De Volkskrant tv-selectie voor 27 januari 2016

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
De film Lore van regisseur Cate Shortland Beeld
De film Lore van regisseur Cate ShortlandBeeld

TV-tips

De Arabische storm
NPO 2, 20.25 uur

Documentaireserie van de VARA waarin journalist Sinan Can door het Midden-Oosten reist en ziet hoe de Arabische Lente vijf jaar na dato vooral chaos en strijd heeft opgeleverd. Aflevering één gaat over Tunesië en Libië.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur
In 6- voor de leraar onderzoekt Zembla de hoge werkdruk onder leraren en de gevolgen daarvan voor het niveau van het onderwijs. In geen enkele beroepsgroep is het aantal burn-outs zo groot: één op de vijf leraren krijgt ermee te maken.

Floortje naar het eind van de wereld
NPO 1, 21.20 uur
Floortje Dessing bezoekt in de Kopila-vallei in Nepal het weeshuis van de Amerikaanse Maggie Doyne. Zij is de voorzitter van stichting BlinkNow, is wettelijk voogd van 51 kinderen en runt een groot pand waar 350 leerlingen les krijgen.

Mr. Robot
NPO 3, 22.30 uur
Aflevering twee van de thriller over de contactgestoorde hacker Elliot (Rami Malek), die na het aanbod van Mr. Robot (Christian Slater) in de eerste aflevering moet kiezen: gaat hij bij E Corp werken of sluit hij zich aan bij hackerscollectief fsociety?
(Tekst gaat door onder de foto)

De acteurs van Mr Robot, die een Golden Globe wonnen voor beste dramaserie Beeld EPA
De acteurs van Mr Robot, die een Golden Globe wonnen voor beste dramaserieBeeld EPA

Children saved from the nazis
BBC 1, 23.45 uur
Documentaire over de actie van de Brit Sir Nicholas Winton. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog regelde hij de overtocht naar Engeland van 669 voornamelijk Joodse kinderen uit het door de Duitsers bezette Tsjecho-Slowakije.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur
Pieter van der Wielen in gesprek met de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2016, die vandaag wordt bekendgemaakt. Wordt het Pieter Boskma, Geert van Istendael, Ilja Leonard Pfeijffer, Toon Tellegen of Maud Vanhauwaert?

Filmtips

Lore (Cate Shortland, 2012)
Arte, 20.15-22.00 uur.

Het is nogal een schare, die ze onder haar hoede heeft: een jongere zus, een nog jongere tweeling en een baby. En ze is pas 14, een kind nog. 'We hebben toch bijna gewonnen, hè?', zegt ze tegen haar moeder. En wat ze ook niet snapt, als ze haar moeder de avances van haar vader ziet afslaan, zijn de woorden die moeder daarbij uitspreekt: 'Wat ben je toch een lafaard.'

De wereld is niet te begrijpen voor kinderen, zoveel wordt duidelijk in het begin van Lore, de verfilming van een verhaal van Rachel Seiffert (2001) door de Australische Cate Shortland, die er bewust voor koos in de film Duits te laten spreken. De Duitsers hebben gekapituleerd, het land is een grote chaos, hun ouders zijn in paniek, hun vader, een SS'er, verdwijnt, hun moeder wordt zwaar toegetakeld (verkracht). Terwijl zij, de kinderen, niet beter weten dan dat hun vader een held is. Vrij snel na het begin van de film rest Lore en haar zus en broers, uitgekotst door hun landgenoten, niets anders dan uit Beieren te vluchten naar hun oma. Die woont in het noorden van het land, nog boven Hamburg. Hun tocht wordt een les in overleven door een verwoest, apathisch, stuurloos land. De kinderen moeten zich bovendien een nieuw normen- en waardenpatroon eigen maken zonder dat er iemand is om hun dat te leren. Dus veel genegenheid voor de schijnbaar Joodse jongen die zich bij hen aansluit en hen een paar keer uit benarde situaties redt, kan Lore nog niet opbrengen.

Het knappe van Lore is dat Shortland de ontreddering simpel invoelbaar maakt, door een minimum aan dialogen en een maximum aan sprekende beelden, waarvoor ze de camera heel dicht bij de personages houdt. En knap is ook dat de maakster er niet voor is gezwicht van de 14-jarige hoofdpersoon een slachtoffer te maken. Haar akelige kanten worden ook zichtbaar, fantastisch vertolkt door de paar jaar oudere Saskia Rosendahl (1993). Het besef ten slotte dat Lore en haar broers en zus de ouders en grootouders zijn van de huidige generaties Duitsers maakt de film nog eens extra beladen.

Turist (Ruben Östlund, 2015)
Film 1 Spotlight, 22.20-00.15 uur.

Een van de fijnere films van het afgelopen jaar. Een Zweeds modelgezin is op wintersport hoog in de Alpen. Tijdens een lunch komt een lawine op hen af. Als de stofwolken zijn opgetrokken, liggen de verhoudingen binnen het gezin, die al niet optimaal waren, in puin. De man toonde zich een lafaard. Vindt althans de vrouw. Wat volgt is een bijtend Scandinavisch relatiedrama waarin de verwijten even rijkelijk over tafel vliegen als de drank vloeit. En let vooral goed op de slotscène: wat moeten we dáár nu weer mee?

New in Town (Jonas Elmer, 2009)
RTL 8, 20.30-22.30 uur.

In de Franse filmhit Bienvenue chez les Ch'tis (2008) wordt een postbode uit het warme zuiden van Frankrijk voor straf naar het hoge noorden gestuurd. Een jaar later overkomt iets soortgelijks een hr-manager uit Florida: in de romantische komedie New in Town wordt zij naar New Ulm gestuurd, in het winterse Minnesota, niet ver van de Canadese grens. Haar taak: een fabriek saneren. Haar tegenspeler: een rauwe vakbondsman. Dat er tussen die twee iets zal groeien vermag gezien het genre niet te verbazen; het aardigst is New in Town in zijn typering van de eigenaardige gemeenschap in die noordelijke streek: afstammelingen van Duitsers en Scandinaviërs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden