De Volkskrant tv-selectie voor 23 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Al Pacino (links) en Johnny Depp in Donnie Brasco. Beeld
Al Pacino (links) en Johnny Depp in Donnie Brasco.Beeld

Hier is... Adriaan van Dis
NPO 1, 19.00 uur

Voor de vijfde keer presenteert Adriaan van Dis onder de vlag van 'DWDD Heimwee' een aflevering van zijn vermaarde boekenprogramma. Dit keer interviewt hij de schrijvers Hilary Mantel, Paul Beatty en Jaap Robben.

Tijl B op volle toeren
NPO 2, 20.25 uur

In een variant op zijn show over klassieke muziek verwisselt Tijl Beckand de werelden van pop en klassiek. In aflevering één moet André Hazes Jr. de Habanera van Bizet bewerken en waagt operazangeres Maria Fiselier zich aan het levenslied.

Tijl Beckand Beeld anp
Tijl BeckandBeeld anp

Klem
NPO 1, 20.30 uur

In de slotaflevering van het succesvolle eerste seizoen van de dramaserie Klem kan Hugo (Barry Atsma) een deal sluiten met de politie om zijn gezin van alle rottigheid te ontdoen. Daarvoor moet hij wel Marius (Jacob Derwig) verraden.

Goede Hoop
NPO 2, 21.05 uur

Hans Goedkoop presenteert een nieuwe geschiedenisserie over de relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. In de eerste aflevering het verhaal van Jan van Riebeeck, die in 1652 aankomt in Kaap de Goede Hoop.

Break free
NPO 3, 21.05 uur

Chris Zegers vertelt over Christiaan Wilson (35), die vorig jaar vermist raakte in het Himalaya-gebergte. Zijn vrienden reizen af naar de Dhaulagiri (een berg van 8.167 meter) in Nepal. Komen ze erachter wat er met hun vriend is gebeurd?

Chris Zegers Beeld anp
Chris ZegersBeeld anp

Het uur van de Wolf: Iggy Pop
NPO 2, 22.55 uur

Muziekdocumentaire van regisseur Jim Jarmusch (Paterson) over zijn goede vriend en rocklegende Iggy Pop. In Gimme Danger: Iggy Pop & The Stooges vertelt Iggy Pop uitgebreid over zijn tijd met The Stooges, de rauwste band ooit.

Donnie Brasco (Mike Newell, 1997)
RTL 7, 23.30-01.55 uur.

De als altijd innemende Johnny Depp is in Donnie Brasco, het Hollywooddebuut van de Britse regisseur Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Harry Potter and the Goblet of Fire) een kwetsbare FBI-agent die in de jaren zeventig als Donnie Brasco in de New Yorkse maffia moet infiltreren. De nietsvermoedende, aan lager wal geraakte onderwereldknecht met vadergevoelens Lefty Ruggiero (Al Pacino in een van zijn betere rollen) brengt hem de kneepjes van het vak bij en graaft zo zijn eigen graf. Donnie raakt in conflict met zichzelf en zijn omgeving als hij moet kiezen tussen vriendschap en verraad. Donnie Brasco is een sterk maffiadrama, gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, dat mooi ingetogen blijft. Voor Al Pacino was het even wennen: in The Godfather en Scarface had hij het nog tot bijna onaantastbare leider geschopt, in Donnie Brasco blijft hij stijf onderaan op de misdaadladder en dat met 26 doden op zijn geweten.

Quai d'Orsay (Bertrand Tavernier, 2013)
TV 5, 21.00-22.55 uur.

Opvallend luchtige komedie van de Franse veteraan Bertrand Tavernier (Coup de Torchon, Round Midnight), die in Nederland de bioscoop niet haalde. Hij verfilmde min of meer een strip over de snelle carrière van Arthur Vlaminck (Raphaël Personnaz), die de diplomatenopleiding aan de École nationale d'administration met glans doorlopen heeft en op het ministerie van Buitenlandse Zaken verrassend snel de wind mee krijgt. Wat alles te maken heeft met excentrieke collega's en superieuren.

Von glücklichen Schafen (Kadir Sözen, 2015)
Arte, 21.55-23.30 uur.

Dik aangezet drama van de in Turkije geboren en in Duitsland getogen filmmaker Kadir Sözen. Wanneer de 16-jarige Can op wel heel toevallige en ongelukkige wijze erachter komt dat zijn jonge moeder prostituee is, zegt hij haar te zullen vermoorden. Maar eerst verbreekt hij het contact met haar en gaat met zijn 8-jarige zusje bij hun opa wonen. Zijn moeder laat het er niet bij zitten en zoekt de confrontatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden