De Volkskrant tv-selectie voor 24 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
The Danish Girl. Beeld
The Danish Girl.Beeld

Zembla
NPO 2, 21.00 uur

De Zemblaredactie onderzoekt het grote fraudenetwerk, met vertakkingen in Nederland, dat Amerika eind 2010 op het spoor kwam tijdens de jacht op Osama Bin Laden. Wordt de jihad gefinancierd met medewerking van Nederlandse bedrijven?

Land of the midnight sun
Canvas, 21.10 uur

In het slotdeel van zijn reis langs de poolcirkel is presentator Alexander Armstrong in Noord-Canada en Alaska. Hij eindigt zijn tocht op het Amerikaanse eiland Klein Diomedes in de Beringstraat, waar Amerika aan Rusland grenst.

Streetlab op reis
NPO 3, 21.30 uur

De vier jongens van Streetlab zijn in Nederland te bekend geworden en gaan voor hun nieuwe reeks sociale experimenten naar het buitenland. In aflevering één zijn ze in België: kun je een wildvreemde Belg laten geloven dat je elkaar al jaren kent?

null Beeld KRO-NCRV/Stijn Ghijsen
Beeld KRO-NCRV/Stijn Ghijsen

Saving Africa's Elephants
BBC 1, 22.00 uur

Eerste deel van een tweeluik waarin tv-kok Hugh Fearnley-Whittingstall naar Afrika reist om het doden van olifanten te stoppen. Hugh begint in het noorden van Mozambique en volgt het ivoorspoor naar de Keniaanse havenstad Mombassa.

Rundfunk
NPO 3, 22.05 uur

Nieuw seizoen van de absurdistische sketchserie die zich afspeelt in het eindexamenjaar van scholieren Tim (Yannick van de Velde) en Erik (Tom van Kalmthout). Pierre Bokma is te zien als leraar Duits met een dubieuze fascinatie voor Adolf Hitler.

Rundfunk. Beeld KRO-NCRV/Stijn Hoekstra
Rundfunk.Beeld KRO-NCRV/Stijn Hoekstra

3Doc: Addicted to my phone
NPO 3, 23.10 uur

Documentaire over hoe makkelijk het is om via het gratis apps toegang tot privélevens te krijgen. Een Deens onderzoeksteam bedenkt een zaklampapp, waarbij de gebruiker toegang moet verschaffen tot camera, microfoon, foto's en teksten.

Batman Returns (Tim Burton, 1992)
SBS 9, 22.25-01.00 uur

Kijk je sinds Birdman anders naar Batman? De Oscarwinnaar van vorig jaar speelt nadrukkelijk met de acteur Michael Keaton en zijn personage Batman, die ruim 25 jaar geleden de superheldenfilm een herstart gaven. Dat gebeurde onder de bezielende leiding van de toen 30-jarige regisseur Tim Burton, met wie filmstudio Warner destijds een risico nam: Burton was tamelijk onervaren en bovendien eigenzinnig.

Het pakte voor iedereen voordelig uit. En Burton en Keaton maakten een zo mogelijk nog geïnspireerder vervolg. Hun grootste verdienste: Keaton nam de stripheld serieus, als de schizofrene depressieveling die hij is, en Burton verpakte zijn films in een betoverende artdirection, verrassend spelend met de esthetiek van vooroorlogse Amerikaanse gangsterfilms. Voor de bijrollen trommelde hij bovendien niet de minsten op: in deel 1 Jack Nicholson als The Joker en in deel 2 Michelle Pfeiffer als Catwoman, Danny DeVito als Penguin en Christopher Walken als diens partner in crime.

Danny DeVito in Batman Returns. Beeld
Danny DeVito in Batman Returns.Beeld

The Danish Girl (Tom Hooper, 2015)
HBO (1), 18.30-20.30 uur

In twee gevoelige en precies gefilmde scènes in het begin van The Danish Girl, wordt het potentieel van deze als transgenderdrama geafficheerde kostuumfilm ten volle benut. Eerst speelt hoofdpersonage Einar Wegener, de androgyne Deense landschapsschilder gespeeld door Eddie Redmayne, in het atelier van zijn vrouw Gerda (Alicia Vikander) met een panty. Zachtjes betasten zijn vingers de stof, zijn ademhaling versnelt, tot hij opschrikt van hun hondje Hvap, alsof het beest hem, en de toeschouwer, betrapt. Vervolgens vraagt Gerda hem te poseren voor een van haar schilderijen, in panty. De camera neemt zijn blik aan, zijn ogen glijden verwonderd over zijn uitgestoken been, van enkel naar kuit naar knie naar dij. De sensatie die het kledingstuk op zijn huid teweegbrengt, en daarmee de lichtjes bedwelmende opwinding nu hij voor het eerst een deel van zichzelf aan zijn buitenkant verkent, is ook hier invoelbaar. Helaas verliest de film gaandeweg zijn eigenheid. Naarmate Einar transformeert tot Lili en haar zelfverzekerdheid groeit, ontstaan ook de conflicten met haar omgeving. Van existentieel portret transformeert The Danish Girl daarmee tot geboetseerd melodrama, dat zijn publiek juist op afstand houdt.

Tinker Tailor Soldier Spy (Tomas Alfredson, 2011)
Arte, 20.15-22.15 uur

George Smiley, held uit de spionagethrillers van John le Carré, is de anti-James Bond: geen vlotte womanizer, maar een stille observator. In deze verfilming van het gelijknamige boek uit 1974 krijgt Smiley (Gary Oldman) opdracht uit te zoeken wie de verrader is in het hoogste kader van de inlichtingendienst. Dankzij de zorgvuldige aan kleding en Hoyte van Hoytema's fraaie camerawerk is de film een lust voor het oog, terwijl de Zweedse regisseur Tomas Alfredson de beklemmende jarenzeventigsfeer fantastisch weet te vangen.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Gore Verbinski, 2003)
Veronica, 20.30-23.20 uur

Voor de zoveelste keer op tv, maar daarom niet minder leuk. Pirates of the Caribbean is een lofzang op de ongebondenheid. Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) heeft niet veel met zijn medemensen op. Liever duikt hij naar de bodem van de oceaan. Of hij zwerft langs bordelen en andere duistere oorden, uitgedost als nuffige hippie, met kralen in het haar en een dikke laag mascara op de wimpers. Depps optreden is de grootste attractie van deze bruisende en geestige avonturenfilm, die de Disneystudio meer dan 650 miljoen dollar opleverde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden