De Volkskrant tv-selectie voor 24 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bart Koetsenruijter en Mirjam Bosgraaf
Le choix des armes Beeld
Le choix des armesBeeld

Mamma Mia (Phyllida Lloyd, 2008)

Net 5, 20.30 uur
Nog meer Meryl Streep, maar dan héél anders. Hier leeft ze zich opgewekt uit als eigenares van een toeristenpension op een Grieks eiland en moeder van een dochter die gaat trouwen en wil weten wie haar vader is. Mager verhaaltje is van ondergeschikt belang in deze aanstekelijke musicalverfilming die drijft op de liedjes van de Zweedse popgroep Abba. Elke keer wanneer je je zou kunnen gaan storen aan het verloop van de film, barst er wel iemand los in zo'n fijne meezinger. Mamma Mia hotseklotst heerlijk van toneelstukje naar hit naar verkleedpartij naar campy choreografie. En de acteurs zingen zelf.

Le choix des armes (Alain Corneau, 1982)

TV 5, 21.00 uur
Meesterwerk van de Franse cineast die meer excellente films maakte (Série noire, La menace) en wereldroem vergaarde met zijn kostuumdrama Tous les matins du monde (1991). Maar zijn beste films zijn toch echt de misdaad- en politiefilms waarin Corneau (1943-2010) zich een fan betoonde van zijn Amerikaanse voorbeelden. Zoals Le choix des armes. Daarin is Gérard Depardieu een voortvluchtige crimineel die onderdak zoekt bij zijn beschermheer (Yves Montand) die de misdaad vaarwel dacht te hebben gezegd en met zijn vrouw Catherine Deneuve een chic leven leidt. Noodgedwongen neemt hij de wapenen weer op. Behalve door zijn ijzersterke plot, maakt Le choix des armes indruk door de unieke combinatie van de drie hoofdrolspelers en de melancholieke sfeer die over de hele film hangt, een handtekening die Corneau vaker onder zijn misdaadfilms zette.

Blood Diamond (Edward Zwick, 2006)

BBC 2, 23.00 uur
Geëngageerde thriller met Leonardo DiCaprio als cynische diamantsmokkelaar die in Sierra Leone een zeldzame diamant op het spoor komt. De vinder ervan, een voormalig kindsoldaat, wil ermee zijn door de rebellen opgepakte vrouw en dochter vrijkopen. De internationale diamantindustrie was weinig gecharmeerd: ze besteedde miljoenen aan een campagne om het publiek ervan te overtuigen dat niet aan alle diamanten bloed kleeft.

Close up: Todd Saunders

NPO 2 19.15 uur
Op een dag kwam visser Cobb, Zita's vader, thuis met één vis, die hij tegen de keukenvloer smeet. De vis was op. Zita's vader spijkerde het huis dicht en verliet met de hele familie Fogo Island, het kleine granieteiland aan de rand van Newfoundland. In 2010 kwam Zita Cobb terug. Ze had miljoenen verdiend en wilde wat doen voor het eiland dat nu nog nauwelijks bewoond was. Ze huurde een oud eilandgenoot in, architect Todd Saunders. Hij bouwde een hotel op palen op Fogo en vier kunstenaarshuisjes. Modern, buitenaards en traditioneel tegelijk.

Pop's greatest dance crazes

BBC 3, 20.10 uur
Vrolijke rondgang (in 10 deeltjes) langs alle uitzinnige dansjes en moves uit de popgeschiedenis. Van het handalfabet van de jongens van YMCA, tot de Macarena, en natuurlijk Michael Jacksons dodendans, Thriller. In deze aflevering draait het om de dijenklapper Single ladies. De handen, de heupklapjes, de glanzende benen, de energie. Beyoncé vertelde zelf dat Put a ring on it is geïnspireerd op een (véél trager) Bob Fosse-dansje uit 1969. 'Dat maakt Single Ladies vintage en modern en urban tegelijk.'

At home in the world

Canvas, 22.10 uur
In het Deense plaatsje Lynge staat een school van het Rode Kruis voor kleine vluchtelingen. Een veilige plek ergens tussen verleden en toekomst in. Bijna alle kinderen zijn hard en raar en soms ziek geworden van het geweld dat ze hebben meegemaakt. Magomeds vader wordt misschien teruggestuurd naar Tsjetsjenië, Ali uit Afghanistan droomt over de mannen met messen die zijn vader kwamen opzoeken. 'In je dromen hoef je nooit bang te zijn', zegt een leraar, 'in je dromen kun je alles zijn wat je wilt.' Deense docu van Andreas Koefoed uit 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden