaarheid van de door die pinguïns opgezette vliegmaatschappij dat de titel van het vervolg toch klopt.

De animatie is fris en bont, maar net als deel 1 moet de film het vooral hebben van de onverwoestbaar charmante personages. En dan met name de figuren die in de zijlijn opereren: de transseksuele maki-koning Julien die iedereen aan het housen krijgt, het agressieve omaatje dat leeuw Alex in de eerste film vloerde met haar handtas en natuurlijk ook de norse pinguïnkapitein en zijn houten poppenliefje.

The Imitation Game (Morten Tyldum, 2014)

Film 1 Premiere, 18.40-20.30 uur
Langverwachte bijdrage aan het eerherstel van Alan Turing (1912-1954), briljant wiskundige en algemeen erkende grondlegger van de informatica. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse buitenlandse inlichtingendienst.

In het diepste geheim ontcijferde hij met zijn cryptografisch team de Duitse Enigmacode, waardoor strategische berichten van de nazi's konden worden onderschept en de oorlog naar schatting twee jaar werd bekort. Dat werd allemaal pas later bekend, lang na Turings overlijden op 41-jarige leeftijd, waarschijnlijk door zelfmoord. Twee jaar eerder was hij opgepakt en veroordeeld vanwege homoseksuele handelingen, toen nog verboden in Groot-Brittannië. Ondanks de Hollywoodclichés en de loopjes die de film neemt met de feiten, maakt The Imitation Game veel indruk dankzij het fascinerende verhaal en de sterke acteurs.

Harry Brown (Daniel Barber, 2009)

RTL 7, 00.00-01.50 uur
Michael Caine als eenpersoonsburgerwacht in een Londense achterstandswijk. Regisseur Barber toont met lange, zorgvuldige scènes hoe Browns bestaan is: de kleuren grauwblauw en grijs overheersen, terwijl Barber morsige schoonheid vindt in de façades van nieuwbouwflats en het alsmaar terugkerende beeld van een voetgangerstunnel onder een snelweg. Daar wordt Harry's enige vriend beestachtig vermoord. Tijd om de astma-verstuiver in te ruilen voor een lekker in de hand liggend pistool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden