De Volkskrant tv-selectie voor 26 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Simon Pegg in How to Lose Friends & Alienate People. Beeld
Simon Pegg in How to Lose Friends & Alienate People.Beeld

Yahya en de 222 afwijzingen

NPO 2, 20.25 UUR

Verslag van de onmogelijke zoektocht naar een stageplaats van scholier Yahya. Op zijn 16de verliet hij zonder diploma school. Als hij poogt opnieuw aan te haken, stuit hij op stugge onderwijscommissies en onwelwillende werkgevers. Zonder papiertje geen stage en vice versa.

Ten oorlog

EEN, 20.40 UUR

Op zoek naar grote en kleine verhalen uit WOII reizen programma-makers Arnout, Jonas en Mik in het spoor van de Amerikaanse generaal Bradley, die vanuit Londen langs de stranden van Normandië en de slagvelden rond Bastogne zich richting Duitsland vocht. Onderweg spreken ze met experts en ooggetuigen.

Memories

NPO 1, 21.15 UUR

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen gaan de nichtjes Magda en Marijke op zoek naar hun Italiaanse vakantieliefdes uit 1969: Vittorio en Luigi. Daarnaast het verhaal van Nico, die jarenlang brieven schreef met een Engelse en met een nieuwe ontmoeting hoopt de correspondentie nieuw leven in te blazen.

Modern Times

BBC 2, 22.00 UUR

De hertog is een uitstervend ras in het Verenigd Koninkrijk en daarom portretteert de BBC een aantal last dukes, die proberen er het beste van te maken. Onder hen de hertog van Atholl, die in 2012 nog ondernemer was in Zuid-Afrika, maar een titel erfde en nu aanvoerder is van het enige privéleger van Europa.

Winteruur

CANVAS, 23.10 UUR

Nieuw miniprogramma (duur: 10 minuten) waarin cabaretier Wim Helsen iedere dag een bekende gast vraagt naar zijn favoriete korte tekst en de schoonheid van het geschreven woord. In de eerste aflevering is de Nederlandse radio-dj Otto-Jan Ham te gast. Helsens hond Boris luistert in stilte mee.

Cabaretier Wim Helsen. Beeld
Cabaretier Wim Helsen.Beeld

Andere Tijden Special

NPO 2, 23.35 UUR

Herhaling van het tweeluik over de presidentiële carrière van PvdA'er Wim Kok. Samen met de VDD en D66 begint hij in 1994 aan Paars: het poldermodel, marktwerking en liberalisering worden omarmd. Met behalve een terugblik van Kok zelf, ook commentaar van oud-collega's als Tony Blair en Frits Bolkestein

How to Lose Friends & Alienate People (Robert B. Weide, 2008)

RTL 8, 20.30-22.40 uur.

De Britse journalist Toby Young sloeg in 2001 munt uit een carrière vol blunders door een bestseller te schrijven over zijn ervaringen bij het tijdschrift Vanity Fair in New York. Young dacht het te gaan maken als verslaggever in de showbizz, maar belandde door zijn lompheid en gebrek aan inzicht in de Amerikaanse hiërarchie al snel weer op straat. Zo droeg hij op zijn eerste werkdag een T-shirt met de tekst Young, dumb and full of come en liet hij een stripteasedanseres komen op de dag dat zijn collega's traditiegetrouw hun dochters mee naar hun werk namen. Hij woonde nog twee jaar in New York, voor hij terugkeerde naar Engeland om zijn boek te schrijven. How to Lose Friends & Alienate People, de verfilming van Youngs gelijknamige boek (waarin Vanity Fair tot Sharps Magazine is gedoopt), buit de tenenkrommende missers aardig uit. De botsing tussen Youngs directheid en de Amerikaanse politiek-correcte manieren komt goed uit de verf, vooral in scènes tussen Young (gespeeld door Hot Fuzz-komiek Simon Pegg) en zijn baas Clayton Harding (Jeff Bridges). De grote aantrekkingskracht van het boek lag in de schaamteloze manier waarop Young zijn karakterfouten beschreef. De film is minder oprecht; na verloop van tijd verandert de journalist van een oervervelende lomperik in een integere vent met een hart van goud.

The Hangover Part II (Todd Phillips, 2011)

Veronica, 20.30-22.35 uur.

Net als in de eerste Hangover wordt een aantal vrienden na een vrijgezellenavond wakker met een black-out. Dit keer is niet de bruidegom verdwenen, maar het broertje van de bruid. Alleen de vinger van het wonderkind zwerft nog in de brakke hotelkamer in Bangkok, op kilometers van het chique resort waar hun laatste herinnering ophoudt. De scenaristen borduren schaamteloos voort op de formule van deel één en geven het onverwachte succesnummer van toen, de psychisch verwarde Alan (Zach Galifianakis), een prominentere rol. Terwijl Ed Helms een groter komisch talent blijkt, als tandarts met een duister randje.

The King of Comedy (Martin Scorsese, 1982)

Arte, 22.05-23.50 uur.

Bijna tien jaar na zijn doorbraakfilm Mean Streets liet regisseur Scorsese zich van een minder gewelddadige kant zien in deze destijds onderschatte bitterzoete satire op het Amerikaanse sterrendom. Robert De Niro speelt de geobsedeerde komiek Rupert Pupkin. Jerry Lewis parodieert onnavolgbaar een talkshowhost.

Das Wochenende (Nina Grosse, 2012)

Film1 Sundance, 09.05-10.38 uur.

Jens (Sebastian Koch) keert als voormalig lid van de Rote Armee Fraktion na een gevangenisstraf terug naar zijn familie, waar zijn voormalige geliefde opduikt. Daar botsen niet alleen oude politieke opvattingen met nieuwe waarden, ook wil hij uit vogelen wie hem destijds verraadde. Dat maakt Das Wochenende, naar het boek uit 2008 van Bernhard Schlink, tot familiedrama, whodunit en historische bespiegeling ineen. De Duitse (tv-)regisseur Nina Grosse boetseert het tot een evenwichtig geheel, waarbij haar tv-achtergrond, de ouderwetse variant van tv althans, onmiskenbaar aanwezig is. Uit het relaas van een moreel ambigu figuur als Jens is meer te halen dan ze met deze film doet. Das Wochenende toont degelijk, braaf maar weinig sprankelend vakmanschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden