De Volkskrant tv-selectie voor 24 december

Elke dag tips de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma en Joris Henquet
Clint Eastwood in In the Line of Fire Beeld
Clint Eastwood in In the Line of FireBeeld

Kruimeltje (Maria Peters, 1999)

NPO 3, 09.00 uur
De romantische sneeuw die valt in het Rotterdam van Kruimeltje, jaren twintig vorige eeuw, is ook de sneeuw waaronder hij bijna sterft van de kou, nadat de koster hem op Kerstavond uit de kerk heeft geknikkerd. Regisseur en scenarioschrijver Maria Peters (Pietje Bell, Sonny Boy) maakte een effectieve bewerking van het klassieke jeugdboek. Ze gaf daarin vooral de sfeer een belangrijke rol - alles heeft een bruine, nostalgische tint. Daarnaast valt het acteren op. Niet helemaal onverwacht met namen als Thekla Reuten en Jan Decleir, maar ook debutant Ruud Feltkamp is met zijn nozemachtige mimiek een uitstekende titelheld.

Het marathoninterview

NPO radio 1, 09.00 uur
Vanaf vanavond weer vijf avonden achtereen interviews van drie uur op Radio 1, met steeds wisselende interviewers, onder wie Jelle Brandt Corstius, Coen Verbraak en Wim Brands. De eerste gast is hoogleraar Machine Learning Max Welling, daarna volgen Irak-correspondente Judit Neurink (vrijdag), rechter Frans Bauduin (zaterdag), schrijver A.F.Th. van der Heijden (zondag) en de Vlaamse journalist Chris de Stoop (maandag).

In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993)

RTL 7, 20.30 uur
In deze sterke thriller speelt Clint Eastwood een presidentiële bodyguard met een trauma. Hij heeft 1963 nog steeds niet verwerkt. Maar nog beter is John Malkovich, als de man die dertig jaar later ook een president wil vermoorden - gewoon, uit verveling. Dagelijks belt hij Eastwood op om zijn plannen aan te kondigen. 'Het is een spel: ik val aan, jij verdedigt.' Een wedstrijd waarin regisseur Wolfgang Petersen de spanning voorbeeldig opbouwt.

The Prestige (Christopher Nolan, 2006)

SBS 9, 20.30 uur
Hugh Jackman en Christian Bale spelen bevriende goochelaarsassistenten die in hun strijd om hogerop te komen elkaars doodsvijanden worden. De film neemt daarbij de gedaante aan van het doolhof dat het tweetal voor elkaar uitzet. Nolan, die zich eerder met Following (1998) en Memento (2000) een vindingrijk regisseur toonde, trekt alle registers open.

De Nationale Wetenschapsquiz

NPO 2, 21.10 uur
Een kersttraditie: de Nationale Wetenschapsquiz, die dit jaar wordt gepresenteerd door een nieuw duo: wiskundige/Volkskrant-columniste Ionica Smeets en AT5-verslaggever Pieter Hulst. Onder de deelnemers bevinden zich dit jaar een team van wetenschappers en een team van uitvinders/pioniers. Zij worden getest op de thema's water, licht, klimaat en biodiversiteit.

Ionica Smeets vlak voor de opnames van de Wetenschapsquiz Beeld An-Sofie Kesteleyn
Ionica Smeets vlak voor de opnames van de WetenschapsquizBeeld An-Sofie Kesteleyn

Love Actually (Richard Curtis, 2003)

ÉÉN, 22.35 uur
Een aantal uppermiddleclass Londenaren - onder wie een Tony Blair-achtige premier - omarmt een paar weken voor Kerst de liefde. Zoet en behaagziek maar onweerstaanbaar, deze opbeurende film over de goedheid van de mens, van de scenarioschrijver van Notting Hill en Bridget Jones's Diary. Met Hugh Grant, Keira Knightley en Colin Firth.

Walliams and friend

BBC 1, 23.05 uur
David Walliams - de lange van het sketchduo Little Britain - begint op BBC 1 met zijn langverwachte nieuwe comedyserie. Walliams kruipt voor een live publiek in de huid van allerlei nieuwe types, en wordt bijgestaan door beroemde collega-komieken. In de kerstaflevering van vanavond is dat Joanna Lumley (Absolutely Fabulous).

Escape from Alcatraz (Don Siegel, 1979)

RTL 7, 23.05 uur
'Niemand is ooit ontsnapt uit Alcatraz en niemand zal er ooit uit ontsnappen.' Dat zegt een van de bewakers van de gevangenis in het begin van de klassieker Escape from Alcatraz tegen de door Clint Eastwood gespeelde gevangene Frank Morris. Regisseur Siegel probeert al vanaf de openingscène duidelijk te maken dat de ontsnappingspoging die de gevangene gaat wagen een bovenmenselijk doorzettingsvermogen vergt. Wanneer Morris ontdekt dat de muur rond het ventilatierooster in zijn cel poreus is, begint hij met een lepel voorzichtig in het beton te wroeten. Siegel toont zijn vakmanschap door van dat monnikenwerk een spannende thriller te maken.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden