De Volkskrant tv-selectie voor 26 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Michael Douglas in Disclosure. Beeld
Michael Douglas in Disclosure.Beeld

Königliche Dynastien
ZDF, 20.15 uur

De familie Bernadotte regeert al sinds 1818 over Zweden. En hoewel de huidige koning een aantal keer in opspraak is geraakt wegens buitenechtelijke relaties en stripclubbezoek, is de populariteit van de familie nog steeds groot.

Druck, Doping, Depressionen
Arte, 20.15 uur

Hoe vergaat het topsporters na hun carrière? Velen belandden in een depressie en tobben met gezondheidsproblemen, althans volgens dit programma. Onder anderen zwemster Jutta Gottschalk, die jaren doping gebruikte, passeert de revue.

Nadia Comaneci
Canvas, 21.00 uur

Documentaire over Nadia Comaneci, een zeer succesvol Roemeens turnster. Eind jaren zeventig werd ze het uithangbord van dictator Nicolae Ceausescu; ze stond onder toezicht van de overheid. In 1989 slaagde ze erin te vluchten.

Nadia Comaneci. Beeld epa
Nadia Comaneci.Beeld epa

Vreemde tralies
NPO 2, 21.10 uur

Arjan Erkel, zelf jarenlang gegijzeld, zoekt Nederlanders op die gevangen zitten in het buitenland. Presenteren blijkt niet echt voor Erkel weggelegd, maar de verhalen intrigeren wel. Vandaag: Tomas zit vast in Noorwegen wegens drugssmokkel.

Ja Jan
Eén, 22.10 uur

Acteur Jan Van Looveren maakt zestig dagen vrij in zijn agenda en onderzoekt wat er gebeurt als hij niks plant en tegen alles wat op zijn pad komt 'ja' zegt. In deze aflevering zegt hij ja tegen circuslessen, porno en vrijwilligerswerk.

2Doc: Beer Is Cheaper Than Therapy
NPO 2, 23.35 uur

Hoe komt het dat het aantal zelfmoorden onder jonge Amerikaanse soldaten en Irak- en Afghanistan-veteranen zo hoog is? Is er in de machocultuur van het leger geen plaats voor soldaten in psychische nood?

Disclosure (Barry Levinson, 1994)
SBS9, 20.30-23.10 uur

Hollywoodveteraan Barry Levinson (74) heeft betere tijden gekend: zijn laatste twee films, The Humbling (2014) en Rock the Kasbah (2015), waren zouteloze stervehikels voor respectievelijk Al Pacino en Bill Murray. Beide haalden de Nederlandse bioscopen niet. In 1982 maakte Levinson zijn sterke speelfilmdebuut Diner, over een groep studievrienden in het Baltimore van 1959 die worstelen met volwassen worden. In de jaren tachtig volgden afwisselend degelijke en goede films als Tin Men, Good Morning Vietnam en Rain Man. Hoewel Levinson in het decennium erna succesvol bleef, kon hij de kwaliteit van zijn vroegere werk niet handhaven. Dat geldt ook voor het vanavond uitgezonden Disclosure, nochtans een bijzonder onderhoudende thriller. Hij werd slim aan de man gebracht als een omgekeerd geval van seksuele intimidatie: computerprogrammeur Michael Douglas weigert in te gaan op de avances van collega Demi Moore. Wanneer zij later zijn chef wordt, beschuldigt ze hem van aanranding. Maar de film, naar een roman van Michael Crichton, gaat ook en vooral over de mores in het bedrijfsleven in de jaren tachtig, waar wordt gerommeld met fusies en overnames. Computers, kleding en kantoren vormen daarbij een amusant verouderd decor.

Girlhood (Céline Sciamma, 2014)
Film1 Spotlight, 18.40-20.30 uur

Voorzichtige disclaimer: dit is niet de vrouwelijke tegenhanger van Boyhood, Richard Linklaters filmhuishit uit 2014. Met de originele titel van dit Franse drama, Bande de filles, wordt de lading eigenlijk beter gedekt. Maar over opgroeien en worstelen met je omgeving gaat het wel, in Girlhood. Sciamma, coming-of-agespecialist sinds haar vorige films Naissance des pieuvres (2007) en Tomboy (2011), vertelt het verhaal van de 16-jarige Marieme (Karidja Touré), een meisje uit een Parijse buitenwijk dat wordt opgenomen in een meisjesbende. In prettig losjes vertelde scènes, met gebeurtenissen die niet direct het verhaal, maar wel de ontwikkeling van de personages verder helpen, toont Sciamma de meiden rondhangend in winkelcentra, ruziënd met andere meisjesgroepen, of zoekend naar de juiste stoere houding wanneer jongens op hun pad verschijnen. Knap uitgespeeld is de aandacht voor lichaamstaal; van bluffen en intimideren naar dansen en verleiden. Tegelijk heersen voortdurend een sluimerende onrust en spanning. De ene keer trekt een van de meiden een mes, een volgend moment dragen ze allen een gestolen jurkje. Niets nieuws, maar de energieke wijze waarop Sciamma een complex meisjesleven inzichtelijk maakt, verdient alle lof.

How to Lose Friends & Alienate People (Robert B. Weide, 2008)
RTL 8, 20.30-22.40 uur

De Britse journalist Toby Young sloeg in 2001 munt uit een carrière vol blunders door er een bestseller over te schrijven. Young dacht het te gaan maken als verslaggever bij Vanity Fair in New York, maar belandde door zijn lompheid al snel weer op straat. How to Lose Friends & Alienate People, de verfilming van Youngs gelijknamige boek (waarin Vanity Fair tot Sharps Magazine is gedoopt), buit die tenenkrommende missers aardig uit. De botsing tussen Youngs directheid en de Amerikaanse politiek correcte manieren komt goed uit de verf, vooral in scènes tussen Young (Simon Pegg) en zijn baas Clayton Harding (Jeff Bridges). De grote aantrekkingskracht van het boek lag in de schaamteloze manier waarop Young zijn karakterfouten beschreef. De film is minder oprecht; na verloop van tijd verandert de journalist in een integere vent met een hart van goud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden