De Volkskrant tv-selectie voor 24 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

The story of God with Morgan Freeman. Beeld
The story of God with Morgan Freeman.Beeld

Op zoek naar Frankrijk

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Wilfred de Bruijn onderzoekt in het slot van zijn Frankrijkserie wat dat typisch Franse is aan de Franse cultuur en waarom het belangrijk is daar niets, jamais aan te veranderen. Is het de taal die weinig andere talen toelaat? Of is het de Franse lunch? Rustig met een glas rood in een brasserie. Dus niet al mail beantwoordend met een broodje.

Violist Yehudi Menuhin. Beeld anp
Violist Yehudi Menuhin.Beeld anp

Yehudi Menuhin - Who was Yehudi?

Zondag, BBC 4, 21.00 uur

Toen Yehudi Menuhin debuteerde op zijn dertiende (!), zei Albert Einstein, die in het publiek zat: 'De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Er is een God in de hemel.' En hij huilde. Yehudi Menuhin zei zelf over dat moment: 'Er zijn zoveel getalenteerde kinderen. Ik heb het geluk gehad dat ik ouders had die mijn talent stimuleerden.' Menuhin was er wel van overtuigd dat zijn viool 'een wapen' was dat de kracht had om levens te veranderen. Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de Amerikaanse vioolgod wordt een muziekdocu over zijn leven uitgezonden.

The Story of God with Morgan Freeman

Zondag, National Geographic, 22.00 uur

'Ik denk niet dat er een beeld bestaat van god', stelde Story of God-host Morgan Freeman in een interview. 'Ik hou van de zon die door de wolken schijnt en van de Melkweg op een heldere nacht. Ik hou ervan om ver te kunnen zien in het licht van de volle maan. Dat is god. Dat is de essentie van het bestaan. Je bent hier met het grote onbekende.' Deze aflevering gaat over het koppel waar het mee begon, volgens judaïstische, christelijke en moslimtradities: Adam en Eva, die nog het voorrecht hadden om met god te kunnen praten.

Pina (Wim Wenders, 2011)

Zondag, Canvas, 22.50 uur

Sprankelend postuum eerbetoon aan de Duitse moderne dansgoeroe Pina Bausch (1940-2009). Als er iets bestaat als een dansregistratiecanon, verdient Wim Wenders' Pina, destijds aangekondigd als de eerste 3D-arthousefilm, een plaats als hoeksteen. Wat daarvan overblijft tijdens een televisie-uitzending is uiteraard de vraag - het komt wat dat betreft gelegen dat Wenders het diepte-effect niet als spierballenmiddel inzet, maar subtiel gebruikt.

Hope (Erik de Bruyn, 2016)

Zondag, NPO 3, 20.25 uur

De eerste van zes nieuwe Telefilms is een slimme bewerking van de geruchtmakende affaire rond de in New York gevestigde econome Heleen Mees en banktopman Willem Buiter. Slim, omdat regisseur De Bruyn en scenarist Marcel Lenssen verschillende visies mogelijk maken op hun door Mees geïnspireerde hoofdpersonage Hannah Hope (een alle registers opentrekkende Monic Hendrickx). Of Hope het met de gehuwde bankier Ben Elzen (Gene Bervoets) aanpapt omdat ze als feministe verschil wil maken in het bankwezen, of toch vooral omdat ze verliefd op hem is; of ze in haar recht staat wanneer ze zich tegen het einde van de affaire verzet, of dat ze dan de kenmerken van een stalker vertoont: je kunt alle kanten op. Aardig, hoe de makers het overspel-drama aan de ontspoorde gang en wandel in de financiële sector weten te koppelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden