De Volkskrant tv-selectie voor 24 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Beeld uit Jurassic World. Beeld
Beeld uit Jurassic World.Beeld

Bureau Vooroordeel
NPO 2, 19.20 uur

Frank Evenblij en Erik Dijkstra kijken wat er klopt van de vooroordelen in Noord-Holland. Ze ontmoeten de Chinese eigenares van een massagesalon en Ghanezen in de Amsterdamse Bijlmer. In de Verhoorwagen zit ex-Kamerlid Tofik Dibi.

PSV-Atlético Madrid
SBS 6, 20.00 uur

Een belangrijke avond voor het Nederlandse voetbal: voor het eerst in tien jaar speelt een Nederlandse club weer in de knock-outfase van de Champions League. In de achtste finale neemt PSV het thuis op tegen Atlético Madrid.

Zembla Internationaal
NPO 2, 21.15 uur

Reportage over het omstreden onkruidgif glyfosaat. Volgens Europese instanties is het gebruik van het bestrijdingsmiddel, dat via de lucht en het eten ook bij mensen terechtkomt, veilig. De WHO denkt daar anders over.

Midsomer Murders
NPO 1, 21.25 uur

Start van een vierluik rond de jacht op een seriemoordenaar die zich laat inspireren door detectiveboeken van schrijver George Summersbee. Rechercheur Barnaby moet een gestolen manuscript terugvinden waarin de oplossing lijkt te schuilen.

Argos tv - Medialogica
NPO 2, 22.55 uur

In 'Kennis van zaken' een onderzoek naar de onafhankelijkheid van veiligheidsdeskundigen. Bestaan er banden tussen media-experts en bedrijven in de beveiligings- en wapenindustrie? Aan het woord komen o.a. Glenn Schoen en Dick Berlijn.

FIFA, Das Foulspiel der Mächtigen
ZDF, 23.05 uur

Vrijdag kiest de FIFA in Zürich een nieuwe president. De Duitse televisie blikt met diverse betrokkenen terug op de recente schandalen binnen de door corruptie geplaagde wereldvoetbalbond, waar voorzitter Sepp Blatter werd geschorst.

The Sea Hawk (Michael Curtiz, 1940)
Arte, 14.00-15.45 uur

Aan de lopende band van het goeie, ouwe Hollywood moest een regisseur al snel van alle markten thuis zijn. Zo ook de uit Hongarije aangewaaide Michael Curtiz, die de wereld niet alleen westerns, misdaaddrama's, kostuumfilms, griezelvehikels en Casablanca gaf, maar ook dit dure en mooi aangeklede piratenavontuur met schermkoning Errol Flynn. In de tiende film die hij met Curtiz maakte, speelt de ongeëvenaarde Flynn de Engelse piraat Geoffry Thorpe, die zijn vaderland hoopt te beschermen tegen de oorlogsvloot van de Spaanse koning Filips. De zwierige muziek die Erich Wolfgang Korngold schreef, vol trompetten, castagnetten en akoestische duellen, geldt als een van de beste scores uit het klassieke Hollywood.

Jurassic World (Colin Trevorrow, 2015)
HBO (1), 20.30-22.35 uur

Het dinopark in Jurassic World vormt een fraaie metafoor voor de status van de huidige blockbusterfilm, waarin de verzadigde doelgroep moet worden verleid met elkaar voortdurend overtreffende spektakelstukken. Waar dat in de eerste film uit 1993 nog wel volstond, is een dierentuin vol tot leven gewekte prehistorische wezens in dit vierde deel van de Jurassic Park-cyclus niet meer genoeg. In plaats daarvan worden bezoekers getrakteerd op de mosasaurus, die in een enorm waterbassin als snack een witte haai verorbert, terwijl kinderen in een veredelde manege rondjes rijden op de rug van baby-triceratopsen. Als het parkbestuur de controle over het hekwerk verliest en een uit divers dino-dna gefabriceerde superdino huishoudt in bezoekersterritoria, ontpopt zich een vermakelijk spektakel.

The Lookout (Scott Frank, 2007)
BBC 1, 00.50-02.25 uur

Chris Pratt (Joseph Gordon-Levitt) was ooit een populaire ijshockey-ster, maar sinds hij zichzelf en een stel vrienden in puin reed, gaat hij gehandicapt en getormenteerd door het leven. Meer dan een schoonmaakbaantje bij de plaatselijke bank zit er voor Chris niet in. Zijn sociale contacten lijken beperkt tot zijn zorgzame, blinde huisgenoot Lewis (Jeff Daniels). Totdat Chris in een bar zijn voormalige schoolgenoot Gary (Matthew Goode) treft, die duistere plannen met Chris heeft: waarom helpt Chris hem en zijn twijfelachtige vriendenclubje niet bij het overvallen van de bank? De kracht van The Lookout, het regiedebuut van veelgevraagd scenarist Scott Frank (Out of Sight, Minority Report), is vooral dat Chris zo'n hulpeloos personage is. Een in- en intrieste held, die al te gemakkelijk speelbal wordt van kwaadwillenden.

The Lord of the Rings: The Return of the King (Peter Jackson, 2003)
Net 5, 20.30-00.35 uur

Overtuigend slotoffensief van de Lord of the Rings-trilogie, waarmee regisseur Peter Jackson c.s. miljarden binnenhaalde. In het derde deel, dat het Oscarrecord van Titanic en Ben-Hur (elf stuks) evenaarde, breekt de oorlog tussen de Zwarte Vorst Sauron en de witte coalitie van tovenaar Gandalf in alle hevigheid los. Hoewel alles draait om de geijkte strijd tussen goed en kwaad, is dit derde deel als losstaande film op verhaalniveau nauwelijks te behappen. Maar ook dan is het een spektakel van jewelste. De massale slagveldscènes die in The Two Towers (deel 2) zo veel indruk maakten, blijken slechts een voorproefje van wat Jackson de kijker in The Return of the King voorschotelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden