De Volkskrant tv-selectie voor 27 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Still uit documentaire Chef's Table. Beeld Netflix
Still uit documentaire Chef's Table.Beeld Netflix

Chef's Table

Netflix

Vandaag begint op Netflix het tweede seizoen van Chef's Table, de serie waarin David Gelb (Dreams of Sushi) zes topchefs in de keuken volgt. Zoals Dominique Crenn, die als eerste Amerikaanse vrouwelijke chef twee Michelinsterren kreeg.

Het klokhuis

NPO 3, 18.23 uur

Nu het EK-voetbal eraan komt, portretteert Het Klokhuis eredivisiescheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Presentator Maurice leert dat de scheids tijdens de wedstrijd niet alleen met voetbal bezig is. Ook krijgt hij een cursus vlagsignalen.

De hokjesman

NPO 2, 21.10 uur

In het achtste en laatste hokje zitten de Rotterdammers. Ze staan erom bekend dat ze liever hard werken dan praten, maar tegelijkertijd is Rotterdam de stad met de grootste armoede en werkloosheid. De hokjesman gaat op onderzoek.

De Hokjesman: Michael Schaap. Beeld Bart Mühl
De Hokjesman: Michael Schaap.Beeld Bart Mühl

The World's Biggest Flower Market

BBC 2, 22.00 uur

De BBC zendt een documentaire uit over- jawel - de bloemenveiling in Aalsmeer, de grootste bloemenveiling ter wereld. In kaart wordt gebracht hoe de bloemen de hele wereld over reizen.

Hoe heurt het eigenlijk?

NPO 1, 22.20 uur

Jort Kelder gaat op zoek naar de etiquette voor de moderne mens. Vandaag is hij op visite bij kasteel Heerlijkheid in Mariënwaerdt en bezoekt hij de universiteit in Oxford. Hij reist met de trein terug in de tijd, want: hoe heurt het eigenlijk met reizen?

Jort Kelder. Beeld anp
Jort Kelder.Beeld anp

Die Slachtfabrik

Arte, 22.40 uur

Documentaire over mensen die in slachthuizen werken. Het is fysiek zwaar werk in een niet bepaald gezellige omgeving. Op feestjes verzwijgen de werknemers hun beroep liever; ze zeggen dat ze in de voedingsindustrie werkzaam zijn.

American Beauty (Sam Mendes, 1999)

Canvas, 21.05 uur

Een voltreffer van een regiedebuut: met deze wrange satire op de American way of life zette Sam Mendes destijds de toon voor talloze andere buitenwijkkomedies en -drama's. De mensen die in American Beauty deze setting bevolken, zijn net als hun vele navolgers bepaald niet in hun element. Lester Burman (Kevin Spacey) leeft elke dag hetzelfde: hij masturbeert onder de douche, heeft een rotdag op kantoor en spendeert de avond voornamelijk aan geruzie met zijn vrouw Carolyn (Annette Bening). De frustraties die Carolyn heeft over haar huwelijk en haar geworstel als makelaar, reageert ze af op haar rozenperkje. Dochter Jane (Thora Birch) dreigt in deze sfeer te verstikken, maar naar buiten toe proberen zij en haar ouders het suburbiaanse beeld van tevredenheid en welzijn vol te houden.

Wanneer Lester geobsedeerd raakt door een vriendin van zijn dochter, Carolyn een affaire begint en Jane kennismaakt met de nieuwe, mysterieuze buurjongen Ricky (Wes Bentley), komt het toch al wankele gezinsimago op losse schroeven te staan. Terwijl dit Carolyn steeds dichter bij een zenuwinzinking brengt, lijkt Lester enorm wel te varen bij zijn nieuwe, door hormonen en vrijheidsdrang opgefokte leven. Klassiek en vaak geïmiteerd is de scène waarin Lesters droommeisje in een bed van rozen op het plafond verschijnt. Ook een bekend (en bespot) beeld uit American Beauty: dat van een plastic zak, waaiend over straat. Het is een van de vele zelf geschoten filmpjes die Ricky in zijn videocollectie bewaart een verzameling van bijzondere herinneringen, die hij aanlegt om elke intense ervaring die hij van het leven heeft, terug te kunnen kijken. Wanneer hij het filmpje aan Jane toont, is dat tegelijkertijd een appèl aan de verbeeldingskracht van de toeschouwer: ziet die een wonderschoon moment van alledaagse poëzie, of toch alleen maar een plastic zak in de wind?

De rondtollende plastic zak uit American Beauty is volgens sommigen afgekeken van de experimentele film Variations uit 1998 van avant-garde cineast Nathaniel Dorsky. Beeld Still uit American Beauty
De rondtollende plastic zak uit American Beauty is volgens sommigen afgekeken van de experimentele film Variations uit 1998 van avant-garde cineast Nathaniel Dorsky.Beeld Still uit American Beauty

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (Brad Silberling, 2004)

RTL 8, 20.30 uur

Deze eigenzinnige fantasyfilm, naar de geliefde jeugdboeken van Daniel Handler, begint met de waarschuwing dat het hier om een onplezierig verhaal gaat. 'Wees verstandig', adviseert de schrijver van het verhaal van wie alleen een schim te zien is, 'sta op en loop nu de bioscoop uit.' Of zet de televisie uit, zouden we kunnen toevoegen, maar dat zou zonde zijn, alleen al vanwege de geweldige hoofdrol van Jim Carrey. Hij speelt de intens slechte graaf Olaf, de man die weeskinderen Violet, Klaus en Sunny Baudelaire adopteert omdat hij zo de erfenis van hun ouders hoopt op te strijken. Carrey krijgt ruim baan voor grappen en grollen omdat hij als Olaf in allerlei gedaanten verschijnt. Behalve vermakelijk is Lemony Snicket's ook een lust voor het oog: de Mexicaanse camerameester Emmanuel Lubezki zoekt zijn heil bij donkere vlakken en schaduwen. Zodoende schept hij een decor waarin kunstmatigheid en overdrijving vanzelfsprekender zijn dan realisme.

A Separation (Asghar Farhadi, 2011)

NPO 2, 22.55 uur

Zij wil emigreren, voor haar dochter. Hij wil blijven, om zijn met alzheimer kampende vader te kunnen verzorgen. Zo komen Nader en Simin na veertien jaar huwelijk tot een scheiding. Regisseur-scenarist Farhadi, wiens nieuwe film The Salesman twee prijzen won op het laatste Filmfestival van Cannes, toont zich een Hitchcockiaanse meester in het uitzetten van (valse) sporen. Bovendien toont de film prachtig hoe groot het verschil is tussen het openbare en privéleven van de Iraanse middenklasse. Verrassende, maar terechte Oscarwinnaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden