De Volkskrant tv-selectie voor 29 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Robert de Niro en Halle Berry in New Year's Eve van Gary Marshall. Beeld
Robert de Niro en Halle Berry in New Year's Eve van Gary Marshall.Beeld

Top 2000 à gogo
NPO 3, 19.30 uur

Sportpresentator Henry Schut vertelt in het Top 2000-café over zijn liefde voor Otherside van de Red Hot Chili Peppers. Er zijn reportages over de man achter Madonna's Like a Prayer en Robbie Robertson van The Band vertelt over The Weight.

De Nationale 2016 Test
NPO 3, 20.30 uur

Van treitervlogger tot loservlucht, hoe zat het ook alweer? Sophie Hilbrand test de kennis van het publiek, presentators Beau van Erven Dorens en Linda Hakeboom, rapper-zanger Mr. Probz en kickbokser Remy Bonjasky. Thuis kan je meespelen.

Sophie Hilbrand presenteert vanavond de Nationale 2016 test Beeld anp
Sophie Hilbrand presenteert vanavond de Nationale 2016 testBeeld anp

To Walk Invisible
BBC 1, 22.00 uur

Een tv-film over het leven van de zusjes Charlotte, Emily en Anne Brontë. Hun vader is halfblind en broer Branwell drinkt meer dan goed voor hem is. Door te schrijven weten de vrouwen aan de ellende te ontsnappen.

Charlie Brook's 2016 Wipe
BBC2, 22.00 uur

Satiricus Charlie Brooker fileert mediajaar 2016. Waar gingen de Britse tv-journalisten de mist in? Brooker is ook bekend als bedenker van de dystopische thrillerserie Black Mirror. Gevolgd door een 'kerst-documentaire' van Philomena Cunk.

Forces of Nature
Canvas, 22.10 uur

Presentator-professor Brian Cox vertelt over de bouwstenen van het leven en reist daarvoor naar een baai in Japan waar 's nachts duizenden inktvissen oplichten. Ook bezoekt hij eendodelijke vulkaan in Indonesië.

Vrienten, Kooymans en De Groot
NPO2, 22.40 uur

Het Uur van de wolf is erbij wanneer gelegenheidstrio Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten in een huisje in Twente sleutelt aan nieuwe liedjes. Zij werken toe naar een nieuwe plaat.

New Year's Eve (Garry Marshall, 2011)
Net 5, 20.30-22.40 uur.

Het verzoek kwam van dichtbij. Of we ook niet eens gewoon een LFZ konden tippen, 'zeker in deze tijd van het jaar'. Een Lekker Foute Zwijmelfilm. Oké, deze dus, waarmee de dit jaar overleden Hollywoodveteraan Garry Marshall (Pretty Woman) het middelste deel afleverde van een bedenkelijke trilogie die zijn zwanenzang werd. Met Valentine's Day (2010) en Mother's Day (2016) haalde New Year's Eve (2011) in deze krant vijf sterren. In totaal. En net als die andere twee titels is de vanavond uitgezonden romantische komedie een mager aftreksel van de hitfilms die hier als graadmeter gelden: Love Actually (2003) en Alles is liefde (2007).

Met als centrale locatie Times Square in New York, heeft scenarioschrijver Katherine Fugate vrij gemakzuchtig de diverse romantische verhaallijnen aan elkaar geknoopt, wat gezien de beperking van de vertelde tijd (minder dan 24 uur) ook wel bijna noodzakelijk was. Het doel van die lijntjes: een verzoenende, hartstochtelijke, eerste of gedroomde zoen om middernacht, wat op zich natuurlijk een prima drijfveer is.

Interessant is de stoet beroemdheden die de film zonder een hoofdrol te kunnen claimen bevolken en in wisselende mate geïnspireerd lijken. Ashton Kutcher en Michelle Pfeiffer hebben zichtbaar moeite met hun rol als respectievelijk oudjaarsavondhater en gefrustreerde loonslaaf, terwijl Robert De Niro en Halle Berry met piepkleine rollen in het nabije ziekenhuis voor de meeste ontroering zorgen. Al is voor dat laatste dus wel vereist dat je schaamteloos kunt zwijmelen bij een slechte film - vaststaat inmiddels dat er mensen zijn die dat kunnen.

Finn (Frans Weisz, 2013)
NPO 3, 09.00-10.20 uur.

Als kerstfilm gelanceerd drama over de jonge Finn die droomt over de viool maar van zijn vader aan de gang moet met de bal. Dat leidt tot weinig lichtzinnige ontwikkelingen, te meer daar het vioolspel van Finns vriend hem doet denken aan zijn overleden moeder. De integere maar te moralistische film mist de broodnodige relativering. De opa die daarvoor zou kunnen zorgen hult zich al net als de andere acteurs te vaak in ironieloze tegeltjeswijsheden als 'een leven zonder dromen is als een tuin zonder bloemen'.

Hidalgo (Joe Johnston, 2004)
BBC 2, 14.10-16.15 uur.

Half geslaagde poging tot een ouderwetse avonturenfilm. De special effects zijn tot een minimum beperkt in dit verhaal over de 19de-eeuwse cowboy Frank Hopkins (Viggo Mortensen), die na een onnodig lange en omslachtige introductie deelnemer wordt aan een paardenrace van ruim 4.500 kilometer door de woestijn. De opzet van de organisatoren: bewijzen dat zijn paard, de mustang Hidalgo, het niet kan winnen van de volbloed raspaarden van het Arabische schiereiland. De race verloopt zoals je dat verwacht bij een dergelijke genrefilm, waarbij de ontberingen die Hopkins moet doorstaan zodanig zijn, dat je nauwelijks kunt spreken van een geloofwaardig plot. Er zijn een zandstorm, ondraaglijke hitte, tegen hem samenspannende Arabieren en een sprinkhanenplaag, hij dreigt zijn mannelijkheid te verliezen en het heeft er alle schijn van dat hij, aan het eind van zijn Latijn, zijn paard uit diens lijden moet verlossen. Stereotypen en clichés - wie Arabier is, is sluw en slecht; wie zwart is, is sterk en dom - tieren ook al ouderwets welig en in de schiet- en vechtpartijen overleven de goeden al te makkelijk. Maar de beelden van de (rennende) paarden, in Marokko en Californië gedraaid, zijn van een grote schoonheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden