De Volkskrant tv-selectie voor 23 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
The Maze Runner. Beeld ap
The Maze Runner.Beeld ap

Vier Schwestern
ARTE, 20.15 UUR

Als aanvulling op zijn documentaire Shoah, vertelt Claude Lanzmann in Vier Schwestern het verhaal van vier vrouwen die de Holocaust overleefden. In aflevering 1 spreekt hij met Ruth Elias, die hoogzwanger in Auschwitz belandde.

Vier handen op één buik
NPO 3, 20.25 UUR

Presentatrice Patty Brard schiet te hulp bij de 19-jarige Tanja, die ongepland zwanger raakte van haar tien jaar oudere vriend Jeremy. Brard constateert dat Tanja vooral financieel haar zaken nog niet op orde heeft.

House of Saud
BBC 2, 22.00 UUR

In de laatste aflevering uit deze documentarieserie over het koningshuis van Saoedi-Arabië is te zien hoe prins Mohammed Bin Salman probeert aan de macht te blijven. Voor het eerst in decennia lijkt er ruimte voor hervormingen.

De Rijdende Rechter
NPO 1, 22.25 UUR

Een bonnetjesaffaire in De Rijdende Rechter: meneer Kalmoua denkt een auto te hebben gekocht mét garantie. Maar als de versnellingsbak het al na een paar maanden begeeft, weigert de garage hem tegemoet te komen.

De Rijdende Rechter. Beeld Victor Arnolds
De Rijdende Rechter.Beeld Victor Arnolds

Medialogica
NPO 2, 22.55 UUR

Terugblik op de mediahype rondom de in 2013 verdwenen broertjes Ruben en Julian uit Zeist. Welke invloed had de aandacht voor de zaak via sociale media op de politie, de familie en de verslaggevers van kranten, radio en televisie?

Stacey dooley Investigates
BBC 1, 00.45 UUR

BBC-journalist Stacey Dooley volgt het spel tussen de politie en drugshandelaren in het zuiden van Afrika. In Swaziland ontmoet ze boeren die cannabis verbouwen en in Johannesburg ziet ze hoe de drugs het land uit worden gesmokkeld.

undefined

The Maze Runner (Wes Ball, 2014)
Veronica, 20.30-22.45 uur

Daar zit hij dan, opgesloten in het Labyrint. Thomas (Dylan O'Brien) heeft geen idee hoe hij er terecht is gekomen, evenmin als de tientallen jongens die hem voorgingen. Zij berusten in hun situatie, Thomas weigert dat. Liever ontsnappen en daarbij sterven dan wegkwijnen in deze onmetelijke gevangenis.

The Maze Runner, gebaseerd op het eerste boek uit de Maze Runner-reeks van young adult-schrijver James Dashner, ontwikkelt ras zijn eigen mythologie. De oase wordt de Laar genoemd. Iedere jongen draagt zijn steentje bij om te voorkomen dat deze mannelijke microsamenleving in chaos ontaardt. Enkele uitverkorenen, de zogeheten Renners, willen het Labyrint in kaart brengen. Een gevaarlijke missie: in het dagelijks veranderende Labyrint wonen de verschrikkelijke Grievers. Wie zo'n monster ziet, vertelt het niet na. Een flinke dosis Hunger Games hier, een plukje Lost en Lord of the Flies daar; van zijn originaliteit moet The Maze Runner het niet hebben. Knap dat regisseur Wes Ball, die ook tekende voor deel twee (2015) en drie, zo'n onderhoudende, spannende film heeft afgeleverd. Dat ligt vooral aan de setting. Ball maakt je benieuwd naar het Labyrint, nog voordat Thomas er een stap binnen heeft gezet. Als het zover is, blijkt het Labyrint inderdaad de grootste troef van de film. Uitstulpend, krakend en bulderend als een gigantisch organisme, is het een even abstract als surrealistisch decor, waarop je niet snel uitgekeken raakt. Intussen blijft de plot raadsels opwerpen.

Borat (Larry Charles, 2006)
RTL 7, 20.30-22.10 uur

In Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, zoals de volledige titel luidt, wordt de antisemitische, vrouwvijandige, homofobe tv-reporter Borat (komiek Sacha Baron Cohen) door de minister van informatie van Kazachstan naar het beste land van de wereld gestuurd, de 'US and A'. Gewapend met een camera ontlokt de wereldvreemde reporter, gestoken in een te ruim, ouderwets terlenka kostuum, zijn gesprekspartners de vreselijkste reacties. 'Als ik met deze auto inrijd op een groep zigeuners, is hij dan beschadigd?', vraagt hij een autohandelaar. 'Met welk wapen kan ik het best een jid neermaaien?', wil hij weten van een wapenverkoper. De mannen knipperen niet eens met hun ogen en antwoorden de vreemde lomperik doodgemoedereerd. Joden, homo's, vrouwen, (verstandelijk) gehandicapten, welgestelden en welgemanierden alles en iedereen moet eraan geloven. Charles' regie is feilloos, het tempo hoog, de vormgeving fraai. Borat ziet eruit als goedkope, voormalige Oostblokproductie, met zwarte balken voor de Engelse titels over het cyrillische schrift. Het grootste wonder is Cohens volmaakte transformatie.

Borat. Beeld reuters
Borat.Beeld reuters

Now You See Me (Louis Letterier, 2013)
RTL 8, 20.30-22.40 uur

Onderhoudende thriller die het best werkt als er niet al te scherp of kritisch naar wordt gekeken. Alles draait om bedrog en dubbele bodems in het verhaal over vier illusionisten die samen fantastische stunts uithalen. Ze beroven vanuit Las Vegas een bank in Parijs en verdelen het geld van een zwendelaar onder zijn slachtoffers. Al gauw worden ze op de hielen gezeten door FBI en Interpol. Zoals het een goede bankrooffilm betaamt, schept Now You See Me veel lol in het voorschotelen van slimme trucs en afleidingsmanoeuvres. De film brengt een stel uitstekende acteurs bij elkaar, van wie Jesse Eisenberg (als meesterillusionist Daniel Atlas) en Mark Ruffalo (als stuntelende FBI-agent) de meeste indruk maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden