De Volkskrant tv-selectie voor 27 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Filmmaker Phil Grabsky volgde tien jaar lang het Afghaanse jongetje Mir. Beeld Still uit The Boy Mir
Filmmaker Phil Grabsky volgde tien jaar lang het Afghaanse jongetje Mir.Beeld Still uit The Boy Mir

Families Behind Bars
Canvas, 21.00 uur

Documentaire over hoe de meer dan 750 volwassen en jonge delinquenten in de Britse gevangenis Her Majesty's Prison Norwich hun gezinsleven in stand proberen te houden. Ondanks het bezoekrecht lukt dat maar weinig gezinnen.

Hollandse zaken
NPO 2, 21.10 uur

Het debat gaat over de vraag hoe om te gaan met de stroom aan aanslagen en geweldsincidenten die deze zomer het nieuws domineren. Cees Grimbergen vraagt zijn gasten hoe zij reageren op de gebeurtenissen in Frankrijk, de VS en Duitsland.

Cees Grimbergen praat in Hollandse Zaken over de stroom aan aanslagen en geweldsincidenten. Beeld Omroep Max
Cees Grimbergen praat in Hollandse Zaken over de stroom aan aanslagen en geweldsincidenten.Beeld Omroep Max

EuroPrideconcert op de Dam
NPO 3, 21.20 uur

Registratie van het feestelijke concert waarmee de EuroPride, zoals de jaarlijkse GayPride dit jaar heet, zondag werd geopend op de Dam in Amsterdam. Optredens van onder anderen Conchita Wurst, Trijntje Oosterhuis, Anita Meijer en Berget Lewis.

Les revenants
Canvas, 22.05 uur

Canvas zendt deze geprezen Franse thrillerserie nogmaals uit vanaf het begin. Een Frans bergdorpje wordt beheerst door de terugkeer van mensen die jaren geleden stierven. Onder hen de 15-jarige Camille, die vier jaar eerder omkwam bij een busongeluk.

Les revenants. Beeld
Les revenants.Beeld

2Doc: The Boy Mir
NPO 2, 23.35 uur

Portret van het ontwapenende Afghaanse jongetje Mir, dat filmmaker Phil Grabsky volgde van zijn 8ste tot zijn 18de. Terwijl de strijd in zijn land voortduurt, verdeelt Mir zijn tijd tussen school, jongensdingen en zijn vader helpen op het land.

Brainwash Zomerradio
NPO Radio 1, 00.00 uur

Floortje Smit interviewt schrijver en bioloog Tijs Goldschmidt (1953) naar aanleiding van zijn muziekkeuze. Goldschmidt vertelt over zijn essaybundel The Other Left Side en laat onder meer het nummer Odds and Ends van Bob Dylan horen.

Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994)
Net 5, 20.30-22.55 uur

Succes kent doorgaans vele vaders. Maar dat van Four Weddings and a Funeral - de film die 4 miljoen euro kostte, 250 miljoen opbracht en en passant de Britse filmwereld veranderde - is vooral te danken aan het voortreffelijke scenario van Richard Curtis. Na een studie Engelse taal en literatuur in Oxford leerde deze het vak bij de televisie, waar hij schreef voor programma's als Blackadder, Spitting Image en Mr. Bean. Tussendoor maakte hij het script voor de geestige speelfilm The Tall Guy. Met Four Weddings maakte hij vervolgens een paar mensen schatrijk.

In de komedie valt stuntelaar Hugh Grant voor de wereldwijze Amerikaanse Andie MacDowell. Wanneer hij haar in het begin van de film op een feestje ziet staan, vraagt hij zijn gezelschap wie zij is. 'Any idea who the girl in the black hat is?' 'The name's Carrie.' 'Pretty.' 'American.' 'Interesting.' 'Slut.' 'Really?' 'Used to work at Vogue. Lives in America now. Only gets out with very glamorous people. Quite out of your league.' 'Well, that's a relief. Thanks.' En zo gaat het maar door, bijna twee heerlijke uren lang.

Het zette de nationale filmindustrie op zijn kop. Plots zagen de Britten film weer als een echte industrietak. Producent Channel 4 voerde de budgetten op, de overheid zegde nieuwe subsidies toe en loterijgeld werd beschikbaar gesteld voor nieuwe producties. Terwijl in het begin van de jaren negentig zo'n dertig films per jaar werden gemaakt, waren dat er een paar jaar later ruim honderd. Die overigens het succes van de zorgeloze film van Mike Newell geen van alle evenaarden.

The Player (Robert Altman, 1992)
Arte, 21.55-23.55 uur

IJzersterke comebackfilm van regisseur Altman, die na talloze vetes met studiobazen (onder meer door de mislukking van zijn Popeye uit 1980) zijn pijlen met sardonisch genoegen op Hollywood richt. De openingsscène introduceert een door Tim Robbins gespeelde filmproducent die vol vuur telefoneert over filmscènes die in één lange take zijn opgenomen (Touch of Evil, Rope), en ook in Altmans scène wordt niet geknipt door een editor. Dit moment zet de toon. De film blijft zo gevat, speels, vindingrijk en bovenal nooit het product van een verongelijkte filmer. Altman lag weliswaar voortdurend overhoop met producenten en vakbonden, maar wilde wel altijd in dat wereldje blijven werken. Zo heeft deze satire iets ambivalents. Sterren, schrijvers en studio's krijgen het in The Player allemaal te verduren, maar Altman is populair genoeg om voor die aanval op Hollywood niettemin een sterrencast te strikken. Naast hoofdrolspeler Tim Robbins zijn hier onder anderen Bruce Willis en Julia Roberts te zien.

A Fish Called Wanda (Charles Crichton, 1988)
Net 5, 22.55-01.10 uur

Het zijn niet de slimste boeven, de twee Amerikanen en twee Britten die in A Fish Called Wanda moeten samenwerken bij een juwelenroof. Een bron van veel pesterijtjes is het spraakgebrek van dierenliefhebber Ken (Michael Palin). Toch maakt Palin - net als tegenspeler en scenarioschrijver John Cleese vooral bekend van Monty Python - de handicap van Ken zelf geen moment belachelijk. Palin kon voor zijn rol uit eigen ervaring putten: zijn vader stotterde. Acteur Kevin Kline won als Otto een Oscar voor beste bijrol - een zeldzame keuze van de Academy, die comedy doorgaans hooguit nomineert en liever drama bekroont.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden