De Volkskrant tv-selectie voor 26 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Denzel Washington in The Book of Eli. Beeld
Denzel Washington in The Book of Eli.Beeld

The Book of Eli (Albert Hughes en Allen Hughes, 2010)
Veronica, 22.15-00.30 uur.

Het decor van The Book of Eli lijkt het platgebombardeerde Wilde Westen. Dorre woestijnen vol kraters, stoffige stadjes waar al het tuig in de plaatselijke saloon geclusterd zit - veel meer is er na een catastrofale oorlog niet over van de westerse beschaving . Hier en daar duikt nog een restje cultuur op, zoals een iPod of een antieke platenspeler, of een stapel boeken met The Da Vinci Code bovenop. En natuurlijk het boek dat semi-samurai Eli met zich meetorst. Deze zwijgzame eenling, mooi laconiek vertolkt door Denzel Washington, wil dat boek naar de westkust brengen - in opdracht van God. Een missie die hem zozeer obsedeert, dat hij nog maar nauwelijks leeft volgens de boodschap van het boek, al blijft hij - anders dan veel hongerige lotgenoten - uit de buurt van mensenvlees.

Met het uitgebleekte The Book of Eli hebben de gebroeders Hughes (Menace II Society, From Hell) een indrukwekkende apocalypsparabel gemaakt, die actie, sfeer en moraal veel beter in balans houdt dan de drukke trailer suggereerde. Maar het moet gezegd: de beste scène is die waarin Eli en zijn beschermelinge zich verschansen bij een uiterst gastvrij bejaard kannibalen- echtpaar, waarvan het houten huis door de slechteriken compleet aan flarden wordt geschoten. In één lange take trekt de camera baantjes door de vuurzee, van het ene kogelgat naar het andere. Sinds de films van Sam Peckinpah en Sergio Leone werd een shoot out zelden zo barok vastgelegd.

Memoirs of a Geisha
RTL 8, 20.30-23.30 uur.

(Rob Marshall, 2005) De filmgeschiedenis laat zien dat er twee visies op geisha's bestaan. Aan de ene kant zijn de Japanse gezelschapdames in de films van bijvoorbeeld Kenji Mizoguchi een onderdeel van een traditionele cultuur: jonge vrouwen die in een keurslijf van rigide regels worden gedwongen. Memoirs of a Geisha hoort duidelijk in de ándere categorie. De verfilming van het boek van Arthur Golden heeft vanaf het allereerste begin zelfs niet de pretentie een authentiek beeld van Japan te geven. De spreektaal van de film van Rob Marshall is Engels en de belangrijkste rollen worden gespeeld door beroemde Chinese actrices. Gong Li is een vooraanstaande geisha in Kyoto, Michelle Yeoh haar iets oudere concurrente. Zhang Ziyi speelt de hoofdpersoon, een jong meisje dat in de jaren twintig door haar vader wordt verkocht en vanuit wier perspectief het uitgaansdistrict van Kyoto wordt getoond. Dat de film de oosterse wereld wil romantiseren, wordt nog eens onderstreept door de obsessie die Marshall heeft voor vormgeving.

Memoirs of a Geisha won Oscars voor camerawerk, kostuums en artdirection en werd genomineerd voor muziek en geluid.

The Godfather
RTL 7, 20.30-00.10 uur.

(Francis Ford Coppola, 1972) Francis Ford Coppola was begin 30 toen hij aan de eerste Godfather begon. Als je in aanmerking neemt hoezeer studio Paramount hem aan banden probeerde te leggen, kan de waardering voor zijn omvangrijke maffiaproject alleen maar toenemen. In lange, uitgesponnen scènes zuigt Coppola de kijker de wereld binnen van de maffiafamilie onder leiding van Marlon Brando - drie uur later gruw je van ze. En van jezelf, omdat je je zo hebt laten meeslepen.

Blue Crush (John Stockwell, 2002)
SBS 9, 20.30-22.30 uur.

Surfen is geen bijzaak in Blue Crush. Het verhaal over de babe Anne Marie die surfkampioene wil worden, is vooral een aanleiding voor spectaculaire stunts in de branding van Hawaï.

null Beeld
Beeld

Kunststof NPO
Radio 1, 19.00 uur

Jellie Brouwer gaat in gesprek met de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer, die dit jaar de P.C. Hooftprijs voor Letterkunde krijgt. Haar autobiografie Liefde in tijden van gebrek gaat over levenspijn, maar ook over liefde voor taal en muziek.

Manchester City - Real Madrid
SBS 6, 20.00 uur

In de eerste halve finale van de Champions League speelt Manchester City thuis tegen Real Madrid. De miljardenclub uit Manchester strijdt in eigen land niet meer mee om het kampioenschap en heeft nu zijn zinnen gezet op Europa.

Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur

Het komt voor dat er baby's worden geboren met een onduidelijk geslacht. Wie bepaalt dan of het een jongen of een meisje is? Ook een reportage over de sluiting van Heumensoord, het omstreden grootste vluchtelingenkamp van Nederland.

Internetpesters aangepakt
RTL 5, 20.30 uur

Start van het tweede seizoen van het programma waarin Peter R. de Vries mensen helpt die via internet worden getreiterd, gestalkt of bedreigd. Samen met zijn team ontmaskert De Vries de daders van onder andere cyberpesten.

2Doc: Molenbeek
NPO 2, 22.55 uur

In deze aflevering van de documentaireserie over de bewoners van de Brusselse probleemwijk Molenbeek, wordt maker Eric Goens door slager Mohamed thuis uitgenodigd. Hij en zijn echtgenote vonden troost in religie toen hun dochtertje stierf.

Later live... with Jools Holland
BBC 2, 23.00 uur

In de studio van Jools Holland zingt de Amerikaanse jazz-zanger Gregory Porter liedjes van zijn nieuwe album. Daarnaast de samenwerking tussen de band Mumford and Sons, de Senegalese muzikant Baaba Maal en het muziekduo The Very Best.

Jools Holland. Beeld anp
Jools Holland.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden